aankondiging sparta - vitesse

Vitesse thuis. Een wedstrijd die we normaliter jaar-in-jaar-uit maar niet wisten te winnen. Zelfs een gelijkspel bleek vaak te veel gevraagd. Maar dat is allemaal voltooid verleden tijd. De (toch enigszins) teloorgang van Arnhemmers houdt gelijke tred met de opmars van de Spartanen. Vorige jaar wonnen we thuis met 3-1. Uit zelfs met 0-4. Tegenwoordig is Sparta derhalve gewoon favoriet, als we thuis tegen Vitesse spelen.

Vitesse

Vitesse. Een club waar we (al dan niet terecht) tijden lang jaloers op zijn geweest. Niet weg te denken uit de Eredivisie, regelmatig Europees voetbal en geld zat. Maar nu de realiteit naar binnen druppelt zien we dat Vitesse eigenlijk maar een kloteclub is. Het Gelredome zit nooit meer vol. Europees voetbal is ver weg en ondanks dat Vitesse in 2017 nog de beker won neemt eigenlijk niemand de Arnhemmers nog serieus. Toch is Vitesse geen grijze muis. Er gebeurt altijd iets bij “Hollywood aan de Rijn”. Vorig seizoen was er de soap rondom het stadion. In een notendop; Vitesse zegde in 2018 de huur van het stadion op in de hoop een lagere huurprijs te bedingen. Hoog spel, want Gelredome-eigenaar Michael van de Kuit wilde eigenlijk niets weten van een huurverlaging. Diverse rechtszaken later had Vitesse begin 2023 nog steeds geen overeenkomst en kwam dientengevolge de proflicentie in gevaar. Eind maart werd er alsnog een overeenkomst gesloten, mede dankzij bemiddeling van Coley Parry. Wie? Ja, Coley Parry. Dat is de eigenaar van Vitesse. Of toch niet? De KNVB wil namelijk zijn fiat niet verlenen aan de overname van Vitesse door de Common Group. Wat? Ja, de Common Group. Dat is een soort wannabe City Group. Na de Russische oligarch-miljoenen blijkt Vitesse er geen enkele moeite mee te hebben om het lot van de club wederom te verbinden aan een schimmig concern zonder binding met de club. Ze doen maar.

Sparta

Nee, dan Sparta. Wij doen dat toch anders. We kunnen hier een heel pleidooi houden over de bestuurlijke structuur van Sparta. En de invloed van de supporters. En de stichting Rood-Wit. Maar dat is allemaal een bekend verhaal. Het komt erop neer dat de club van ons is. En dat zal ook niet zo snel veranderen. De laatste keer dat er een sjeik op de tribune zat is 20 jaar geleden. En dat bleek nog een grap te zijn ook. Bij Sparta geen oligarchen of rijke Turken. We doen het op eigen kracht, met een beetje hulp van Nolet en de Goudse. En natuurlijk al die andere prachtige en trouwe sponsoren die we hebben. Ook daarmee kun je heel ver komen. Kijk alleen al naar onze vorige tegenstander, AZ. Gaat er dan niks fout bij Sparta? Natuurlijk wel. Ook onze stadion is inmiddels een hoofdpijndossier. Er moet echt zo snel mogelijk uitgebreid worden anders missen we de vaart der volkeren. En die jeugd hè.. Dat is toch ook wel even een dingetje. Van de huidige A-selectie komt er helemaal niemand uit de eigen jeugd. Dat is niet des Sparta. Van Stee wilde zelfs helemaal kappen met de jeugd, laten we hopen dat Nijkamp daar anders over denkt.

Historie

Zoals eerder genoemd, vorig jaar won Sparta met 7-1 over twee wedstrijden. En het jaar ervoor won Sparta (in 2 etappes) met 0-1 in het Gelredome. Vergeten voetballer Dalmau scoorde toen. Maar het is vaak anders geweest. Het seizoen 2017/2018 was daarin zelfs een dieptepunt. Bij het debuut van Advocaat in januari verloren we met 0-1. En een paar maanden laten verloren we met 7-0 in Arnhem. Kramer verloor zijn hoofd. Meestal viel er weinig te halen tegen de Arnhemmers, een paar uitzonderingen daargelaten. Zo is daar de 1-0 van december 2005 (kopbal De Fauw vlak voor tijd). En meer recentelijk, de 2-0 in 2019 met een prachtgoal van Smeets. Maar dan heb je het ook wel gehad. Vitesse was een angstgegner. Maar dat tij lijkt inmiddels gekeerd. Het is aan de mannen van Rijsdijk om de recente reeks tegen Vitesse voort te zetten. 4-0, dat lijkt ons wel wat.

Vooruitblik

Vitesse mist in ieder geval Manhoef vanwege een schorsing. Verder zijn Joel Voelkerling Persson (neusbreuk) en Davy Pröpper en Thomas Buitink (knie) afwezig. Coach Cocu (dat is Frans voor man wiens vrouw buiten de deur neukt) is niet tevreden na de drie verliespotten op rij en zal gaan schuiven in de opstelling. De wisselingen zouden naar verluidt ten koste gaan van Dominik Oroz en Saïd Hamulic. Moeten we verder nog woorden vuil maken aan Pinto? De Luxemburger begon weer met moddergooien in de media. We missen de voetballer Pinto zeker, maar de huilebalk Pinto kunnen we missen als kiespijn. Sparta dan. Wij zijn met 8 uit 5 in ieder geval beter gestart dan Vitesse. Toch zal het voor Rijsdijk wederom puzzelen zijn. Niet zozeer omdat Rosanas en Eerdhuijzen nog altijd ontbreken, maar meer omdat het nog niet loopt zoals vorig seizoen. Metinho klopt nadrukkelijk aan de deur, zeker nu De Guzman de laatste weken niet erg gelukkig speelt. Tevens is inmiddels wel duidelijk dat Clement geen buitenspeler is. Wellicht is Brym een optie op zijn positie. En blijven we Warmerdam handhaven? Nieuwbakken international Olij staat in ieder geval op doel.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij, Bakari, Vriends, Velthuis, Warmerdam, De Guzman, Kitolano, Verschueren, Brym, Lauritsen, Saito.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Room; Arcus, Isimat-Mirin, Hendriks, Pinto; Tielemans, Van Ginkel, Meulensteen; Boutrah, Fofana, Kozlowski.

Leiding

De 38-jarige Richard Martens uit het Brabantse Rijsbergen is aangewezen als leidsman. Daarbij zal hij geholpen worden door twee mannen met vlaggen die luisteren naar de namen Richard Brondijk en Mark Janssen. Het heerschap Clay Ruperti is de vierde man. De VAR is Jeroen Manschot en de AVAR heet Nils van Kampen.

Geen kaartje?

Pech. Losse kaartjes zijn ook voor komende zondag niet meer te krijgen. Het Kasteel barst zoals bekend uit zijn voegen. Voor wie wel een kaartje heeft; Tot zondag! Opdat we met 11 uit 6 naar een 5e plek stijgen!

Abonneer
Abonneren op
188 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties