Komende middag,14:30 uur, staat voor de romantici onder de voetballiefhebbers één van de mooiste wedstrijden uit de eerste divisie op het programma. Ons eigen Sparta tegen de club die nog even iets meer Brits aandoet dan de onze: Go Ahead Eagles.

Een mooi affiche dus die niets meer of minder verdiend dan een vol Kasteel en een heerlijk zonnetje. Voor beiden wordt zowaar gezorgd, het is nu aan de spelers van beide clubs om daar iets moois tegenover te zetten.

Dat Sparta – Go Ahead Eagles een spektakelstuk kan zijn werd in (de oudere Spartanen herrineren zich dat vast) 1992 meer dan de werkelijkheid vooraf kon vermoeden toen onze helden in een knotsgek duel met 6-4 aan het langste einde trokken. Met spelers als Mike Snoei, Winston Bogarde, Michel Valke en Glenn Helder ging het tot de 4-4 gelijk op, waarna Sparta door twee doelpunten van invaller Elden de Getrouwe uiteindelijk de eindstand op 6-4 wist te bepalen. De toen slechts 3.000 aanwezigen supporters, die door het slechte weer bijna allemaal plaats mochten nemen op de Rijnmondtribune ,wisten niet wat ze mee maakten.

Maar tijden vervliegen, onze standaardplaats in de eredivisie hebben we ook al lang aan de wilgen kunnen hangen, maar zie daar: in de troosteloosheid van de eerste divisie trekken we vanmiddag gewoon een volle hut! Sparta leeft dankzij de gratie van de supporters die vandaag weer met 10.000 zielen naar het mooie Kasteel zullen togen.

Wie gaan we daar dan zien? Het is een gegeven dat we na de winterstop eigenlijk nog niet echt verwend zijn. Vorige week was daar dan de eerste overwinning van 2019 waarbij de Dordtse Schapenkoppen met 1-4 ritueel en onverdoofd geslacht werden. Onze fans zagen vorige week een Sparta dat enigszins, na een stroef begin, weer van zich deed liet spreken. Trainer Henk Fräser had voorgaand aan deze regioderby gemeld dat hij het niet meer zou accepteren dat er gelummeld zou worden en dat iedere plaats in de basis onderhevig zou zijn aan prestaties. Opvallende slachtoffers van deze nieuwe inzichten was het verfoeide 5-3-2 systeem en Royston Drenthe. De Rotterdamse rapper en verdediger kwam nu even niet meer voor in de eerste elf vanwege zijn matige prestaties in 2019 tot dusver. Het had niet veel gescheeld of doelman Kortsmit had eveneens pas op de plaats moeten maken, was het niet dat zijn collega kort voor de wedstrijd uitviel. Kortsmit greep zijn kans en keepte een prima duel en Drenthe, die getergd inviel, revancheerde zich sportief door de 1-4 aan te tekenen die het verzet van Dordrecht definitief brak.

Maar de vraag was, wie gaan we vanmiddag dan zien? Volgens Dennis van Bergen (Sparta’s huisjournalist voor het AD/RD) gaan dat dezelfde 11 worden als we in de basis gezien hebben tegen FC Dordrecht. Dat zou dan opnieuw geen basisplaats betekenen voor Royston Drenthe. Vriends is hersteld, maar is nog niet in staat een hele wedstrijd te spelen en zal op de bank starten. Ook zal met deze blessuregevoelige verdediger geen enkel risico genomen worden.

Wat gaan de mannen van de ploeg van John Stegeman ons laten zien. De Eagles staan één plaats boven Sparta en hebben een prima ploeg en zullen net zoals Sparta mee gaan doen in de nacompetitie. Het is dus niet uitgesloten dat we de rood-gelen in de playoffs nog een keer gaan tegenkomen. Vorige week speelden ze in een zeer vermakelijk duel tegen NEC met 4-4 thuis. De ploeg uit Deventer heeft een nagenoeg fitte selectie alleen Thomas Verheydt is een twijfel geval. Verder hebben de Eagles drie oud Spartanen in hun midden die er vanmiddag alles aan zullen willen doen om de overwinning voor hun werkgever er uit te gaan slepen: Langedijk, Veldmate en van Moorsel. Eerder dit seizoen speelde de 2 clubs in de Adelaarshorst 2-2 waarbij Sparta zich de morele winnaar mocht noemen omdat het een 2-0 achterstand in een gelijkspel kon omturnen. Op dat moment waren beiden ploegen nog volop in de race om het kampioenschap. Inmiddels weten we dat men zich zowel in Deventer als in Rotterdam-West zich daar niet meer druk om hoeft te maken. De club die wekelijk KNVB cadeautjes uit Zeist krijgt toegespeeld kreeg afgelopen vrijdag wederom een presentje van de arbiter. Of Siemen Mulder vanmiddag zo gretig zal zijn vragen we ons wel hardop af. Hij laat liever een strafschop overnemen, weten we uit de prille geschiedenis die we met deze fijne fluitist hebben. Daarnaast kan die er natuurlijk helemaal niets van. ITWM voorspelt hem als de bron van ergernis op deze mooie zondagmiddag.

Go Ahead zal gesteund worden door 550 fanatieke supporters die het in hun genen hebben om luid en duidelijk aanwezig te zijn. Herrie maken is hun tweede natuur. Uiteraard werden we door FC Twente helemaal onder de mat gespeeld, wat niet ten goede kwam voor de wisselwerking tussen het elftal en de supporters op de tribune, maar we hebben wel een lesje gehad hoe support hoort te zijn. We geven het niet graag toe, maar de vocale steun die de Tukkers aan hun club gaven was kampioenswaardig. Wij bleven met 10.000 supporters ver en ver achter en presteerden net zoals onze helden op het veld ondermaats. Hopelijk gaat dat vanmiddag dus anders en zullen het onze supporters zijn die de sfeer bepalen. Trek die klep dus open en zing, schreeuw, joel en moedig onze spelers aan.

Opstelling Sparta:

Kortsmit, Dabo, Abels, Auassar, Faye, Harroui, Deroy Duarte, Laros Duarte, Rayhi, Veldwijk, Dervisoglu

Opstelling Go Ahead Eagles:

Verhulst, Baas, Veldmate, Bosz, Lelieveld, van der Venne, Stans, Bakx, Langedijk, van Moorsel, Navratil

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties