Sparta – Jong FC Utrecht, vrijdag 9 november, aanvang 20:00 uur. De wedstrijd wordt voor het eerst in de historie gespeeld. De 27-jarige Edgar Bijl zal het potje fluiten. Thomas Krijt en Steven van der Vrande vlaggen. Vierde official is het heerschap Bilal Sahiner.


De wedstrijd is uitverkocht, overigens mede vanwege de welbekende Knakendag, die een divisie lager weer in het leven is geroepen, maar toch, mooi natuurlijk, voor de tweede keer op rij een volle bak.


De eerste divisie: soms serieus te nemen, andere keer een lachertje

Zeker dit seizoen lijkt de eerste divisie soms een competitie die -hoewel in de schaduw van de eredivisie- er echt één die ‘er zijn mag’. Veel clubs met eredivisiewaardige namen. Goed gevulde stadions in Rotterdam, Nijmegen en Enschede. Altijd een verrassende club met behoorlijk wat talent -zoals dit jaar Almere- en net als in de eredivisie worden tegenwoordig ook eerste divisieclubs overgenomen. Fortuna promoveerde er al mee – het experiment in Den Bosch is momenteel aan de gang en hoewel het natuurlijk dramatisch is dat je club opeen in handen is van één of andere buitenlander zonder clubbinding, doen de Brabo’s het sportief goed.
Best interessant dus, zo’n
pilssssleague Keuken Kampioen Divisie.

Maar tja, dan komt er altijd weer het moment dat je weet dat de KNVB de eerste divisie niet echt serieus neemt. En dat ook teveel clubs uit de eerste divisie hun eigen competitie niet echt serieus nemen. Denk aan volgende week bijvoorbeeld. De topper NEC – Sparta gaat door tijdens een interland weekend. Sparta zou maximaal 9 spelers kunnen missen: Deroy Duarte, Abdou Harroui, Levi Bouwense, Suently Alberto, Bradley Martis, Gregor Breinburg, Halil Dervisoglu, Youssef El Kachati en Janne Saksela zitten allen in (voor)selecties van vertegenwoordigende elftallen.
Overigens zouden ‘we’ tijdens later dit seizoen ook nog Lars Veldwijk kunnen missen als hij opgeroepen zou worden voor Zuid-Afrika, maar dan is van later zorg.

Nu eerst maar eens de wedstrijd van vanavond tegen zo’n verschrikkelijk Jong elftal. Ook al zo’n teken dat KNVB (en veel clubs die ermee instemden dat de kleuters mee mogen doen in de eerste divisie) deze competitie niet serieus nemen. Wat een wangedrochten blijven die teams toch. Steeds wisselende samenstellingen, spelers die de ene week met het eerste meedoen, de andere week met het tweede, ze tellen op de ranglijst niet mee en spelen in ultra lege stadions, want er is geen hond die interesse heeft in die jonge elftallen.

Maar waar zelfs honden hun neus voor de jonge elftallen in de Keuken Kampioen Divisie ophalen zitten wij er als supporters vanavond maar weer mee. Ons prachtige Sparta in een echte profcompetitie tegen jonge elftallen; het zijn van die avonden waarvan je heel blij bent als ze weer voorbij zijn.


Niet onderschatten

Afijn, Jong Utrecht dus. Hoe onaantrekkelijk de tegenstander ook is, je kan er natuurlijk wel van winnen of verliezen. En jawel, gelijk spelen, dat kan ook. Dat Jong Utrecht onderaan staat zegt geen reet. Toen Dordrecht naar Het Kasteel kwam stond die ploeg ook nog onderaan. Weten we nog hoe moeilijk Sparta het tegen die club had? Niet onderschatten dus.

En dat is precies wat Fraser maar blijft herhalen. Niet onderschatten die jonge mannetjes.
“In het elftal van Jong Utrecht spelen talenten die goed kunnen voetballen. We onderschatten ze echt niet.”
En om het er even flink in te wrijven laat Fraser nog maar eens weten over het potje tegen Utrecht: “we moeten waken voor onderschatting.”
Wat ook zou helpen is dat Sparta iets stabieler presteert. Dipjes heb je altijd in een wedstrijd, maar Sparta valt binnen een periode in een ravijn en soms duurt die periode ook nog eens veel te lang. Ook onze trainert herkent dit probleem: “Verschillende fases in een wedstrijd houd je altijd, zelfs Europese topclubs houden hun niveau niet negentig minuten vast”, aldus Fraser. “Maar we moeten er bij Sparta wel voor gaan zorgen dat periodes waarin we het moeilijk hebben korter worden.”


Sparta

Sparta won dit seizoen alle wedstrijden op Het Kasteel. Als onze club die lijn door zet, dan gaan we goede zaken doen. Dan blijven we immers bovenaan staan en vanavond spelen ook de nummers drie en vier tegen elkaar (Den Bosch – Twente). Een wiskundige heeft speciaal voor de ITWM redactie beredeneerd dat die 2 ploegen hierdoor vanavond niet allebei kunnen winnen, een mooi nieuwtje natuurlijk voor u als lezer van deze voorbeschouwing.

Rayhi viel tegen MVV uit en is vanavond niet inzetbaar. Ook de aan zijn hamstring geblesseerde Bart Vriends kan niet meedoen en de al het hele seizoen afwezige Ache is eveneens og niet inzetbaar. Alhaft is een twijfelgeval, als hij bij de selectie zit, dan zal hij beginnen op de bank, want Verhaar lijkt weer in de basis te mogen starten. Dabo is weer fit, maar begint op de bank.

Het lijkt er al met al op dat Dervisoglu weer eens in de basis mag starten. Fraser uit regelmatig zijn twijfels of Dervisoglu en Veldwijk over een langere periode wel goed samen kunnen spelen. Vanavond krijgen ze (waarschijnlijk) de kans om te bewijzen dat dit zeker mogelijk is. Veldwijk scoorde al 6 wedstrijden op rij. Best indrukwekkend. Het Spartaanse record is in handen van Danny Koevermans, die ooit 8 potjes op rij wist te scoren.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Saksela, Wuytens, Auassar, Martis, Drenthe, Harroui, Duarte, Verhaar, Veldwijk, Dervisoglu


Jong Utrecht

Jong FC Utrecht kreeg al 29 treffers in 12 duels tegen. Veruit het meeste aantal tegendoelpunten van alle clubs in de eerste divisie. Vorige week speelde Jong Utrecht tegen Roda wel één van de beste wedstrijden van het seizoen en pas in de laatste minuten wist Roda te winnen. Jong Utrecht kwam in die wedstrijd thuis dus goed voor de dag voor een handjevol mensen, maar diezelfde spelers zullen op een vol Kasteel zichzelf helemaal willen bewijzen. Sparta is dan ook gewaarschuwd: onderschat je zo’n ploeg, dan kan je het echt moeilijk krijgen. Je weet het nooit helemaal zeker met die jonge elftallen, maar Jong Utrecht zou weleens in grotendeels dezelfde opstelling kunnen gaan starten als vorige week.

Vermoedelijke opstelling Jong FC Utrecht:
Paes, Van Rooijen, Hoogenhout, Mamengi, Culhaci, Brinkman, Velanas, El Azrak, Boussaid, Venema, Sow

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties