affiche Sparta Zuid

Alleerst; Gefeliciteerd Spartanen. Onze mooie club is jarig. 135 jaar maar liefst. En nog steeds die mooie Oude Dame. Genieten. Morgen dan. Half drie. Op het Kasteel. De strijd der titanen. De derby der derbies. De ultieme broedertwist. Een beetje overdreven natuurlijk. Maar we praten wel over een echte stadsderby. En één om naar uit te kijken. Zowel Sparta als Feyenoord doen het boven verwachting. Feyenoord is in middels titelkandidaat nummer één. En Sparta? Sparta is gewoon in de race voor Europees voetbal. Voetballend valt er op beide ploegen ook weinig aan te merken. Zowel Steijn als Slot hebben het goed voor elkaar. Het belooft sowieso een mooie wedstrijd te worden.

Blunderende Olij

We gaan eerst even terug naar september 2022. Met twee overwinningen op rij gingen we met vertrouwen naar de Kuip. Die stadsderby werd er echter één zonder glans. Sparta speelde bijzonder flets, Lauritsen raakte al snel geblesseerd en tot overmaat van ramp liep Olij opzichtig te schutteren. Hoe anders is dat nu. Olij klopt nadrukkelijk aan de deur bij het Oranje van Ronald Koeman. Als Olij blijft presteren zoals hij nu doet is het een kwestie van tijd voor hij de voorkeur gaat krijgen boven de uitgerangeerde Cillisen en overschatte Scherpen. We schreven er al eerder over, maar we blijven dat doen. Tot vervelens toe. Net zolang todat Olij bij Oranje onder de lat staat. Met zijn geile snor.

Zuid

Op Zuid zou een stadion komen. Maar dat komt er niet. Ofzo. U voorbeschouwert van dienst heeft het allemaal niet zo gevolgd. Want Feyenoord interesseert ons niet zoveel. Toch moeten we in een voorbeschouwing goed beslagen ten ijs komen. En daar hebben we Google voor. In het kort komt het erop neer dat het stadionproject veel te duur was en dat de supporters er eigenlijk helemaal niet op zaten te wachten. Die zitten blijkbaar liever in een roestige Kuip. Interessanter waren echter de suggesties van Google;

Blijkbaar heten de supporters van Feyenoord kakkerlakken. Aan die onzin doen wij niet mee overigens. En Feyenoord heet Feyenoord omdat het vroegere eilandje daar bij Zuid is vernoemd naar Feije (of Fije) van der Does. Fije was de broer van Dirck, een baljuw uit de middeleeuwen. Een baljuw was een ambtenaar die tijdens het ancien régime de vorst vertegenwoordigde. Soms werden ze ook wel drossaard genoemd. Maar we dwalen af. Dat eilandje was dus het oord van Feije en dat verbasterde uiteindelijk naar Feyenoord. Verder heeft de voetbalclub Feyenoord een schuld van bijna 40 miljoen. Waarom de Duitsers Rotterdam bombardeerden en er bananen zijn bij Feyenoord mag u zelf opzoeken.

Vertrouwen

Beide ploegen gaan met vertrouwen richting de wedstrijd van zondag. Bij Feyenoord verloor dit seizoen maar één keer. Van PSV uit. Kan gebeuren. Het laatste puntverlies dateert alweer van begin februari. In de laatste speelronde voor de interlandbreak werd Ajax verslagen. In de Arena maar liefst. Hiermee bevestigde Feyenoord definitief zijn status van titelkandidaat. Over statusbevestiging gesproken, Sparta bevestigde zijn status in de wedstrijden tegen Vitesse en Emmen. Zolang Utrecht blijft kwakkelen en Sparta zakelijk blijft spelen is een zesde plek binnen handbereik. De voorsprong op Utrecht bedraagt inmiddels 8 punten, dat moet houdbaar zijn. De voorsprong van Feyenoord op Ajax is overigens 6 punten. Ook dat lijkt houdbaar te zijn. Want net zoals Sparta speelt ook Feyenoord over het algemeen zeer zakelijk. Wat zegt dit alles over de wedstrijd van morgen? Dat het hoogstwaarschijnlijk geen walk-over gaat worden voor Feyenoord. Maar alsnog zijn ze van Zuid natuurlijk wel de grote favoriet. Het toonaangevende voetbalweddenschappen.com geeft aan (en we quoten): “Het zal smullen worden op het Kasteel, in een spannend duel. Op basis van de ranglijst is Feyenoord favoriet. Maar een zege van Sparta is echt niet onrealistisch.” Daar sluiten we ons dan maar bij aan. Want wie zijn wij om aan de autoriteit van voetbalweddenschappen.com te twijfelen.

Onrust

Even nog wat anders. Het is momenteel wat onrustig in voetballand. Of beter gezegd, in supportersland. Nitwitten als Hugo Borst, Valentijn Driessen en Ruud van Os pleitten voor een uitsupportersverbod. Laatsgenoemde zal deze stelling overigens betwistten. Maar we zetten hem even scherp neer. Het is namelijk ook weer niet zo dat de ad-interim hoofdredacteur van Rijnmond duidelijk ageert tegen een verbod. Sterker nog, ‘ zich erbij neerleggen’ is een beter bewoording. Gelukkig zijn er ook tegengeluiden. Politiechef Frank Paauw uit Amsterdam (sorry Zuid, wij noemen het gewoon Amsterdam) pleit bijvoorbeeld voor een bonus-malus systeem. Gedraag je je (als groep) mag je gewoon naar uitwedstrijden. Misdraag je je? Dan niet. Prima natuurlijk. De hele discussie over het verbieden van uitsupporters slaat natuurlijk sowieso nergens op. In de vele discussies wordt verwezen naar de (kosten van) politie-inzet bij voetbalwedstrijden. Maar 95% van de politie-inzet is toe te schrijven aan het algehele evenement. Ook zonder uitsupporters zal er politie-inzet benodigd zijn. Misschien zelfs een grotere politie-inzet, want bij een algeheel voetbaluitsupportersverbod (drie keer woordwaarde) zal er een grijs circuit onstaan met supporters van de uitspelend club op diverse thuisvakken. Of beter gezegd, vakken. Want het uitvak bestaat dan niet meer.

Desalniettemin zullen we morgen het goede voorbeeld moeten geven. Natuurlijk zitten er 650 Feyenoorders in het uitvak. Maar het valt niet te voorkomen dat er ook buiten het uitvak diverse Zuid-sympathisanten te vinden zullen zijn. Liever zien we dat niet natuurlijk. Maar heel eerlijk, tijdens de mini-derby op Woudestein zaten er ook Spartanen op het thuisvak. Aan ons om te laten zien dat Sparta echt gewoon die lieve club is uit West. Zeker nu, in deze tijd. Een nieuw incident is in niemands belang. Overigens geldt deze oproep natuurlijk ook voor die van Zuid. Doe normaal en ga niet lopen provoceren bij een 0-1 (of 0-3). Of ze dit lezen? Geen idee. De SV begint in ieder geval met het goede voorbeeld. De banden met de SV van Feyenoord zijn al jaren prima. Ook morgen zullen beiden besturen gewoon gezamenlijk een pils drinken in de Schicht. Lopen er idioten rond bij Zuid? Zeker. Bovengemiddeld veel. Daarom hebben wij liever ook zo min mogelijk te maken met Zuid. En zijn we voor Sparta. Maar dat is het wel. Het dient geen enkel doel om elkaar dan naar het leven te staan.

Bijna Europees, bijna kampioen

De laatste keer dat Sparta zich aan het plaatsen was voor Europees voetbal wonnen we met 3-1 van Feyenoord op het Kasteel. Lengkeek, de Wolf en Schmidt maakten de Spartaanse goals in de 27e speelronde van het seizoen 84/85. De laatste keer dat Feyenoord kampioen aan het worden was wonnen we met 1-0. Pogba maakte de enige treffer op het Kasteel in de 25e speelronde van het seizoen 2016/2017.

Sparta mist morgen de Guzman. Auassar is terug maar Eerdhuijzen heeft het prima gedaan. Dus daar moet Steijn puzzelen. Feyenoord mist Geertruida, Bijlo, Timber, Van Beek en Idrissi. Ook Slot gaat dus aan de Denksport. Het Kasteel is uiteraard uitverkocht. De arbiter is jammer genoeg Higler. Joost van Zuilen en Mario Diks spelen met de vlaggetjes. Heerschap Erwin Blank is de pispaal langs de lijn. En in Zeist zitten Jeroen Manschot (ook jammer) en Nils van Kampen op de schermpjes te turen.

Vermoedelijke opstellingen:

Sparta: Olij; Sambo, Vriends, Eerdhuijzen, Pinto; Van Mullem, Verschueren, Kitolano; Van Crooij, Lauritsen, Saito

Feyenoord: Wellenreuther; Pedersen, Trauner, Hancko, Hartman; Wieffer, Szymanski, Kokcu; Jahanbakhsh, Gimenez, Paixao

Abonneer
Abonneren op
136 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties