De Utrechtse Domtoren staat voor de fierheid van de vierde stad van Nederland. De betaald voetbalclub komt zondag naar Rotterdam-West. Is Sparta na de wedstrijd domweg gelukkig met drie punten?

Spartanen, kijken jullie ook met jaloezie naar het voetbal in Engeland? Naar Match of the Day. Mooi voetbal. Spanning, maar bovenal: volle stadions. Vanaf volgende week verdwijnen in Engeland alle coronamaatregelen. Dus ook geen niet werkende mondkapjes en coronapasjes meer. Back to normal, aan de overkant van de Noordzee. Heerluk.

En wij? Hier in kikkerlandje Nederland? We zijn niet eens nog volledig open. Horeca en cultuur dicht. Evenementen? In your dreams. Toch wordt Sparta – FC Utrecht zondag onze laatste thuiswedstrijd zonder publiek. Volgende week is er een interlandweekend, daarna de derby uit in De Kuip. Op 13 februari spelen we weer thuis tegen Willem II. Dan moeten we toch weer gezamenlijk – ongeacht je medische status – één Sparta-publiek kunnen vormen?

Algemeen directeur van FC-Utrecht Thijs van Es maakte zich er ook hard voor. Zoals de meerderheid in Nederland (wie niet eigenlijk?) nu alles gewoon weer open wil hebben. Als iemand met verstand van zaken, Marcel Levi, daar al voor pleit bij tv-programma Op1, dan is het moment niet ver weg meer. ,,We hebben laten zien dat we coronaproof wedstrijden met publiek kunnen organiseren. Juist nu er versoepelingen in veel branches mogelijk zijn en mogelijk worden gemaakt, hadden wij ook perspectief en openingen verwacht. We hebben laten zien dat we, als voetbalbranche, coronaproof wedstrijden met publiek kunnen organiseren. Er zijn in het verleden geen brandhaarden aangetoond in de stadions, zelfs niet bij de wedstrijden eerder dit seizoen zonder restricties”, aldus Van Es deze week.

Naar het voetbal dan. Sparta kende een roerige week op transfergebied. We werden al versterkt met Adrián Dalmau en Younes Namli. Daar kwamen Arno Verschueren en Joeri de Kamps bij. Laatstgenoemde middenvelder komt van Slovan Bratislava, heeft Eredivisie-ervaring en pakt gele kaarten. Bikkeltje. Zou hij Auassar gaan vervangen in de basis? Onze aanvoerder mag trouwens weer spelen na zijn schorsing.

Gevoelens
Je zou het door de lage plek op de ranglijst bijna vergeten, maar Sparta is toch alweer vier Eredivisiewedstrijden ongeslagen. FC Utrecht verloor vorige week nog van Ajax. Toch is de club uit de Domstad favoriet in deze wedstrijd. 0-0 werd het vorig jaar. Maar de laatste overwinning van onze club op FC Utrecht was, echt waar, in 2008. Dissels, ja echt hij, maakte toen het enige doelpunt. Enkele spelers hebben speciale gevoelens bij deze match. Een terugkeer bij of tegen de oude liefde. Dalmau natuurlijk. Maar ook onze Vriends, die de gehele jeugdopleiding van Utrecht doorliep. Hij kwam echter nooit tot minuten in het eerste elftal. Mimoun Mahi dan. De spits speelde 41 wedstrijden voor Sparta.

Historie
Nog wat historie in deze voorbeschouwing pompen. Niet leuk, wel realiteit. FC Utrecht won eerder dit seizoen met 4-0 door goals in de Galgenwaard van Adam Maher, Mark van der Maarel, Tasos Douvikas en Simon Gustafson. De laatste drie onderlinge ontmoetingen hield Utrecht de nul. We lazen wel dat keeper Maarten Paes per direct is overgestapt naar FC Dallas. Deze 23-jarige sluitpost speelt nu in dat Major League Soccer-team. Scoren moet gebeuren bij een andere keepert dus. Bij De Keijzer in dit geval. Misschien hoopgevend: van de 29 punten die de Utrechters pakten, werden er 21 op eigen veld gepakt en maar 8 in uitduels.

De clubtopscorers zijn Bart & Bart. Bart Vriends staat samen met Mijnans op 3 competitiegoals dit seizoen. De Amersfoorter Vriends ziet dat plaatsgenoot, Bart Ramselaar, bij Utreg clubtopscorer is. Die heeft het dubbele aantal goals. Zes dus. 2×3=6. Jaja. Met al die uitvallende basisschoolklassen krijgt schrijver dezes ook nog weleens een lesje rekenen mee in het thuisonderwijs. Heb ik al geschreven dat de scholen altijd open moeten blijven al zijn er 10 miljoen positieve testen? Kan niet langer zo. Het draagvlak in de samenleving voor de coronamaatregelen is weg. Niet vergeten.

Voetballen. Kent u trouwens ons programmaboekje Pro Sparta? Dat groene boekje. Tegenwoordig een fletsere kleur. En voornamelijk digitaal, want geen publiek. In het boekje een interview met oud-trainer Gert Kruys. Herinnert u zich nog heldendaden van deze trainert? Wij ook niet. Wat een mislukking op Het Kasteel was dat. Dwight Tiendalli is ook zo’n mooie naam. Goede speler. Mooie carrière.

FC Utrecht
Naoki Maeda is er niet bij. De Japanse aanvaller wacht een maandenlange revalidatie na een ernstige blessure vorige week. Paes hadden we al benoemd. Mohamed Mallahi is er wel bij, zijn contract werd deze week opengebroken en verlengd. Deze 21-jarige aanvaller heeft zich zeker tot medio 2024 verbonden aan FC Utrecht. Verlengen is ook nog een optie. Mohamed Ihattaren? In your dreams. Ajax loopt er waarschijnlijk mee weg. FC Utrecht grijpt mis inzake dit toptalent, op dit moment worden zijn kilootjes eraf gelopen door techniektrainer Vanenburg.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht; De Keijzer, Ter Avest, Van der Hoorn, Van der Maarel, Warmerdam, Boussaid, Maher, Timber, Van de Streek, Douvikas, Mahi.

Sparta
Maduka Okoye is actief op de Afrika Cup. Omdat ook Benjamin van Leer geblesseerd is, moet Coremans laten zien dat zijn blunder een incident was. De twee Zeeuwse reservekeepers Janse en Murre zijn nog te licht. Mica Pinto is ook gehavend. Wel keert Adil Auassar terug van een schorsing. Of de nieuwelingen al spelen, weten we niet. We appen niet met Fraser over de opstelling. Maar wat kan het ons bommen: we zetten er één direct gewoon in onze vermoedelijke opstelling. En Thy en Dalmau ook. Omdat we dat een goede aanval vinden. Auassar kan eventueel achterin standby staan. Smeets en Emegha later inbrengen.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Coremans; Masouras, Vriends, Beugelsdijk, Meijers, Abels, Mijnans, Namli, De Kamps, Dalmau en Thy

Leiding
Geen competitiewedstrijd zonder leiding. Erg belangrijk. Gelukkig heet de scheidsrechter geen Vera Bergkamp. Laten we hopen dat die eens normaal gaat functioneren. We willen bij ITWM dat de naam Bergkamp in ere wordt hersteld. Eén van de beste Nederlandse voetballers ooit. Dennis Bergkamp. Vraag maar aan Jack van Gelder hoe je die naam uitspreekt. Erwin Blank is de Bergkamp zondag. Rens Bluemink en Marco Ribbink zijn assistenten. Heerschap Michael Eijgelsheim de vierde man. Joey Kooy als VAR is dan de vijfde. En zijn assistent Frank Jansen de zesde man. Hebben we al gemeld dat we zondag pas om 16:45 uur spelen? Dus na PSV- Ajax. Kun je dat wedstrijdje ook nog meenemen voor de buis.

Veel rood-wit kijkplezier.

Kusje ITWM.

Abonneer
Abonneren op
486 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties