Sparta – Fortuna Sittard, zaterdag 25 januari 2020, aanvang 20:45 uur. Higler fluit. Boonman en Dobre vlaggen. Vierde official is het heerschap Gerrits. Martens is de VAR en niemand minder dat Zijlstra is de assistent-VAR. De wedstrijd is aan Sparta zijde bijna uitverkocht, maar nog niet helemaal. Er zijn nog zo’n 100 kaarten voor de Tonny van Ede tribune te koop – de rest van de tribunes zijn wel uitverkocht.


Eerste thuiswedstrijd van 2020 – laat je horen Spartanen!

De eerste thuiswedstrijd van 2020 is een avondwedstrijd. Doorgaans is dat goed voor de sfeer. Het vernieuwde stavak in de hoek van Denis Neville- en Kasteeltribune is de plek waarvandaan de meeste vocale steun zal komen. Sta je daar, laat je dan horen Spartanen! En het zou natuurlijk mooi zijn als de sfeer vanuit het hoekvak overslaat op de rest van de Denis Neville tribune en overige tribunes.

et vernieuwde stavak op de hoek DN/Kasteeltribune.


Corteo

Om alvast een beetje in de stemming te komen is er voorafgaand aan Sparta – Fortuna de eerste Corteo van dit jaar. Deze begint om 20:00 uur. Loop mee of kom kijken, iedereen is welkom, altijd mooi!

Serie van 6 wedstrijden met mogelijkheden

Zo af en toe eindigt er in de eredivisie een ploeg met 34 punten op plek 16. Maar met 35 punten eindig je historisch bezien altijd op plek 15 of hoger. Het behalen van 35 punten is dan ook het minimale doel. Wellicht zit er nog flink wat meer in het spreekwoordelijke vat, maar laten ‘we’ ons eerst maar eens veilig spelen. Sparta heeft nu 23 punten, dus er moeten er nog zeker 12 bij.

Gezien het programma is het niet ondenkbaar dat onze club al op 1 maart, thuis tegen Emmen, de 35 punten zou kunnen gaan halen. Ok, dan moet Sparta wel geweldig gaan presteren, maar de komende 6 wedstrijden bieden niettemin veel perspectief. Fortuna (thuis), FC Twente (uit), ADO (thuis), FC Groningen (thuis), RKC (uit) en FC Emmen (thuis) is een serie waarin Sparta aardig wat punten bijeen zal moeten sprokkelen.


Fortuna redelijk op schema

Fortuna-trainer Sjors Ultee kent de cijfers ook. “Tot een wedstrijd of vier à vijf voor het einde richten wij ons op het aantal punten. Dat moeten er uiteindelijk 35 worden.” En hij heeft er vertrouwen in. “Sparta-uit is een mooie kans is om dichter bij dat aantal te komen.”

Sparta – Fortuna is ook een mooie kans voor Sparta om een gat van 7 punten te slaan met Fortuna. Hoewel Fortuna het nog lastig zal gaan krijgen dit seizoen (zo is in ieder geval onze verwachting) is het toch wel knap wat de Fortunezen de laatste jaren aan het doen zijn. Promotie, handhaving en dit jaar redelijk op schema met 19 punten uit 19 wedstrijden en een 14e plaats. En dat terwijl Fortuna qua begroting en spelersbudget bij de laatste 3 zouden behoren te eindigen.


Historie

Twintig keer eerder werd het duel Sparta-Fortuna Sittard in de eredivisie gespeeld op Het Kasteel. Van die ontmoetingen won onze club er zeven, Fortuna won er drie en de overige 10 wedstrijden eindigden in een gelijkspel. De mooiste Sparta – Fortuna was echter een pot in de eerste divisie. Sparta wist terug te komen van een achterstand, uiteindelijk scoorde Bruma de 4-3, Sparta pakte de periodetitel: pitch invasion! Natuurlijk is het prachtig dat we terug zijn in de eredivisie, maar ook het tweede niveau van Nederland heeft ons mooie herinneringen gebracht.

Eerder dit seizoen werd het 0-0 in Sittard. Het was een verschrikkelijk slechte en saaie wedstrijd, die Sparta had gewonnen als Karami de bal in de eindfase had afgelegd op Veldwijk. De naar Zuid-Korea vertrokken spits had de bal dan in een leeg doel binnen kunnen tikken. Maar Karami negeerde Veldwijk, of hij zag hem op één of andere manier niet, schoot tegen de keeper aan, weg kans, weg overwinning. Hopelijk weten we de 3 punten vandaag wel te pakken.


Sparta

Ache is op het laatste moment geblesseerd geraakt en lijkt niet te kunnen meedoen tegen Fortuna, dit meldt AD journalist Dennis van Bergen. Het zou gaan om hamstringklachten. Even afwachten natuurlijk hoe ernstig het is, maar met hamstringklachten kan je ook zomaar enkele weken uit de roulatie zijn. Hoe dan ook ontzettend balen. Ache wordt waarschijnlijk vervangen door Piroe, die tegen Ajax goed inviel. Voor hem is het natuurlijk wel een grote kans om zich te bewijzen.

Sparta – Fortuna komt voor Bryan Smeets waarschijnlijk nog te vroeg. De middenvelder zelf wil graag spelen, maar de medische staf heeft twijfels of het wel verantwoord is. Smeets kreeg in het trainingskamp in Spanje een hamstringblessure. Als hij te vroeg begint en de klachten komen terug, dan ben je zo weer een paar weken verder. De kans is dan ook groot dat met Smeets geen risico wordt genomen. Dat maakt het lastig voor Fraser, want de vervanger van Smeets (Rigo) was in de ArenA de zwakste man aan Spartaanse kant. Toch zal Rigo naar verwachting opnieuw starten en laten we ons dan maar vast houden aan Sparta – AZ, toen Rigo liet zien dat hij het echt wel kan.

Voor Michael Pinto betekent de wedstrijd tegen Fortuna een weerzien met de club waar hij tot de winter onder contract stond en zelfs een tijdje aanvoerder was. Of Pinto zal starten is maar de vraag. Faye deed het tegen Ajax behoorlijk en dus is er voor Fraser eigenlijk geen reden om Faye te passeren.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Harush, Abels, Vriends, Mattheij, Faye, Harroui, Rigo, Auassar, Rayhi, Piroe, Joosten


Fortuna

Fortuna speelde eerder deze week nog een bekerwedstrijd thuis tegen Feyenoord, die een half uur voor het einde gestaakt werd vanwege de mist. Toen kreeg Wessel Dammers rust, maar hij tegen Sparta zal hij gewoon starten. Bij Fortuna dan ook geen verrassingen in de basisopstelling.

Vermoedelijke opstelling Fortuna: Koselev, Angha, Dammers, Ninaj, Cox, Passlack, Smeets, Fernandes, Ciss, Diemers, Damascan

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties