Sparta – Heracles, zondag 6 mei 2018. Christiaan Bax fluit. Vandeursen en Nanninga vlaggen. De vierde man is het heerschap Freek van Herk. De wedstrijd is alweer een tijdje uitverkocht.Klappen tussen minuut 3 en 4

Aanstaande zondag zal er in de 4e minuut een klein maar mooi eerbetoon aan Julie plaatsvinden vanuit het hoekvak op de Denis Neville tribune. Iedereen – op alle tribunes – wordt verzocht dit te begeleiden met een passend en warm applaus.

Voor wie het gemist heeft. Trouw Spartaan Jesper Neeleman en zijn gezin werden onlangs getroffen door één van de grootste nachtmerries denkbaar: ze troffen hun 3-jarige dochter Julie overleden aan haar bedje. Tragedies zoals deze zijn, daar zijn geen woorden voor. Jesper heeft ze toch proberen te vinden en schreef ze op in
het aangrijpende verhaal dat te vinden is in deze link.

We wensen de nabestaanden nogmaals heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Als supporters kunnen we niet veel doen, maar Julie eren en de familie een hart onder de riem proberen te steken, dat kan dus wel: vanmiddag tussen minuut 3 en 4.


Sparta – Heracles

Terug naar Sparta. Belangrijk, dat zeker. Maar gezien het voorgaande stukje moet dat natuurlijk wel in perspectief bezien worden. ‘Sparta, de belangrijkste bijzaak van het leven’, zo hoor je trouwe supporters weleens zeggen. En dat vat het dan wel goed samen.

Voor onze club is vandaag dan weer de minste belangrijke wedstrijd van het seizoen. De wedstrijd is er één om de kat z’n viool, om des keizers baard en al draagt een aap een gouden ring, de 17e plek is en blijft een lelijk ding. Maar ok, niet zo lelijk als de 18e plaats, waar vele supporters lang voor vreesden. Twente is al gedegradeerd. Wij mogen nog hopen op een eredivisieplek in het seizoen 2018/2019. In de halve finale spelen we komende donderdag eerst uit in Dordrecht en dan zondag 13 mei tegen Dordrecht thuis. Gaan we door naar de finale, dan volgt een tweeluik tegen Emmen of NEC.


Heracles, de enige eredivisieclub van de regio Twente

Heracles is volgend seizoen nog de enige club uit de regio Twente die in de eredivisie speelt. Daar zijn ze in Almelo trots op. En terecht. Heracles is de club waar veel Spartanen graag naar verwijzen van een voorbeeld hoe het ook kan. Heracles heeft objectief gezien natuurlijk niet meer potentie dan Sparta. Beide clubs trekken ongeveer evenveel supporters. Sparta is vrijwel altijd uitverkocht, daar zit nog groei in. Sparta haalt meer sponsorgeld binnen. Onze jeugdopleiding is beter. Maar dat telt allemaal niet. Heracles doet het sportief gewoon veel beter. Al jaren. Daardoor heeft Heracles weer een bakkie tv-geld meer. Daarmee weten ze vaak goede spelers voor weinig geld aan te trekken en soms nog voor aardig wat geld te verkopen ook.

In de kern heeft Heracles gewoon een goed beleid. Het stadion is prachtig uitgebreid. Het juiste formaat dat bij die club past. Financieel is Heracles gezond. Er is rust. Ze trekken de juist spelers aan. Bij Heracles lijkt het nauwelijks uit te maken wie er trainer is. Het marcheert door. Heracles wordt dit seizoen 10e, 11e of 12e. Dat maakt overigens nog wel uit, want het telt allemaal weer door voor de tv gelden. Maar of de spelers daar mee bezig zijn? Hoe dan ook. Bovenaan het rechterrijtje? In Almelo vinden ze het normaal. Ze kunnen ook wel een keer 13e of 14e worden, dan is het een slecht seizoen. Maar af en toe in het linkerrijtje belanden of een geweldig bekerjaar draaien, dat overkomt de Heraclieden ook. Ze zijn soms best kritisch daar, want ‘men’ wil meer. Logisch ook, het is een gezonde ambitie om meer te willen. Maar vanaf de buitenkant bezien is Heracles één van de best geleide clubs van Nederland.


Een nieuwe bal. Design? Jawel. Spuuglelijk? Beetje wel ja.

Vandaag wordt gespeeld met de officiële Eredivisiebal van het volgende seizoen. Zie de foto boven dit artikel. U herkent het als smaakvolle Spartaan direct: een design bal (aldus de bekende designballenmaker Derbystar). Meningen over de designbal verschillen, maar uw voorbeschouwer van dienst vindt het een spuuglelijk oranje-wit ding. Ontworpen door zelfbenoemd designer Johnny de Mol. Er is ook een verhaaltje over kinderen bij bedacht. Nu kunt u natuurlijk denken: wat een smakeloosheid om die Johnny de Mol er weer eens kinderen met de haren bij te laten slepen , puur om wat extra ballen te verkopen (vanaf juli in de winkel). Maar zo is het natuurlijk niet. Echt niet. Want zo werkt het niet. Het is allemaal hartstikke oprecht natuurlijk, om zo’n kinderverhaal te linken aan een eredivisie-designbal. Dat Johnny en Derbystar er daardoor toevallig wat extra aan verdienen dat is bijzaak.


Historie

Slechts 11 keer eerder kwamen beide ploegen elkaar tegen op het hoogste niveau op Het Kasteel. 7 keer won Sparta. 3 keer werd het gelijk. Slechts 1 keer won Heracles. Dan was in 1964. Best lang geleden dus. Het was de tijd dat nog gespeeld werd met een voetbal, in plaats van met een designbal.


Sparta

Ahannach komt na zijn beenbreuk tegen NAC dit seizoen uiteraard niet meer in actie. De verhalen van Kramer en Goodwin zijn bekend, Sparta heeft inmiddels afscheid van hen genomen. Veenhoven is nog steeds licht geblesseerd, maar verder kan Advocaat over iedereen beschikken. Advocaat gaat geen cadeautjes weggeven. Hij zegt te beginnen met een sterk elftal.

Michel Breuer krijgt daarom bijvoorbeeld geen kans om in de basis te starten. De verwachting is wel dat hij zal mogen invallen. Leuk voor hem. Mag hij ook eens tegen een designbal aantrappen. Misschien wel de laatste minuten op Het Kasteel. Een jaartje te lang doorgegaan, maar toch: onze kampioensaanvoerder. Een soort van cultheld. Mooi dat hij verbonden blijft aan de club.

En Advocaat kan zeggen dat hij geen cadeautjes weggeeft, wij verwachten wel dat hij op tactische wijze enkele spelers op de bank zal houden. Denk aan spelers die maar moeizaam 5 wedstrijden in 2 weken aan kunnen. Met Verhaar en Van Moorsel wordt naar verwachting voorzichtig omgesprongen, waardoor Brogno weer eens de kans krijgt om zich te bewijzen.

Misschien verandert onze trainert achterin nog wat en wie weet, heeft Advocaat nog wel meer aanpassingen in petto. Floranus wat rust geven en Nelom weer eens in actie zien, zou ook kunnen. Sanusi niet uitputten en in de tweede helft wisselen voor Dougall of Harraoui? Het zou logisch zijn met het oog op Dordrecht – Sparta. Want uiteindelijk is Sparta – Heracles toch vooral een oefenpot in voorbereiding op de nacompetitie play-offs.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Huth, Holst, Fischer, Chabot, Nelom, Sanusi, Spierings, Duarte, Mühren, Friday, BrognoHeracles

Trainer John Stegeman en assistent-trainer (en ex-Spartaan) Robbie Alflen nemen afscheid van Heracles. Stegeman gaat naar Go Ahead. Eerste divisie. Daar mag volgend seizoen niet gevoetbald worden met de officiële eredivisie design bal. Stegeman schijnt daar flink van te balen.

Ook Paul Gladon, de in Rotterdam weinig populaire ex-Spartaan, zal volgend seizoen niet meer onder contract staan bij Heracles. Hij zal naar verwachting niet in de basis starten vanmiddag, maar kan vaak wel op een invalbeurt rekenen.

Trainer John Stegeman kan in zijn laatste wedstrijd als trainer van Heracles geen gebruik maken van de al langer geblesseerde ex-Spartaan Lerin Duarte. Ook de geblesseerde Jeff Hardeveld en de zieke Brahim Darri ontbreken in de selectie van de Heraclieden.

Vermoedelijke opstelling Heracles: Castro, Breukers, Droste, Propper, Van Hintum, Leemhuis, Monteiro, Niemeijer, Navratil, Kuwas, Peterson

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties