Sparta zit middenin wat ze noemen ‘een moeilijk programma’, maar ach, zoals Albert Einstein al memoreerde: alles is relatief. Als PSV er vanavond met een nederlaag vanaf vliegt, dan viel dat moeilijke programma allemaal wel weer mee. Ons advies: ga bier drinken, de relativiteitstheorie bestuderen of deze voorbeschouwing lezen, maakt niet uit, als je er vanavond maar bent om Sparta hartstochtelijk te ondersteunen!


Sparta – PSV, 2 november 2019, aanvang 19:45 uur. Bas Nijhuis is de fluitist. Johan Balder en Dave Goossens zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Stan Teuben. De VAR bij dit duel is Rob Dieperink en daar is t’ie, de man op wie heel Nederland de hoop heeft gevestigd: ….Sjoerd….Nanninga!!!! Hij is de AVAR van de dag; kom op Sjoerd, je kan het!

For the record: het potje is al weken uitverkocht.


Kom naar de Corteo!

Corteo’s rondom wedstrijden van Sparta: altijd mooi. De Corteo wordt georganiseerd door de Spangenaren en uiteraard is iedereen weer van harte welkom. Hoe meer Spartanen, des te mooier het wordt, sluit je daarom voorafgaand aan Sparta – PSV (om uiterlijk 18:59 uur) aan en loop het kleine stukkie mee van ’t Brouwershuis naar Het Kasteel! Wil je niet meelopen, ga dan toch effe kijken, altijd leuk en een lekker begin van een wedstrijdbezoek.


Goed plan Mark!

Mark van Bommel is een technisch meesterbrein, een genie, de Albert Einstein van de 21e eeuw en misschien doen we hem daarmee nog tekort ook. Op een vraag van een journalist hoe onze Mark dat vermaledijde Sparta wil gaan bestrijden gaf hij het antwoord: “om van Sparta te winnen hebben we een goed plan nodig”. Kijk, dat zijn teksten. Hadden wij maar zo’n trainer.

Probleem voor Mark is nu wel dat zijn visie op straat ligt. Uit betrouwbare bron hebben we vernomen dat Fraser last-minute ook bezig is met een goed plan om PSV te bestrijden. Goed plan Fraser! Van Bommel zet direct een trend, want Danny Buijs schijnt voornemens te zijn om met een goed plan te komen waarmee FC Groningen zondag van Willem II punten af kan snoepen. Zelfs internationaal maakt Van Bommel furore. Guardiola heeft zojuist aan de BBC laten doorschemeren dat hij het plan heeft opgevat om met een goed plan voor de dag te komen, waardoor Man. City vanmiddag Southampton kan verslaan. Ondanks Van Bommel zijn genialiteit, wordt Ajax toch kampioen, want zij schijnen alles te zetten op het feit dat ze vanaf nu iedere wedstrijd moeten winnen. Je hebt ten slotte altijd plan boven plan.


PSV talenten bij Sparta vallen tegen

Dante Rigo en Joël Piroe worden door Sparta gehuurd van PSV. De Eindhovenaren wilden de twee spelers niet verkopen. Dat betekent dat er Eindhovense mannetjes zijn die deze jongens zien als mogelijke toekomstige spelers voor PSV 1. Laten we hopen dat wij dat talent als Spartanen ook nog gaan zien, want helaas vallen beide spelers tot nu toe zwaar tegen.

Rigo stond bij PSV lang te boek als een groot talent en is teleurgesteld dat hij zo weinig speelt bij Sparta, maar het Spaanse spreekwoord luidt niet voor niets: no prestationes, no basisplekko. Grootste probleem voor Rigo is dat als er een wedstrijd “mannen” tegen “jongetjes” gespeeld wordt, hij als eerste bij de jongetjes op het wedstrijdformulier staat. In de bekerpot tegen Volendam werd dat weer pijnlijk duidelijk. Zonder de ondersteuning van “mannen” als Mattheij, Smeets en Auassar was Rigo nergens. Hij won geen duel, het leek net of hij geen energie in de wedstrijd legde, hij liet zijn man continue lopen, verdedigde matig mee en het was ergernisopwekkend om te zien dat iemand met zo’n mooie trap een eindeloze hoeveelheid passjes achteruit gaf.

Joël Piroe stond vorig seizoen nog in de belangstelling
van Juventus. Het is nauwelijks voorstelbaar. Bij Sparta heeft Piroe nog niets laten zien. Hij zou een goalgetter zijn. Bij het maken van goals zal vermoedelijk ook wel zijn kwaliteit liggen, maar er is meer in het voetbal. Het is opvallend om te zien dat de balaanname van uw bierbuik dragende voorbeschouwer beter is dan die van Piroe. Een balletje vasthouden, energie in een wedstrijd leggen, overzicht houden, in de kleine ruimte uit de voeten kunnen: Piroe lijkt het (vooralsnog) allemaal niet te beheersen. Het is te hopen dat hij zijn status van goalgetter vandaag -als invaller- waarmaakt en de winnende scoort tegen PSV. Dat zou lekker zijn voor hem en voor ons. Maar als Lars Veldwijk of Piet Paulusma vanavond de winnende Spartaanse treffer maakt is dat natuurlijk ook meer dan prima.Historie

Sinds de invoering van het betaalde voetbal is de wedstrijd Sparta – PSV 53 keer in eredivisieverband gespeeld. Helaas heeft onze prachtige club tegen PSV thuis -historisch bezien- wel bizar slechte statistieken; veel slechter dan bijvoorbeeld tegen Ajax. Van de 53 eredivisieduels won PSV er op Het Kasteel maar liefst 24 (waaronder de laatste vier – al versloegen we PSV in 2016 met nog wel met 3-1 in het bekertoernooi). Slechts twaalf maal won Sparta en 17 keer kon een gelijkspel genoteerd worden.Sparta

Tim Coremans is nog steeds geschorst en Alberto geblesseerd. Maar verder beschikt Fraser weer over een fitte selectie. Harush zal zijn derde pot op rij spelen.

Afgelopen woensdag tegen Volendam konden enkele jongens die normaal niet in de basis speelden hun kans pakken. Dat deden de meesten niet. Slechts Karami deed het prima en hij zal Fraser een beetje aan het twijfelen hebben gebracht, al is Abels een zekerheidje in de basis. Maar omdat Faye tegen Volendam opnieuw slecht voor de dag kwam liggen daar wel Karamiaanse mogelijkheden. Als Faye slecht speelt, dan zou Karami er zomaar eens als wissel in kunnen komen. Een rechtspoot (Abels of Karami) als linksback is natuurlijk niet ideaal en daarom dient
‘Spartaan van het jaar’ Henk van Stee in de winterstop er nog wel een goede linksback bij te halen en zal Faye vanavond gewoon weer starten.

Wie ook op een basisplek mag rekenen is Bryan Smeets. Na twee wedstrijden geblesseerd toegekeken te hebben is hij weer fit en uiteraard start hij in de basis. Dat betekent dat Fraser weer terug zal grijpen op de 10 veldspelers waarmee de meeste punten zijn behaald.

Sparta heeft nogal wat spelers met een PSV verleden in de selectie. De geblesseerde Alberto, de huurlingen Piroe en Rigo en verder nog Rayhi, Laros Duarte, Abels, Faye; allemaal hebben ze speelminuten gemaakt voor (Jong) PSV.


Vermoedelijke opstelling Sparta:
Harush, Abels, Mattheij, Vriends, Faye, Harroui, Smeets, Auassar, Rayhi, Ache, DervisogluPSV

Even afgezien van wie nou de beste keeper bij Sparta is, kan onze club qua veldspelers in de sterkste opstelling aantreden. Dat is bij PSV zeker niet het geval.

PSV is na de nederlagen tegen FC Utrecht (3-0) en AZ (0-4) gedaald naar de derde plaats op de ranglijst en moet eigenlijk winnen van onze club om in het kielzog van Ajax en AZ te blijven. Mohamed Ihattaren is weer fit en daar zijn de Eindhovenaren blij mee, maar de Lampjes missen Ryan Thomas, ex-Spartaan Nick Viergever en Jorrit Hendrix door schorsingen en Donyell Malen en Steven Bergwijn vanwege blessures. Dat zijn toch vier basisspelers waarvan het genie Mark van Bommel geen gebruik kan maken. Natuurlijk heeft PSV een brede selectie en blijven ze favoriet in het duel tegen onze rood-witte Rotterdamse strijders, maar PSV is wel degelijk verzwakt en laten we hopen dat Sparta hiervan gebruik kan maken.

Uiteraard zien we bij PSV ex-Spartaan Dumfries in de basis staan. Denzel kan bij vrijwel iedere Spartaan op veel sympathie rekenen en we wensen hem het allerbeste toe – maar vanavond even niet.


Vermoedelijke opstelling PSV:
Zoet, Dumfries, Baumgartl, Schwaab, Sadilek, Rosario, Gutierrez, Doan, Ihattaren, Gakpo, Bruma

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties