Derbydag

Goedemorgen, Spartanen. Ook wakker geworden met een extra kriebel in de buik en de Spartamarsch op repeat in het hoofd? Of is het toch ‘gewoon de eerste thuiswedstrijd van het seizoen’, ‘een wedstrijd waarvoor de voorbereiding niet anders is dan anders’ of ‘1 van de 34 wedstrijden dit jaar’ (dixit de aanvoerder en de trainer)?

Hoe dan ook, het is derbydag. Sparta voetbalt tegen Feyenoord. Voor veel Spartasupporters is de wedstrijd tegen de stadsgenoot van de zuidelijke oever van de Maas de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Een duel dat kosten wat het kost gewonnen moet worden. De sleutel tot geluk, in ieder geval tot de volgende pot tegen Feyenoord.

Spelers en trainers staan daar een stuk relaxter in. Zij zijn niet jarenlang blootgesteld aan de sentimenten op de tribunes en hebben nauwelijks te maken met het onderling gedol bij koffieautomaten, op verjaardagen en in kantines met de in de Rijnmond immer aanwezig aanhang van de tegenpartij.

Hoewel het mentaal best gezond kan zijn om de wedstrijd met Feyenoord niet groter te maken dan die (al) is, wordt elke Spartaan die in de derby het winnende doelpunt maakt direct en voor eeuwig verheven in de Spartaanse adelstand. Marvin Emnes, Kevin Strootman, Rydell Poepon en zelfs Mathias Pogba zijn op het Kasteel legendes. Welke Spartaan voegt zich vandaag toe aan dit illustere rijtje?

Beste Rijnmond en Spotify

Ik heb een probleem. Ik ben vast luisteraar van de leuke en informatieve podcast ‘Sparta naar Voren!’ van de regionale omroep Rijnmond. Nu maakt deze omroep meer podcasts. Met name Feyenoord is een geliefd onderwerp voor podcasts van Rijnmond. Zo’n beetje dagelijks poept Rijnmond er een podcast uit over de club uit Rotterdam-Zuid.

Nu denkt Spotify dat, omdat ik één podcast van Rijnmond luister, ik alle podcasts van Rijnmond wil luisteren. Zo kan het gebeuren dat ik na afloop van een historisch betoog van Maarten van Rossem door wordt geschakeld naar een nabeschouwing van Feyenoord – Fortuna Sittard en dat ik na de boeiende aflevering van de Cor Potcast met Marco van Basten zomaar een stel Feyenoordsupporters te horen krijg.

Dat wil ik niet! Ik ben geïnteresseerd in Sparta, niet in Feyenoord. Ik wens dan ook niet lastig te worden gevallen met podcasts over die club. Doe daar eens wat aan, Rijnmond! En/of Spotify! Geef podcasts over Sparta een ander labeltje, start een tweede kanaal, doe op zijn minst die schreeuwreclame van die kozijnenwinkel in de ban. Los dit op! Alvast mijn dank.

Arbitrage en media

Fluit: Makkelie. Vlag: Steegstra en De Vries. Bord met cijfers: heerschap Gerrets. TV: Kamphuis. Koffie: Inia. Verslag: ESPN en Rijnmond.

Feyenoord

[knip] Het elftal van Arne Slot speelt zondagmiddag de eerste uitwedstrijd van dit seizoen. Vanuit de selectie ontbreekt in ieder geval Bart Nieuwkoop in Rotterdam-West, hij zit een schorsing uit van twee wedstrijden.

Ook Marcus Pedersen en Gernot Trauner zijn geen zekerheden in de wedstrijdselectie. Wegens de aanstaande transfer naar Sassuolo lijkt de Noor niet op een basisplaats te hoeven rekenen, waar hij mogelijk zelfs buiten de selectie wordt gelaten. De Oostenrijker traint sinds twee weken volledig mee met de groep en Slot kondigde aan zaterdag met de aanvoerder te spreken om te besluiten of hij kan spelen tegen Sparta. [plak]

[knip] Justin Bijlow is een twijfelgeval voor de uitwedstrijd van Feyenoord tegen Sparta Rotterdam. Het is niet bekend waarom de doelman van de stadionclub mogelijk niet in actie kan komen tijdens de stadsderby.

Wanneer Bijlow daadwerkelijk niet kan starten in de basisopstelling van Feyenoord, dan is Timon Wellenreuther logischerwijs de vervanger. De Duitser speelde vorig seizoen op Spangen nog de hoofdrol door een strafschop te keren vlak na de rust. [plak]

Tenslotte: vandaag zal een team van Feyenoordsupporters ons nieuwe uitvak testen. Wij zijn benieuwd of ons Alcatraz aan de Schie het houdt.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Beelen, Hancko, Hartman; Wieffer, Stengs, Zerrouki; Jahanbakhsh, Gimenez, Paixão.

Sparta

Sparta is de competitie goed begonnen. In de gewonnen uitwedstrijd tegen Zwolle swingde (swong?) Sparta nog niet zoals eind vorig seizoen, maar de patronen waarmee verleden jaar successen werden behaald waren al wel zichtbaar. Of een plaats in de subtop weer haalbaar is, hangt voor een belangrijk deel af van de nieuwe backs. Vandaag is een belangrijke testcase voor (vermoedelijk) Saïd Bakari en Django Warmerdam.

Voorin is Koki Saito weer inzetbaar. De Japanse smaakmaker was tegen Zwolle licht geblesseerd en werd door trainer Jeroen Rijsdijk aan de kant gehouden. Met Saito heeft Sparta net dat beetje wasabi dat we nodig hebben om het een lastige tegenstander als Feyenoord moeilijk te maken. De terugkeer van onze favoriete Jap gaat vermoedelijk ten kosten van de basisplaats van Jonathan de Guzman. We kijken uit naar de duels tussen Saito en Geertruida. Go wasabi!

Mike Eerdhuizen zit na een blessure weer bij de selectie, maar start (nog) niet in de basis. Tijs Velthuis, die tegen Zwolle de Volendammer kundig verving, doet dat waarschijnlijk wel.

Wat valt er verder nog te zeggen over Sparta? Dat ze, aan de aftermovie (zo noemen ze het echt) te zien, een gemoedelijke, gezellige, geslaagde en zonnige ‘Open Kasteeldag’ hebben gehad. Fijn om zoveel enthousiaste kids in Sparta-outfit te zien. De club leeft. Onze spelers kunnen vandaag die kinderen trots maken en ze maandag een extra mooie eerste schooldag geven. Misschien is dat net dat extra beetje motivatie voor winst in de derby.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij; Bakari, Vriends, Velthuis, Warmerdam; Kitolano, Clement, Verschueren; Van Crooij, Lauritsen, Saito

Abonneer
Abonneren op
159 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties