Zo mooi als Spangen, Rotterdam, wordt Zwolle nooit. Foto: Pixa Bay.

Het Nederlands Elftal ook zo zat? Wij wel. Mooi dus dat de wedstrijd Sparta – PEC Zwolle voor de deur staat. Op z’n Spartaans naar vôre, in plaats van op zijn Hollands een tikkie breed.

Het is zaterdagavond (morgen dan), zappen is zinloos, hier is: Sparta – PEC Zwolle. Om 21:00 uur. Met Edwin van de Graaf als leidsman. Naast hem, aan de randen van het veld: Bas van Dongen en Yorick Weterings. Vierde man is Jesse Rozendal. Dennis Higler is de opper-VAR, hij wordt geassisteerd door Erwin Zeinstra.

Speelt de winnaar van deze pot zich definitief veilig? Die vraag verdient geen simpel ja of nee als antwoord. Want feitelijk is het niet zo. Ploegen onder ons in de competitie kunnen nog 7 potjes winnen. Dan krijg je aardig wat punten. Je kunt er hele puntenstudies op nahouden, maar de vuistregel is dat je ongeveer 34 punten moet hebben om je veilig te spelen in de Eredivisie. Nee, niet direct met jaartallen aankomen waarin dat niet zo was. Het is een vuistregel. Weten wij veel of die klopt. Wij zijn ook maar Jongetjes die af gaan op wat algemeenheden. Even de Sparta-tunnelvisie in: we hebben 31 punten, Zwolle (de ploeg van Bert Konterman) 29. Das een verschil van twee. Zwolle kan dus over ons heen wippen. Al laat Sparta zich niet zomaar in de kont naaien.

Want wij zitten in een goede moed. In the winning mood. De laatste vier duels werden niet verloren. Oké, die treffer in de laatste seconde tegen Heracles was bitter, maar och wel weer een puntje. Zo is het ook. Flo, hoe is het? Zwolle won overigens hun laatste wedstrijd tegen VVV wel. Eerder dit seizoen won de Zwollenaren wat geflatteerd met 4-0. Maar eerlijk, wist u het verloop van die wedstrijd nog?

PEC nu
Zwolle even onder de loep. Want schrijver dezes houdt niet elke dag de ontwikkelingen bij van andere eredivisieclubs. Zoeken dus. We stuiten op de website www.pec.nu Een heuse voorbeschouwing. Lekker. Sneller dan wij. Applaus. Gejuich. Zonder mondkapjes, want PEC heeft lucht nodig. En die nodige lucht verschafte de blauw-witten zich tegen VVV. De collega-voorbeschouwingsschrijver vindt het onderling treffen met Sparta een kop-of-munt-wedstrijd. Mooi gevonden. Fifty-fifty is het zeker. U kent onze club, zij kennen Zwolle. Het kan vriezen, het kan dooien. Toepasselijk in deze Paas-tijd ook. Op Goede Vrijdag in je korte broek en strakke slip eronder paaseieren zoeken. Op Tweede Paasdag met lange pantalon en wollen onderbroek een gekookt eitje uitlepelen binnenshuis, scrollend over nieuwsberichten met wederom falend overheidsbeleid. En een interview lezen met de winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Wat is die Wout van Aert toch een klasbak van een wielrenner.

Zwolle nu
Terug naar het voetbal. Terug naar Zwolle nu. Ook daar werden voor april contracten niet verlengd. Een negental. De overeenkomsten met Mike van Duinen, Xavier Mous, Reza Ghoochannejhad, Thomas Lam, Virgil Misidjan, Jesper Drost, Clint Leemans, Marc-Olivier Doue en Nigel Bertrams zijn ‘vanwege uiteenlopende redenen niet verlengd.’ PEC heeft een niet geheel fitte selectie. Sai van Wermeskerken heeft een zware knieblessure en Mustafa Saymak, Benson Manuel en Rico Strieder zijn niet wedstrijdfit. Die hebben dus heerlijk de hele donderdagavond en nacht naar het debat met Mark Rutte kunnen kijken. Of Rutte in de basis start bij Zwolle vragen we na. Maar het is bijna zeker dat ie van een verkennend gesprek over een eventuele basisplaats geen actieve herinnering meer heeft.

Sparta nu
Kan ons het ook rutten. Sparta dan! Sparta is een stugge en ervaren ploeg, zo vrezen de supporters van Zwolle. Spits Thy is er nu bij ons bie (op z’n Zeeuws, dan rijmt het). Sparta heeft een fitte selectie. We gaan er even vanuit dat onze keepert Maduka Okoye zijn interland-uitje goed heeft verteerd. Dat zijn maagproblemen kwamen door een wiebelende boot. Bij deze is hij uitgenodigd voor een ritje op de Grevelingen. Want varen, dat kunnen ze hier in de provincie.

Hoop en moed
Het geleuter van Smeets en Gravenberch over stapjes hogerop of weggaan bij Sparta laten we even voor wat het is. Kattenpis. We gaan een vermoedelijke opstelling geven, omdat we dat op deze site al honderd jaren lang gewend zijn. Komt ie dan hé. O ja, en de groeten van Semper. Binnenkort weer een verslag vanaf Sicilië waar ze gesjoemeld hebben met corona-data. Tja, niets is wat het lijkt in deze gekke wereld. Ook in Nederland gaat er veel geopenbaard worden. Wist u dat wij in dit land een heuse programma-directeur Covid-19 hebben. Zijn naam is: Marc Roscam Abbing. Allemaal niet zo interessant, ware het niet dat een programma altijd een begindatum en definitieve einddatum heeft. Dat is hoopvol. Dat geeft moed. In the wining mood. We verslaan het virus.

Opstelling
Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye, Abels, Vriends, Beugelsdijk, Meijers. Duarte, Auassar, Burger en Harroui. Thy en Engels.

Abonneer
Abonneren op
298 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties