Kansloos is Sparta nog zeker niet. Maar dan moet er wel aansluiting gevonden worden. Aansluiting met Roda, met NAC, maar ook met Willem II. Want we kunnen zondag op slechts 3 punten afstand komen van de Kruikenzeikers. De Spartaanse wereld kan er dit weekend absoluut nog niet rooskleurig uit zien, maar wel een stuk hoopvoller. En er is maar 1 middel dat ons deze hoop kan schenken en dat is winst. Voor minder doen we het niet. Support vanaf de tribunes is van harte welkom: steun je club Spartanen!Leiding- en ticketinfo

Sparta – Willem II, zondag 4 februari 2018, aanvang 14:30 uur. Christiaan Bax fluit deze belangrijke wedstrijd. Joost van Zuilen en Richard Brondijk vlaggen. Vierde official is het heerschap Richard Martens. De wedstrijd is bijna uitverkocht. Er zijn aan Sparta zijde nog minder dan 100 kaartjes te koop (op het moment van plaatsen van deze voorbeschouwing). Willem II neemt een goed aantal supporters mee: meer dan 450.Laat het rood-wit zien en laat je horen!

Aan de steun van de supporters heeft het dit seizoen niet gelegen, maar in deze wel zeer belangrijke wedstrijd mag het al helemaal niet aan ‘ons’ liggen. Bij winst doen we nog mee om lijfsbehoud, winnen we niet, dan wordt het allemaal heel penibel. De Spangenaren deden een hartstochtelijke oproep om je nóg meer te laten horen zondag. En nóg meer rood-witte Sparta-attributen naar Het Kasteel mee te nemen. Sjaals, vlaggen, spandoeken, je rood-witte stembanden: laat het rood-wit zien en laat je horen!


Winnen

Onze club won op het laatst op 29 oktober 2017. Toen was Groningen de klos. Daarna verloor onze club 8 (!) keer op rij. Natuurlijk had Sparta daarna nog wel wat vaker 1 of meerdere punten moeten pakken. Wat te denken van Heracles-uit, toen een punt gekoesterd had moeten worden, maar waar Sparta vol op de aanval ging en in blessuretijd de genadeslag kreeg. En wat te denken van Excelsior-thuis? Toen Sparta beter was, 2 keer op knullige wijze een voorsprong uit handen gaf, Duarte de 3-2 op zijn pantoffel had, maar niet scoorde. Niet veel later gaf Fischer een onnodige vrije trap weg. Goal. En weer een nederlaag. Tegen Feyenoord en Groningen zakte Sparta door een ondergrens, maar vaak is het allemaal niet eens zo slecht wat onze club laat zien, maar we missen -zowel achterin als voorin- de welbekende ‘killersmentaliteit’. Een vaag begrip, maar het is toch wel echt precies wat we tot nu toe missen.

Toch is er nog niets verloren. We krijgen alle directe concurrenten nog en daartegen zal Sparta dan toch echt moeten gaan presteren. Kijk bijvoorbeeld naar Willem II. 6 punten voorsprong hebben de Kruikenzeikers op Sparta. Wint onze club, dan is het verschil opeens nog maar 3 punten met de Tilburgers en hebben we er zomaar weer een concurrent bij. Klein detail: dan moet er dus wel gewonnen worden.


Willem II ook niet best

Tilburg is euforisch. Willem II bereikte deze week de halve finale van de beker door Roda na verlenging en uiteindelijk pas na penalty’s te verslaan. Het halen van een halve finale, de droom van een bekerfinale, terecht dat Willem II supporters daar erg blij zijn. Maar wij hebben geen mooie dromen. Eerder nachtmerries. Emmen-uit, Helmond-thuis, het komt in de nachtelijke uurtjes weleens langs. Misschien zit het eens mee op zondag 4 februari. Wie weet, is gifbeker leeg, vinden we de ommekeer en wellicht zit de bekerpot in wat Tilburgse benen en kan Sparta hiervan profiteren.

Maar wat de pot tussen Kerkrade en Tilburg ook weer duidelijk maakte, was dat ook Willem II een matig elftal heeft. De Tilburgers doen het weliswaar beter dan Sparta, maar weten de laatste tijd toch ook niet te winnen van laagvliegers als Roda en NAC. Willem II won voor het laatst ruim 2 maanden geleden, op 2 december van het vorige jaar. Daarna verloor de ploeg 3 keer en werd er drie keer gelijk gespeeld, onder meer thuis tegen NAC en Groningen. Daar had men in Tilburg meer van verwacht. Ook werd er in deze week de reguliere speeltijd dus niet gewonnen van Roda. Als Willem II van Sparta verliest, dan zullen alle signalen ook in Tilburg op rood gaan. Wint Willem II daarentegen op Het Kasteel, dan is het gat met Sparta direct 9 punten. Ook voor Willem II dus een zeer belangrijke pot.Gatenkazen en actief op de transfermarkt

De verdedigingen van Sparta en Willem II zijn met ieder 43 tegengoals de grootse gatenkazen van de Nederlandse eredivisie. Sparta scoort daarbij ook nog eens veruit het minste met 16 goals uit 20 wedstrijden. Dat laatste probleem heeft Willem II niet. De Tilburgers maakten al 12 goals meer dan Sparta. Het aanvallende deel van Willem II is dan ook gewoon erg sterk met Ogbeche en Sol als meest aanvallende spelers.

Sparta heeft wat willen doen aan het scorend vermogen door Friday, Ahannach en Dos Santos te halen. Onze club was met 5 in totaal gehaalde spelers deze winterperiode het meest actief op de transfermarkt van alle eredivisieclubs. Willem II bleef als enige nog een beetje in het kielzog van Sparta, met 4 gehaalde spelers. Bij Sparta lijken allevijf de nieuwelingen in aanmerking te komen voor een basisplek. Bij Willem II zijn de spelers vooralsnog gehaald voor de bank, met uitzondering van Meissner, die voor Willem II direct al tegen Roda in actie kwam.Historie

Sparta doet het vaak goed tegen Willem II thuis. Van de 34 eerdere wedstrijden in de eredivisie won onze club er maar liefst 22. 6 keer werd het gelijk en 6 keer wonnen de Tilburgers. Vorig seizoen speelde Sparta in prachtige historische shirts. Willem II kwam 0-2 voor. Uiteindelijk werd het nog 2-2. Dit seizoen zagen we een zelfde soort scenario in Tilburg. Toen kwam Sparta als uitclub op een 0-2 voorsprong, maar maakte Willem II in de tweede helft nog twee goals, waardoor het potje eindigde in 2-2; waardoor dit een zin is geworden met nogal veel tweeën.


Sparta

Saksela is geblesseerd. Bart Vriends heeft geen last meer van blessures en is op de training ook weer aangesloten bij de A-selectie na vervelende privé-omstandigheden, maar zit tegen dubbele Willem nog niet bij de selectie. Hij gaat eerst wat ritme op doen bij Jong Sparta. Nienhuis ontbreekt vanwege privé-omstandigheden.
Kortsmit zijn bilblessure is ernstiger dan gedacht en hij zal nog minimaal 3 wedstrijden missen. Huth krijgt na slechts 3 trainingen bij onze club dan ook direct een kans in de basis. Voor hem een grote kans. Als hij het tegen Willem II goed doet, zal hij door de afwezigheid van Kortsmit nog een paar wedstrijden in de basis staan en heeft hij zelfs de kans om zich direct op te werken tot eerste keeper. Voor Huth persoonlijk staat er dus veel op het spel, over wat er voor Sparta als team op het spel staat is duidelijk. De druk is hoog.

Centraal achterin krijgt het duo Chabot – Fischer opnieuw het vertrouwen. Ze zullen (met het aanvalsduo Ogbeche – Sol aan Tilburgse zijde) top moeten presteren en de steun van de rest van het team moeten hebben om overeind te blijven. Floranus begint op de bank. Nelom start voor het eerst in de basis.

Sparta scoort moeilijk, maar toch zit Mühren (topscorer en de meeste assists) weer op de bank. De meeste supporters kunnen dit wel begrijpen, maar zo langzamerhand moeten anderen dan wel de goals gaan maken. Advocaat is vrij open in wie er wel en niet zal spelen. Enige vraagteken is wie er op linksbuiten speelt. Advocaat puzzelt daar. Alhaft blijft een optie. Ahannach op links en Duarte op 10 is een variant die veel supporters wensen, omdat Duarte niet alleen een groot talent is, maar ook de beste speler van de eerste seizoenshelft was. Maar Advocaat lijkt Ahannach het liefste ‘op 10’ te zien. Goodwin op links, waardoor het iets verdedigender staat, net als in Heerenveen? Of toch Dos Santos? Advocaat lijkt voor eerst voor Dos Santos in de basis te kiezen. Dat zou toch wel een opvallende keuze zijn, want Dos Santos eidde met slecht verdedigen de 1-2 in tegen Heerenveen en had de 2-2 in Friesland op zijn sloffen, maar leek niet scherp genoeg. Verder liet hij weinig zien. We kunnen dus wel spreken van een ronduit slechte invalbeurt, maar Advocaat heeft vertrouwen in Dos Santos.

Als Don Santos speelt, dan staan dus allevijf de nieuwelingen in de basis. Ten opzichte van december zien we ook Chabot en Brogno inmiddels standaard bij de eerste 11 staan. Met 7 andere basisspelers dan in december is er dus zichtbaar een grote renovatie van het elftal geweest. Grote vraag: komen daarmee dan ook eindelijk de punten?

Vermoedelijke opstelling Sparta: Huth, Holst, Fischer, Chabot, Nelom, Dougall, Sanusi, Ahannach, Brogno, Friday, Dos Santos


Willem II

Willem II heeft deze winterstop Eyong Enoh gehaald. Typisch zo’n gok die geweldig kan uitpakken, of wat helemaal niets gaat worden. Zijn CV is lang en prima. Zo’n 100 wedstrijden voor Ajax, met Kameroen meegedaan aan het WK, Champions League voetbal – en de lijst is langer. Maar hij presteert al een tijdje niets meer en heeft inmiddels al 10 maanden lang geen wedstrijd meer gespeeld. Tegen Sparta zal Enoh op de bank beginnen.

Willem II mist aanvallende middenvelder Ismail Azzaoui, wat op zich positief nieuws is voor Sparta. Jordens Peters, Etien Velikonja en Asumah Abubakar zijn al langer geblesseerd. Peters was aanvoerder van Willem II en voor hem in de plaats is nu Meissner overgekomen van ADO. In het geruchtencircuit werd Meissner ook aan Sparta gelinkt. Hij zou Willem II dus verkozen hebben boven Sparta, maar dat onze club ook interesse in hem had weten we niet zeker, want dat is nooit bevestigd. De verdediging van Willem II blijft ook met Meissner het zwakke punt van de ploeg. Het middenveld is op het welbekende papier al beter, maar de voorhoede is ronduit sterk voor rechterrijtje begrippen. Het duo Sol – Ogbeche is ten slotte serieus eredivisiemateriaal.

De door Willem II deze winter gehaalde Dankerlui zal vermoedelijk op de bank zitten. Hetzelfde geldt voor Giliano Wijnaldum. Van de 4 gehaalde spelers deze winter zal Van der Looi er dus maar 1 in de basis opstellen.


Vermoedelijke opstelling Willem II:
Branderhorst, Lewis, Lachman, Meissner, Heerkens, Tsmikas, Rienstra, Chirivella, Haye, Ogbeche, Sol

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties