Sparta – Roda JC, 18 januari 2019, aanvang 20:00 uur. Christiaan Bax is de fluitist. De arbiter wordt geassisteerd door Erik Kleinjan en Nicky Siebert. Het heerschap Luca Cantineau is de man die de meest sjieke naam heeft van alle vierde officials en vanavond zal hij vierde man zijn op Het Kasteel, wat een weelde, wat een pret, wat een feest!

Sparta – Roda is een eredivisiewaardig affiche, maar opvallend genoeg zijn er nog voor alle tribunes voldoende kaarten beschikbaar. Ook als je nog geen kaartje heb kan je dus gewoon nog last-minute besluiten naar Het Kasteel te gaan.Blijf in de rust op je plek om afscheid te nemen van Verhaar!

Een oproep aan alle supporters: ga in de rust niet (of later) pissen en je drankje halen, maar blijf op je plek en wat de tussenstand ook is, geef Thomas Verhaar met een staande ovatie het afscheid dat hij verdient!

De dertigjarige aanvaller gaat zoals bekend verder voetballen in Kaapstad. Maar Verhaar is een man die een prachtig afscheid verdient, Thomas is immers een Spangenaar! In de zomer van 2014 kwam Verhaar naar Sparta, nadat hij ook al voor Sparta in de opleiding was uitgekomen. Met 24 treffers en een berg assists had hij een groot aandeel in het kampioenschap. Natuurlijk kon hij de stijgende lijn daarna helaas niet doorzetten, maar de sympathieke Verhaar bleef altijd een prachtig boegbeeld voor de club. Hadden we maar meer van dit soort persoonlijkheden! We gunnen hem oprecht het allerbeste en vanavond mogen ‘wij’ er met zijn allen voor zorgen dat Verhaar in de rust een prachtig afscheid krijgt.Selectie wel of niet op tijd versterkt?


Tegen Cambuur was het echt niet de hele wedstrijd bar slecht. Maar Sparta verdiende het gewoon niet om te winnen. Het was een terecht gelijkspel tegen de nummer 9 van de eerste divisie. Is dat goed of slecht? Het ligt maar aan je perspectief. Wil je Sparta graag bij de eerste 5 zien eindigen, dan was het prima. Zie je Sparta nog steeds als kampioenskandidaat, dan was het onvoldoende. We wonnen al vier uitwedstrijden op rij niet en we speelden echt niet tegen toppers. We verloren in die vier wedstrijden tegen de nummers 8 en 17 en speelden gelijk tegen de huidige nummers 9 en 15. Dat is simpelweg niet kampioenswaardig en daar moet dus iets aan gebeuren. Van Stee ziet de oplossing in drie winterstop-versterkingen: direct voor de basis, voor iedere linie een versterking.

De vraag is dan, hadden die versterkingen al niet direct tegen Cambuur alle drie mee moeten kunnen doen? De tweede seizoenshelft beginnen we met drie uitwedstrijden (altijd moeilijk) en het in vorm verkerende Roda JC en daarna ook nog Twente-thuis. Verloopt die start niet goed, dan kunnen we het kampioenschap begin februari al gedag zeggen. Heeft Henk van Stee de selectie wel tijdig versterkt als ‘we’ willen gaan meedoen doen om het kampioenschap? De van PSV overgekomen Duarte was er natuurlijk op tijd, maar de broodnodige versterking achterin was er nog niet toen we op trainingskamp gingen. E als Dirk Abels die broodnodige versterking is, dan kan hij vanavond ook niet direct in de basis starten, zo liet Fraser al weten. De door Van Stee gewenste versterking voorin is er ook nog niet, maar ondertussen is wel Verhaar al vertrokken. Natuurlijk was geen Verhaar geen permanente basisspeler, maar wel iemand die in de eerste seizoenshelft bij diverse doelpunten direct betrokken was. Zogezegd is er verdedigend nog geen basisspeler binnen gehaald die al direct ingezet kan worden en voorin is er al een oude schoen vertrokken, maar nog geen nieuwe schoen binnen. Zonder Verhaar te willen vergelijken met een oude schoen.

Al met al zijn we nu al benieuwd hoe de selectie er op 31 januari voor staat en wat de stand op de ranglijst dan is.
Glas kan ook half vol worden


In Leeuwarden 2 punten verloren. Nu het in vorm verkerende Roda-thuis. Dan 2 uitwedstrijden met deze buiten Rotterdam bibberende selectie en dan Twente-thuis. Het glas kan makkelijk als half leeg bezien worden. Maar goed, laten we hopen dat het glas halfvol blijkt te zijn. Thuis speelden we pas één keer gelijk. Roda JC ook aan de Kasteelzegekar binden en we blijven er redelijk voor staan. Dan tegen Telstar en Volendam de ommekeer in uitwedstrijden bewerkstelligen en op 8 februari met een volop versterkte selectie de strijd aanbinden met FC Twente en de Tukkers in een zinderende pot verslaan, het kan! Maar dan eerst maar eens zien te winnen van Roda JC. Gaat dat niet lukken, dan wordt het wel erg erg erg erg lastig om nog kampioen te worden (en het is nu ook al erg erg lastig).
Sparta


Drenthe keert terug van een schorsing en begint in de basis. Dit gaat vermoedelijk ten koste van Breinburg, die tegen Cambuur niet geweldig uit de verf kwam als linksback. Het is Breinburg nauwelijks te verwijten. De paar keer dat hij op zijn favoriete positie van verdedigende middenvelder speelde deed hij het uitstekend. Maar vaker speelde hij als linksback, aanvallende middenvelder of als hangende linksbuiten. Dat verliep telkens erg slecht. Breinburg is simpelweg een (voor dit niveau prima) verdedigende middenvelder, maar op andere posities kan hij minder goed uit de voeten.

Rechts achterin is Saksela er nog steeds niet bij vanwege een blessure. De van PSV overgekomen Dirk Abels zal nog niet in de basis starten, zo maakte onze trainert duidelijk. Daarom lijkt Dabo opnieuw een kans te krijgen. In Leeuwarden viel Dabo (net als Wuytens en Kortsmit) in negatieve zin op. Het is te hopen dat dit trio ditmaal een stuk beter voor de dag komt.


Vermoedelijke opstelling Sparta:
Kortsmit, Dabo, Wuytens, Vriends, Auassar, Drenthe, Harroui, Laros Duarte, Deroy Duarte, Rayhi, Veldwijk
Roda JC


Roda heeft de weg omhoog gevonden na een slechte seizoensstart en staat nu op de vijfde plaats. Achter Den Bosch – maar voor bijvoorbeeld Twente – eindigden ze op een tweede plaats in de tweede periode. Het nieuwe jaar begon Roda ook weer uitstekend door thuis met 3-1 van Go Ahead te winnen. Sparta is gewaarschuwd!

Ex-Spartaan Henk Dijkhuizen staat in de basis, maar onze club zal vooral Mario Engels – één van de meest opvallende een ook betere spelers van de Keuken Kampioen Divisie – in de gaten moeten houden.Vermoedelijke opstelling Roda JC:
Novakovic, Dijkhuizen, Werker, Van Eijma, Keulen, Souren, El Makrini, Verburgh, Milts, Engels, Remans

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties