Spartanen leven vandaag de dag tussen hoop en vrees. Denkend aan Feyenoord-thuis, Groningen-uit, de nederlaag tegen Telstar en het feit dat vanavond maar 1 nieuwe speler in de basis staat en er bestaan voldoende redenen om de voetbaldag van vandaag te vrezen. Maar een nieuwe technische staf, een flink gewijzigde basisopstelling en iets in de geest van een frisse herstart bieden hoop op een punt. Durft er iemand te hopen op 3 punten? Sparta-Vitesse is hoe dan ook een pot om naar uit te kijken.


Sparta – Vitesse, dinsdag 16 januari 2017, aanvang 20:00 uur. Danny Makkelie zal fluiten. Mario Diks en Hessel Steegstra zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Van Herk. De wedstrijd is uitverkocht. Het betreft een inhaalpot. De wedstrijd werd op 10 december afgelast in verband met overvloedige sneeuwval.


De hoop is terug

Er komt een tijd dat op deze site nog eens teruggekeken wordt op de gehele periode van Alex Pastoor bij Sparta. Nuchter bekeken: hij startte met een slecht half jaar. Had als trainer 2 jaren waarin het gewenste resultaat werd bereikt. En had daarna als trainer een slecht half jaar. Als technisch manager bleek hij ongeschikt. Op dit moment blijft Pastoor een beetje hangen als de slechte technisch manager die het als trainer ook niet meer op de rit kreeg. Maar als Sparta vanaf nu tot ‘jaren nog hierna’ in de eredivisie blijft, dan zal Pastoor toch vooral de geschiedenisboeken in gaan als de kampioenstrainert.
Hoe het ook zij, onder Pastoor kon Sparta niet meer verder, dat was voor de overgrote meerderheid van de Spartanen wel duidelijk. Soms werkt het gewoon niet meer.

Of het dan wel gaat werken in de tweede seizoenshelft? In ieder geval is de hoop terug na de komst van Dick Advocaat, Cor Pot en Fred Grim.


Inhaalpot

Vitesse staat momenteel op een 8e plek. Als de club uit Arnhem wint, dan staan ze 7e. Puur kijkend naar het spelersmateriaal, dan zou Vitesse eigenlijk moeten strijden om plek 5, 6. Kortom, een zeer zware tegenstander. Gezien de vorm van Sparta in december en het feit dat Vitesse nou eenmaal een beter elftal heeft, zouden we objectief gezien eigenlijk met een punt al tevreden mogen zijn. Maar kijk even naar de afbeelding boven dit artikel en het is wel duidelijk dat Sparta alleen bij winst directe aansluiting krijgt bij de clubs, die boven ons staan.Fräser stopt bij Vitesse na dit seizoen

Ex-Spartaan Henk Fräser wordt algemeen beschouwd als een goede trainer. Voor hem blijft de komende jaren zeker interesse bestaan van mooie clubs. En dat weet Fräser ook. Mede daarom heeft hij besloten dat zijn tweede contractjaar bij Vitesse ook zijn laatste wordt. Fräser heeft geen toelichting gegeven, maar algemeen is bekend dat hij zich stoort aan de bemoeienis van de Russen met het technisch beleid. Daarnaast heeft Fräser wel het maximale bereikt met de club uit Arnhem, door vorig seizoen de KNVB beker te winnen; de enige grote prijs uit de historie van die club.Historie

Het potje Spart-– Vitesse werd op Het Kasteel 23 keer gespeeld in de eredivisie. 6 keer won onze club. 8 keer won Vitesse. 9 keer eindigde het duel in een gelijkspel.


Sparta

Yigithan Güveli wacht nog op zijn arbeidsvergunning en mag vanavond nog niet spelen. Dos Santos is licht geblesseerd. Vriends heeft vrijwel altijd wel ergens last van, dit keer is het zijn lies die opspeelt. Hij kan niet meedoen. Ook Duarte is niet volledig fit; wellicht zal hij wel op de bank starten. Advocaat kan dus absoluut niet met de door hem gewenste 11 spelen. Duarte zag hij als basisspeler, de nieuwelingen Güveli en Dos Santos zal hij in principe ook als basisspeler hebben bedacht en Advocaat wil er in januari nog 2 spelers bijhalen, die direct moeten kunnen instromen in de basis.

Maar hoe groot de carrrière van Dick ook is, ook hij zal het ‘gewoon’ moeten doen met de spelers die hij tot zijn beschikking heeft. En dan is de conclusie dat Friday als enige nieuweling in de basis staat. Toch maakt Advocaat duidelijk andere keuzes dan Pastoor. Goodwin speelde in december slecht en tegen Telstar en Kaiserslautern bleek hij opnieuw zeer matig. Hij kan zijn basisplaats voorlopig wel vergeten en dreigt daarmee ook zijn plek in de WK-selectie van Australië te verliezen. Hopelijk prikkelt dit Goodwin om te komen tot betere prestaties.

Wie simpelweg niet beter meer kan presteren is Michel Breuer. Dat is niet zijn schuld. Op een gegeven moment is het mogelijk dat je als 37-jarige niet meer voldoende kan brengen. En dat is bij Breuer al een tijdje aan de hand. Breuer is zeer sympathiek en ook de man die op belangrijke momenten het elftal in het kampioensjaar bij de hand nam. Breuer verdient een prachtig afscheid van Sparta. Maar een basisplek in het eerste van een eredivisieclub? Dat kan gewoon niet meer. Advocaat hakte deze professionele knoop door. Breuer zal dit seizoen wellicht nog zijn waarde hebben als invaller. Als aanvoerder en basisspeler is het over.

Ook Fischer zal zich moeten bewijzen. In de oefenwedstrijden tegen Telstar en Kaiserslautern was de verdediger nog aanvoerder, maar opvallend is dat Sanusi uiteindelijk door Advocaat is gekozen tot ‘eerste aanvoerder’. Dit mag gezien worden als signaal naar Fischer, die met Güveli een geduchte concurrent erbij krijgt en ook mag vrezen voor de concurrentie van Bart Vriends, die dan natuurlijk eerst wel fit moet zijn.

In de spelopvatting wil Advocaat compacter spelen, met snelle spelers voorin. Advocaat geeft het vertrouwen aan Chabot en Brogno, die vanavond zullen spelen en (mede doordat Duarte niet volledig wedstrijdfit is) krijgt ook Alhaft een kans in de basis.
Advocaat hamert erop dat het team vanuit de organisatie compact moet spelen. En dat zal nodig zijn, want op papier is het toch een behoorlijk aanvallende opstelling.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Holst, Fischer, Chabot, Floranus, Sanusi, Dougall, Mühren, Alhaft, Friday, Brogno


Vitesse

Vitesse heeft als doel de play-offs halen. De club heeft nog geen spelers gehaald deze winterstop en is dit eigenlijk ook niet van plan, ten zij er een buitenkansje langs komt. Bij Vitesse menen ze dat ze met deze groep ook wel de play-offs moeten kunnen halen.

Tegen Sparta mist Henk Fräser Alexander Büttner. Nou ja, missen….Fräser heeft hem uit de selectie gezet.
Maar Fräser heeft daarnaast ook wel wat meer serieuze personele probleempjes. Navore Foor wordt vanavond wel echt gemist bij Vitesse. Hij is geblesseerd. Ook, Miazga (geschorst) en Colkett en Van der Werff (blessures) zijn niet inzetbaar. Kruiswijk is een twijfelgeval. Hij zit bij de selectie, kan spelen, maar geen hele wedstrijd. Hij begint daarom waarschijnlijk op de bank. Grootste punt van zorg bij Vitesse is echter Matavz. Net als Kruiswijk zal hij bij de selectie zitten en kan hij spelen. Maar hij heeft dagenlang niet meegetraind en Fräser wil geen risico nemen met zijn topscorer. De kans is dan ook groot dat Luc Castaignos in de basis begint en dat Vitesse met Matavz een ‘superinvaller’ op de bank heeft zitten.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Pasveer, Dabo, Kashia, Oude Kotte, Faye, Bruns, Mount, Serero, Rashica, Castaignos, Linssen

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties