Sparta – NEC is de tweede wedstrijd binnen een week waar opnieuw drie belangrijke punten gehaald moeten worden. Niet meer en niet minder. De voorbeschouwing zou met deze eerste zin eigenlijk al kunnen stoppen. Platgeslagen gaat het natuurlijk altijd om de punten, maar deze wedstrijd kan en mag niet verloren gaan willen we de aansluiting houden en wat meer comfortabel naar boven blijven kijken.

En waarom ook niet? Een beetje positieve blik hebben we immers na het zondags onderonsje tegen Fortuna wel opgedaan. Dan zou je toch zeggen dat Sparta tegen een promovendus niet in de problemen zou moeten komen?

NEC

De Nijmegen Eendracht Combinatie komt op bezoek. Een club met een miljardair als suikeroompje en Johan Derksen als enige bekende Nederlander die de club support. EnEeCe (waag het om NEC als ‘nek’ uit te spreken) was jarenlang uit beeld. Hoe lang: De laatste vier seizoen speelde de in 1910 geformeerde fusieclub in de eerste divisie. Een paar jaar daarvoor was het ook al huilen met de pet op: In 2014 degradeerde de Nijmegenaren ook al eens. Toen was het onze club die in de nacompetitie de genadestoot gaf aan de club uit de Goffert.

Of er nu een langer verblijf voor de club uit Gelderland in het vat zit is even afwachten. Geldschieter Marcel Boekhoorn was laaiend enthousiast over de promotie en wilde, ondanks dat de financiële situatie van de club verre van rooskleurig was, investeren in het nieuwe eredivisie avontuur. Of dit voor NEC betekent dat het een stabiele eredivisieclub wordt is nog maar te bezien. Boekhoorn zijn interesseveld is breder dan NEC. Gorilla’s uit Ouwenhands dierenpark, Reuzenpanda’s uit China en sappige Hema-worsten zijn wisselende projecten waar de ondernemer zich mee bezig houdt. Het publiek in Nijmegen vindt het Boekhoorn-populisme overigens allemaal prachtig en gelooft dat een speler als Ronaldo eerdaags, na een jaartje in Manchester, zal neerstrijken in de Goffert. In de euforie die in Nijmegen rondging werden uit dit enthousiasme meer dan 9.500 seizoenkaarten verkocht!

Allemaal leuk zo’n opsomming van feiten over NEC…maar hoe doen ze het eigenlijk tot dusver? Ze zijn in ieder geval lekker aan de competitie begonnen en sprokkelden al zeven punten bij elkaar. Bij de eerste wedstrijd leek het daar nog even niet op. In de Johan Cruijff ArenA kregen ze een 5-0 oorwassing van Ajax te verduren. Echter na deze zure hernieuwde kennismaking met de eredivisie herstelde NEC zich best goed. Het fiasco in Amsterdam werd opgevolgd door een 2-0 thuiszege op PEC, een knappe overwinning van 0-1 tegen Heracles in Almelo en een 0-0 gelijk spel tegen Willem II. Wat wel gezegd moet worden is dat NEC in de laatste drie wedstrijden het geluk had om een gedeelte van deze wedstrijden een overmacht had door de nodige rode kaarten bij de tegenstander. Wat niet zo goed was, was dat men dat in het laatste duel tegen Willem II deze overmacht niet wist te verzilveren.

NEC heeft na de promotie naar de eredivisie haar selectie behoorlijk weten te versterken. Dit was wel nodig want de club eindigde vorig seizoen in de reguliere competitie op een 7e plaats. Voldoende om mee te doen in de play-offs, maar te zwak om een seizoen eredivisie te spelen zonder in de problemen te komen. Opvallendste speler die de selectie van trainer Rogier Meijer mocht komen versterken is de van SC Heerenveen overgekomen middenvelder Lasse Schöne. Voordat hij furore maakte in het Ajax dat internationaal grote prestaties wist neer te zetten, speelde hij ook al een periode voor NEC. Zo goed dat die niet naar Sparta ging maar dus naar de hoofdstad. Of Lasse Schöne nog steeds zo goed is, is uiteraard, zoals dat voor elke speler geldt, een subjectief gegeven. Wij van ITWM denken dat die inmiddels wel een beetje over zijn hoogtepunt heen is en dat onze spitsen en middenvelders geen probleem zouden moeten hebben met deze speler die alles uit zijn carrière heeft weten te halen.

Waar ons Sparta zich wellicht meer zorgen over zou moeten maken is de Turkse Ali Akman. De pas 19-jarige gehuurde spits van Eintracht Frankfurt heeft er inmiddels al twee in het mandje liggen. En natuurlijk het talent Elayis Tavsan die de jeugdopleiding van Sparta doorliep maar volgens onze Henken nog niet voldoende gerijpt was om voldoende speeltijd te krijgen. Tavsan zal gebrand zijn om de Henken hun ongelijk te bewijzen.

Beugelsdijk er niet bij

En dan Sparta: Hoe heerlijk was het Sparta afgelopen zondag te zien spelen. Vooral de eerste helft was meer dan vermakelijk om naar te kijken. De toeschouwers op het Kasteel kregen weer even het Sparta van vorig seizoen te zien, maar dan met nog iets meer flair dan we eerder zagen. De eerste helft tegen Fortuna Sittard was misschien wel het beste Sparta dat we tot nu toe onder Henk Fraser zouden hebben gezien. Aldus de kenners!

Gaat dit vanavond een vervolg krijgen? De selectie lijkt grotendeels op orde te zijn en zijn er geen schorsingen die spelers aan de kant houden. Pinto was in eerste instantie een twijfel zijn, hij verliet afgelopen zondag met een blessure de wedstrijd, maar lijkt inmiddels te kunnen spelen.Verder werd gisteren duidelijk dat Tommy Beugelsdijk niet zal gaan spelen. Voor hem in de plaats zal Heylen starten. Een gemis in de defensie van ons Sparta dat met het ontbreken van de Haagse rots in de branding aanzienlijk minder sterk zal zijn.

Er was veel lof voor Emanuel Emegha. De speler, die bij aanvang van de wedstrijd opveert van de reservebank om mee te klappen met de Sparta-mars, werd zondag succesvol bij een 2-1 voorsprong, waar Sparta onder druk stond ingezet. Vrij kort na zijn inbrengen kantelde de wedstrijd weer in het voordeel van Sparta en zagen we een schitterend doelpunt van de jonge aanvaller. Vraag is hoe lang Henk Fraser deze speler uit de basis kan houden. Toch denken we dat Emegha op de bank zal beginnen en hij nog mee zal moeten laten zien voordat Henk Fraser besluit de zelf opgeleide speler een basisplaats te geven.

Sparta zal daarom waarschijnlijk in deze opstelling verschijnen, alhoewel andere waarschijnlijkheden ook zullen bestaan: Okoye, Abels, Vriends, Heylen, Pinto, Osman, Auassar, Mijnans, Smeets, van Crooij, Thy.

De wedstrijd zal onder leiding staan van arbiter van de Graaf. Hij wordt bijgestaan door vlaggenisten van Dongen en Koopman. De man die de extra tijd optelt en bordjes bij wissels naar boven mag houden is het heerschap Eijgelsheim. In de Zeister bioscoop houdt meneer Martens alles in de gaten. De popcorn wordt verzorgd door zijn assistent van Kampen.

De wedstrijd zal om 20:00 uur beginnen en supporters dienen rekening te houden met langere wachttijden bij het betreden van het stadion dan in het pre-corona tijdperk. Je dient aan 3G te voldoen als je naar deze wedstrijd wilt. Dus vanaf 16 november 20:00 getest zijn, genezen verklaard of gevaccineerd te zijn. Alles moet je aantonen met je Coronacheck app of uitdraai van je QR code. We gaan niet meer uitleggen hoe dit werkt. Check daarvoor de website van Sparta zelf.

Supportershome nog gesloten

Als laatste valt te melden dat het supportershome in tegenstelling tot sommige andere publieksruimtes op Het Kasteel vanavond gesloten zal blijven. De supportersvereniging heeft vanwege de 1,5 meterregel en verplichte zitplaatsen er voor gekozen de horecavergunning niet op het spel te zetten. Supporters zijn weer welkom bij de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur op 26 september a.s. De leidingen van de tap in het home zijn inmiddels op en top gereinigd en de verse Jupilers zullen dus goed gaan smaken. Maar nog even geduld! Wil je voor de wedstrijd van vanavond ergens een goudgele rakker gaan drinken? Dan kan je voor nu het best even naar een van de mooie kroegen in Oud Delfshaven gaan.

Abonneer
Abonneren op
199 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties