Een zeer belangrijke pot voetbal staat voor de deur: Sparta – Excelsior. Niet alleen een derby, maar vooral een wedstrijd waarin ‘het goede gevoel’ na Vitesse-thuis, omgezet moet worden in drie broodnodige punten. Naar beneden kijken kan niet meer; er staat niemand onder ons. We kijken omhoog. Smeer de stembanden en steun de ploeg Spartanen!

Sparta – Excelsior, zondag 21 januari 2018, aanvang 12:30 uur. Pol van Boekel is de fluitist van dienst. Richard Polman en Patrick Langkamp vlaggen. Vierde official is het heerschap Dieperink. De wedstrijd is aan Sparta zijde al lang en breed uitverkocht. Excelsior heeft de 650 beschikbaar gestelde kaarten net niet allemaal aan de man en de vrouw kunnen krijgen, maar in het uitvak zullen wel net iets meer dan 600 Excelsior supporters aanwezig zijn.Punten, punten, punten

Sparta kwam goed voor de dag tegen Vitesse, zeker in de eerste helft. Het behalen van een punt, of zelfs drie punten, was niet onverdiend geweest. Maar we bleven met lege handen staan. Hierdoor staat onze club laatste. Tegen Excelsior ligt er dan ook druk op, want we hebben de punten heel erg hard nodig. Excelsior staat maar liefst 10 punten op ons voor. Winst zou de achterstand verkleinen naar 7 punten, maar daarmee zou Excelsior bij lange na nog geen degradatiekandidaat worden. Daarvoor kunnende Kralingers met 21 punten uit 18 wedstrijden simpelweg te rooskleurige cijfers overleggen. Voorlopig moeten we eerst maar eens zien om Roda weer onder ons te krijgen. Kijken we omhoog naar de concurrenten voor plek 15, dan zien we met name Willem II, Twente en NAC nog in de buurt staan.


Historie

Historisch bezien doen we het op Het Kasteel tegen Excelsior best aardig. Van de 15 potten die Sparta en Excelsior in de Eredivisie tegen elkaar speelden won Sparta er 9. Slechts 2 keer werd het gelijk en 4 keer won Excelsior. Maar de laatste twee wedstrijden won Excelsior. En de recente historie kent meer bedroevende statistieken. We kennen natuurlijk nog de beruchte ‘degradatiewedstrijd’, maar sowieso is het dit weekend precies 11 jaar geleden dat Sparta van Excelsior in een officiële wedstrijd wist te winnen. Op 21 januari won 2007 won onze club namelijk voor het laatste van de Kralingers en wel met 2-1. Exact 11 jaar lang is Excelsior dus al ongeslagen tegen onze club. Dat daar geen dag meer bij moge komen!


Excelsior: goed beleid en goed in uitwedstrijden

Dat Excelsior het ook dit seizoen weer goed doet is opvallend. Met beperkte financiële middelen maakt de kleine club (laagste aantal toeschouwers en de laagste begroting van de eredivisie) scherpe keuzes. Aan jeugd geeft Excelsior weinig uit, in de organisatie is er weinig ‘overhead’ en Excelsior kiest voor minder contractspelers dan Sparta, maar kan daardoor per speler wel wat meer uitgeven. De club uit het oosten van Rotterdam houdt bovendien goede contacten met spelers die vertrekken, waardoor spelers als Koolwijk, Bruins en De Wijs ook weer terug keerden en dit seizoen het hart van het elftal kunnen vormen. Daarnaast is de club niet afhankelijk van 1 trainer. Dijkhuizen, Groenendijk of Van der Gaag; allemaal profiteren de trainers van het uitstekende beleid dat Excelsior tegenwoordig heeft. Knap, want jarenlang leunde Excelsior als een echte hoer van Rotterdam op Feyenoord. Het was een ronduit genante vertoning. De stekker werd uit de samenwerking getrokken door Feyenoord. Even raakte men in Kralingen in paniek, maar inmiddels laten de architecten van het nieuwe Excelsior (Ferry de Haan en Wouter Gudde) zien, wat goed beleid kan betekenen voor een club.

In eerdere seizoenen werd Excelsior nog weleens voor de voeten gegooid dat ze vrijwel alleen punten pakten in thuiswedstrijden, omdat spelers van de tegenstander onbewust de inspiratie zouden missen als ze moesten voetballen in de fietsenstalling-uitstraling die Woudestein nou eenmaal heeft. Maar ook dat is verleden tijd. Excelsior pakte dit seizoen een punt meer in uitwedstrijden, dan in thuiswedstrijden. Sparta is gewaarschuwd!


Advocaat krijgt een beeld van Sparta

Excelsior flirt dus met de middenmoot. Of die club het in de toekomst blijft volhouden is maar de vraag. Clubs als NAC, Roda, Willem II, NEC en Sparta hebben veel meer potentie. Maar dat wordt al jaren gezegd en voorlopig doet Excelsior het al jarenlang beter dan de 5 genoemde clubs.

Wil Sparta de middenmoot op termijn bereiken, dan moet het op vele vlakken flink wat beter. We kunnen dan leren van de ervaring die momenteel bij onze club rondloopt. Beenhakker en Advocaat hebben inmiddels al flink wat tips verzameld om Sparta in de toekomst beter te laten presteren. Het gaat van details als een betere een betere trainingsaccommodatie tot aan het eenvoudige feit dat er betere spelers gehaald moeten worden. E beide mannen hebben ook wel een idee hoe dat bereiken. Beenhakker kiest voor kwaliteit boven kwantiteit. Minder contractspelers, zodat er meer geld over is voor kwaliteit, een beetje zoals de tegenstander van dit weekend het doet. Advocaat wil alleen spelers waarvan hij denkt dat die de basis beter kunnen maken. Als die spelers niet haalbaar zijn, dan maar niemand halen. En beide mannen zijn geschrokken van het gebrek aan netwerk dat er binnen Sparta aanwezig was. Over de spelers die door het voormalige ‘technisch hart’ in kaart zijn gebracht, zijn Beenhakker en Advocaat niet tevreden. Spelers die op de scoutingslijstjes stonden worden nauwelijks benaderd en leveren al helemaal geen resultaten op. Friday en Dos Santos komen uit de koker van Advocaat, evenals Guveli. Ahannach komt uit de koker van Grim.

Toch loopt ook Advocaat tegen grenzen aan. Niet iedere speler wil komen naar de huidige nummer 18 van de eredivisie. En dus blijft het lastig, want prutsers hoeven niet te komen en dat laat Advocaat ook helder weten. De trainer toont begrip als een (goede) speler als Maher niet naar Sparta wil komen. Maar als een (matige en trage) verdediger als Rens van Eiden -die als volledig overbodig bestempeld wordt door John van den Brom- in de media laat weten dat Sparta nu nog niet bij hem hoeft aan te kloppen, dan bijt Dick van zich af: “wij zitten niet op Rens van Eijden te wachten”. Het blijft nog even spannend wie er dan nog wel komen voor 1 februari en ondertussen zou het prettig zijn als Dick & co dit weekend wel ‘even’ de drie punten oprapen.


Sparta

Onze club mist Saksela en Vriends vanwege blessures. Dos Santos zit niet bij de selectie en sluit pas maandag aan. Grootste aderlating blijft het onbreken van Duarte. De talentvolle middenvelder speelt eerst een halve wedstrijd mee met Jong Sparta en kan nog geen hele wedstrijd aan met Sparta 1. Ache is een twijfelgeval, maar begint vermoedelijk gewoon op de bank. Ook nieuweling Ahannach begint waarschijnlijk op de bank.

Nogal wat pijntjes dus aan Sparta zijde. 10 spelers zijn daarom zo ‘in te vullen’, behalve de nummer 10 positie. Advocaat was, net als veel supporters, ontevreden over hoe Mühren dit tegen Vitesse invulde. Volgens trainingswatchers werd er deze week daarom wat geëxperimenteerd met het middenveld. Onder andere met Verhaar als nummer 10, maar ook Verhaar voorin en Alfhaft op 10 zou een optie kunnen zijn. Verhaar lijkt onder Advocaat dus weer serieus ‘in beeld’ te zijn. Maar de kans is groot dat onze trainer toch Robert Mühren nog een kans in de basis gunt.


Vermoedelijke opstelling Sparta:
Kortsmit, Holst, Fischer, Chabot, Floranus, Sanusi, Dougall, Mühren, Alhaft, Friday, Brogno


Excelsior

Ook Excelsior heeft personele problemen. Grootste zorg bij oud-Spartaan Mitchell van der Gaag is dat hij geen mogelijk geen gebruik kan maken van Ryan Koolwijk. Hij is een twijfelgeval voor zondag. Koolwijk zal er alles aan doen om te kunnen spelen, want hij wil voor zij club natuurlijk in actie komen en daarbovenop heeft hij een behoorlijke hekel aan Sparta. Maar goed, hij heeft rugklachten en die zijn niet zomaar weg met een paracetamolletje en wat hekel. Koolwijk is natuurlijk een goede speler en het zou prettig zijn als hij op Het Kasteel zou ontbreken. Hieronder zetten we hem in de vermoedelijke opstelling wel neer, maar pas op de wedstrijddag wordt beslist of Koolwijk wel of niet mee kan doen.

Ex-Spartaan El Azzouzi kan in ieder geval niet scoren, want hij doet zeker niet mee vanwege een blessure. Alessandro Damen en Desevio Payne zijn ook geblesseerd. Nog een tegenvaller voor trainer Van der Gaag: nieuwkomer Levy Garcia heeft nog geen werkvergunning. Garcia is een prima aanvaller die door Excelsior gehuurd wordt AZ, maar kan tegen onze club dus nog niet in actie komen.


Vermoedelijke opstelling Excelsior:
Zwarthoed, Karami, Mattheij, De Wijs, Massop, Vermeulen, Faik, Koolwijk, Elbers, Van Duinen, Bruins

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties