Sparta – AZ, zondag 4 oktober 2020, aanvang 14:30 uur.  Danny Makkelie is de fluitist van dienst. Mario Diks en Hessel Steegstra zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Edgar Bijl. Clay Ruperti is de VAR en niemand minder dan Mark Strijker heeft de eer de assistent-VAR te mogen spelen.

Geluid

Het coronavirus maakt weer een opmars en één van de maatregelen om dat tegen te gaan is dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij voetbalwedstrijden. De meningen over of dit al dan niet een logische en juiste maatregel is variëren nogal. Feit is dat we het er nu mee moeten doen. En dus wordt het iets van Radio Rijnmond luisteren of Fox Sports kijken. En Fox heeft besloten om nep stadiongeluid toe te voegen bij enkele wedstrijden in de eredivisie. Niet bij alle wedstrijden, maar toevallig wel bij Sparta – AZ. Nep stadiongeluid dus. Maar Fox spreekt liever van ‘kwalitatief goed stadiongeluid’. We kennen het inmiddels al een aantal maanden uit het buitenland. Nu dus ook op Het Kasteel. We gaan het horen!

De Spartaanse seizoenstart is klote

Tegen de 10 man van Ajax zat een gelijkspel er zeker in. Maar Van Leer blunderde. Tegen Vitesse gaf Sparta de wedstrijd weg doordat Heylen rood kreeg. Tegen PEC was Sparta in de eerste helft de betere partij. Maar een onterechte rode kaart voor Pinto leidde vlak voor rust tot een penalty en de 1-0. Met dank aan de slapende VAR (en wat doet die assistent-VAR nou eigenlijk…..). Sparta moest na rust met een achterstand en met 10 man verder. Wedstrijd gespeeld.

Drie wedstrijden. Drie keer het gevoel dat een punt er ergens wel in zat. Maar helaas, ‘we’ staan met lege handen. Helemaal gek is dat niet, want Sparta maakte in alledrie de wedstrijden voorin wel een heel slappe indruk. Er was geen aansluiting vanaf het middenveld en er ontbrak aanvallende kracht en doelgerichtheid. Sparta scoorde dit seizoen nog niet. De seizoenstart van onze club is klote. Met AZ en Feyenoord voor de boeg dreigt een start die zwaar klote kan worden.

De seizoenstart van AZ is kut

Qua selectie moet het voor AZ mogelijk zijn om tweede te worden (want dat clubje uit Amsterdam zal wel kampioen worden), maar voorlopig is het worstelen voor AZ, dat niet lekker uit de verf komt. In de competitie speelden de Alkmaarders pas twee wedstrijden, tegen PEC en Fortuna. Beide keren kwam AZ niet verder dan een gelijkspel, al had ook AZ (tegen Fortuna) pech met een blunderende VAR. Twee punten uit twee wedstrijden is best kut te noemen voor de Alkmaarders. Mocht Sparta stunten tegen AZ, dan is de competitiestart van AZ zwaar kut te noemen.

Van Stee: “We willen nog een aanvaller aan de selectie toevoegen”

Komen er nog Spartaanse versterkingen?

Dinsdagavond om 23:59 uur sluit de transferwindow. Gaat Sparta nog versterkingen halen? Het is wel de bedoeling. Onze club leek er deze zomer in vergelijking met vorig seizoen al niet sterker op geworden. Met het vertrek van Rayhi naar een zandbak vol geld en het mogelijke vertrek van Harroui naar Groningen is het helemaal zaak dat er nog serieuze versterkingen bij komen. Wouter Burger is al aangesloten bij de selectie en dat is op zichzelf een goede zaak, maar aanvallend heeft Sparta nog wel minimaal één, maar eigenlijk twee versterkingen nodig. Onze club heeft geïnformeerd naar Mike van Duinen van PEC Zwolle. Daarnaast staat Brentford ervoor open om Dervisoglu te verhuren, zo melden diverse Engelse media. Twente heeft volgens Fox Sports interesse in de aanvaller die de jeugdopleiding van Sparta doorliep, maar de verwachting is dat ook Henk van Stee een poging gaat wagen. “Onze wens is dat we nog een aanvaller toevoegen aan de selectie”, zo liet Henk van Stee optekenen. “Dat is de komende dagen onze prioriteit, maar we zijn hierbij ook afhankelijk van de andere partijen”, aldus onze directeur betaald voetbal. En dat klopt uiteraard. Maar het mag geen excuus zijn, want bij het halen van een speler ben je altijd afhankelijk van andere partijen. Andere partijen of niet, deze selectie heeft behoefte aan serieuze aanvallende versterking, anders gaat dit Sparta het zeer moeilijk krijgen.

Historie

Van de vorige 32 edities van Sparta – AZ won onze club er slechts 6. AZ won 12 keer. 14 keer viel er een gelijkspel te noteren. Vorige seizoen eindigde Sparta-AZ op Het Kasteel in maar liefst 3-0, met goals van Auassar, Smeets en Dervisoglu.

Sparta

Coremans en Kharchouh zijn nog steeds afwezig vanwege blessures. Sparta nam Wouter Burger op huurbasis over van Feyenoord. De negentienjarige middenvelder traint vanaf komende maandag mee met de selectie van Henk Fraser en dan inzetbaar tegen zijn oude club. Heylen mag na zijn schorsing weer rekenen op een basisplaats en ook Pinto, die rood kreeg tegen PEC, is gewoon inzetbaar nadat hij werd vrijgesproken door de tuchtcommissie van de KNVB. Smeets en Deroy Duarte waren er in Zwolle niet bij, maar keren terug in de selectie. De technische staf heeft achterin en op het middenveld dus opeens veel meer mogelijkheden dan tegen PEC. Zeker als Harroui inzetbaar is. Fraser geeft aan dat hij hem zal gebruiken, zolang hij bij Sparta onder contract staat. We mogen dus aannemen dat Harroui in de basis staat, ondanks de Groningse interesse. Door het vertrek van Rayhi en de nog steeds afwezige Kharchouch worden de problemen voorin helaas steeds groter. Hierdoor bestaat de kans dat de jonge Emegha zijn debuut in de basis kan gaan maken.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Van Leer, Fortes, Vriends, Heylen, Pinto, Meijers, Harroui, Auassar, Smeets, Emegha, Thy

AZ

Arne Slot kwam als voetballer tussen 2007 en 2010 uit voor Sparta. De huidige AZ-trainer maakte voor onze club zes goals in 56 wedstrijden. Hij zal op Het Kasteel vier spelers missen die normaal gesproken in de basis staat. Stengs is geschorst. Vlaar, Clasie en Idrissi zijn geblesseerd. De kans bestaat dat nieuweling Karlsson gaat starten. De Zweedse aanvaller trainde maandag voor het eerst mee met AZ en is volgens Slot klaar voor zijn debuut. Als hij begint zal dit waarschijnlijk ten koste gaan van Aboukhlal.

Vermoedelijke opstelling AZ: Bizot, Svensson, Koopmeiners, Hatzidiakos, Wijndal, Letschert, De Wit, Midstjo, Gudmundsson, Boadu, Karlsson

3 4 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
386 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
D
Ruud
Leonidas
3 maanden geleden

Hoor net Eenhoorn over Mijnans.
Het zal toch niet gebeuren dat AZ hem binnen twee dagen weghaalt.

D
Ruud
Leonidas
3 maanden geleden

Fortes, Auassar, Smeets, van Leer voorlopig maar banken.
Mijnans altijd basis.

D
Ruud
Leonidas
3 maanden geleden

Met Okoye en Mijnans in de basis hadden we gewoon gewonnen.
En speciaal voor ton had Thy zijn kauwgum uitgespuugd.

Brandweer1
Brandweer1
Je reactie op  Ruud
3 maanden geleden

Ton is gestopt met het bashen van Thy ik zag dat hij een nieuw slachtoffer heeft gevonden

D
Hans E
Gladiator
3 maanden geleden

Nu aub stoppen met Van Leer en met Gravenberch.
Gravenberch kost je per wedstrijd geld.
Dus bezuinigen is makkelijk.
Hij weet echt nooit waar die bal is. Loopt een beetje mee in die richting.

D
Hans E
Gladiator
3 maanden geleden

Hoop dat Fraser nu ziet dat we met Mijnands goud in handen hebben!

Laatste wijziging 3 maanden geleden door Hans E
Brandweer1
Brandweer1
Je reactie op  Hans E
3 maanden geleden

Zeker, mijnans, Burger en Harroui – we hebben prima middenvelders.

Brandweer1
Brandweer1
3 maanden geleden

Gefeliciteerd Spartanen ons eerste punt is binnen, een echt bonuspunt. Volgende week pakken we Zuid. Het seizoen is ook voor ons nu echt begonnen.

D
Ruud
Leonidas
Je reactie op  Brandweer1
3 maanden geleden

Dan hoop ik dat Fraser wel geleerd heeft van die 1e helft.
Mijnans hoort gewoon in de basis.

Brandweer1
Brandweer1
3 maanden geleden

Oh Gravenberch bijna 5-4

Brandweer1
Brandweer1
3 maanden geleden

ITWM ontploft

Brandweer1
Brandweer1
3 maanden geleden

Ons eerste punt en 4. Gescoord

Brandweer1
Brandweer1
3 maanden geleden

Jaaaaahahahahaaaaaaaaaaaa 4-4

D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  Brandweer1
3 maanden geleden

Lekker hè man!
Genieten, eindelijk!

Brandweer1
Brandweer1
Je reactie op  Hans E
3 maanden geleden

Heerlijk hè alhoewel – het lijkt er op dat wij de enige Spartanen zijn die een heerlijke zondag hebben gehad.

Brandweer1
Brandweer1
3 maanden geleden

Come on Sparta scoor die goal. Mooie pingel van Thy overigens.

D
Gues Who
3 maanden geleden

Vanaf het begin een zooitje ….
Alles inleveren en geen controle over de bal totaal geen controle ….
Zowaar de eerste goals zijn gemaakt ….
Focussen straks op Johnny English ?
Alleen een wonder als er vandaag nog 1 punt wordt binnen gehengeld ….
Wie gaat dit nog een wending geven de komende 6 – 8 potjes ?
Persoonlijk hou ik het op een hard gelach ….

D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  Gues Who
3 maanden geleden

Het wonder is geschied! Wie?
mijnands!

D
Ruud
Leonidas
3 maanden geleden

van Leer krijgt op Fox weer te horen dat hij er niet veel van kan.
Fraser laat hem echter gewoon staan hoor.
Straks roept hij na de wedstrijd weer dat ze tot de 0-1 goed voetbalden.

D
Spangenaar
3 maanden geleden

Tussenstand Heylen: 2 breedte balletjes en 6 slechte passes.
Dribbelen 0
Opvallend: 40e minuut van Leer heeft een bal klem.
Verder: Pinto schuld aan 2 goals.
Andere kant doet hierin leuk mee ook schuldig aan een tegengoal.
Verder nog iets?
Ja… het SMS-sje van Jalink.

D
Ruud
Leonidas
Je reactie op  Semper
3 maanden geleden

Het begint natuurlijk wel weer met een blunder van die gozer in het doel.
Fraser bedankt hoor.

D
Ruud
Leonidas
3 maanden geleden

Wat moeten we hier over zeggen ?
Ik heb echt niet hoog gevoetbald maar in de 4e klasse RVB raakten we de ballen wel beter dan de Spartaspelers vandaag.
Een grote schande.
Dit is niet alleen kwaliteit.
Die trainer krijgt dit nooit meer aan de praat.
Pastoor moest wijken na die 7-0. Ik ben benieuwd wat er nu gaat gebeuren.

Brandweer1
Brandweer1
Je reactie op  Ruud
3 maanden geleden

Dat was 0-7 tegen onze aartsvijand.een grote schande. Nu is het 3-4 met een spannend slot tegen 10mman.

D
Ruud
Leonidas
Je reactie op  Brandweer1
3 maanden geleden

Omdat Fraser uit wanhoop heeft gedaan wat wij hier al weken schrijven.

D
lofer
Spartaantje
3 maanden geleden

Er zit wel een steigende lijn in. Maar dan wel in het aantal tegendoelpunten per wedstrijd. De volgende is zuid. 8-0?

D
57 jaar trouw supporter
Spartaantje
3 maanden geleden

Wat hoort die Teeling zichzelf toch graag uit zijn eigen nek lullen pff fox wat een eikels werken daar

Kevie 1888
3 maanden geleden

Mario Engels deed het leuk in de kkd en scoorde er genoeg. Maar het seizoen in de eredivisie van hem
Was drama helaas , In de 2e Bundesliga is het ook niet heel denderend helaas. Henk van Stee zei al we gaan het zien met hem. Klein bedrag betaald voor hem mochten we degraderen kan die wel mooi mee in de kkd.

Laatste wijziging 3 maanden geleden door Kevin Hoenderdaal
D
Henk Valk
Spartaantje
3 maanden geleden

Nou Sparta maak er wat van vanmiddag, vele hopen met mij.

D
Ruud
Leonidas
3 maanden geleden

Mario Engels (26) is voor een klein bedrag overgenomen van SV Sandhausen. Daar was de spits annex vleugelaanvaller geen basisspeler. Dat was Engels wel in het seizoen 2018/19 bij Roda: toen scoorde hij 24 keer in de Keuken Kampioen Divisie.

D
Jan
Gladiator
Je reactie op  Ruud
3 maanden geleden

Vanaf de eerste dag had Engels het niet naar zijn zin bij Sandhausen en de club hadden ook geen zin in hem. Voetbal ritme heeft hij niet hij zat vaker op de tribune dan op de bank. Ook is hem meerdere keren gezegd dat hij mag vertrekken en de laatste keer dat hij moest vertrekken. Opeens weer basisspeler en dan loopt hij een blessure op en kan hij voor een laag bedrag vertrekken. Ik weet niet hoe ernstig de blessure is maar hoop wel dat hij snel weer fit is het is een snelle speler.

D
appie ossie
Spangenaar
3 maanden geleden

Even winnen en we lopen 3 punten op Ajax in….

D
Nilo de Roock
Spartaantje
Je reactie op  appie ossie
3 maanden geleden

Oh, jij hebt ’59 nog meegemaakt? – Sparta doet al decennia niet mee om de titel.

D
Ruud
Leonidas
Je reactie op  Nilo de Roock
3 maanden geleden

Gelukkig heb ik dat wel mee mogen maken. ?

D
57 jaar trouw supporter
Spartaantje
Je reactie op  Ruud
3 maanden geleden

mee too

D
Nilo de Roock
Spartaantje
Je reactie op  Ruud
3 maanden geleden

Mooi man!

D
Hemmie
Spartaantje
Je reactie op  Nilo de Roock
3 maanden geleden

Niet waar, we doen altijd mee om de titel. maar meestal moeten we onze ambities na een wedstrijd of vijf bijstellen….

D
Jan
Gladiator
Je reactie op  Hemmie
3 maanden geleden

Vandaar de teleurstelling dat dit nu al na 1 wedstrijd is.

D
Nilo de Roock
Spartaantje
Je reactie op  Hemmie
3 maanden geleden

Oké… 🙂

D
appie ossie
Spangenaar
Je reactie op  Nilo de Roock
3 maanden geleden

Oh….joh…

D
Nilo de Roock
Spartaantje
Je reactie op  appie ossie
3 maanden geleden

Grapje hoor, Apie Ossie!

D
appie ossie
Spangenaar
Je reactie op  Nilo de Roock
3 maanden geleden

Gelukkig Nilo …maar het klopt toch.

D
Nilo de Roock
Spartaantje
Je reactie op  appie ossie
3 maanden geleden

Dat is waar!

D
Ruud
Leonidas
3 maanden geleden

Na 4 speelronden niemand meer met de volle buit.
Wordt nog een rare competitie.

D
Nilo de Roock
Spartaantje
Je reactie op  Ruud
3 maanden geleden

AZ dus extra gemotiveerd.

D
Ruud
Leonidas
Je reactie op  Nilo de Roock
3 maanden geleden

Sparta dus ook.

D
Ruud
Leonidas
3 maanden geleden

Gaat Foxsport nog een bandje instarten bij het zingen van de Spartamars ? ?

Brandweer1
3 maanden geleden

Mario Engels komt naar Sparta? Is dat niet die Duitser die behoorlijk wat goals maakte bij Roda?

D
57 jaar trouw supporter
Spartaantje
Je reactie op  Brandweer1
3 maanden geleden

Engels scoorde vorig seizoen 24 keer in 34 wedstrijden. Hij startte alle competitiewedstrijden in de basis. Slechts drie keer hoefde hij voortijdig naar de kant. Bij Sandhausen is de aanvaller in alle acht zijn duels als basisspeler voortijdig naar de kant gehaald. Dat zegt genoeg over het vertrouwen dat er in zijn persoon is.
Engels staat dit seizoen tot dusver op meer assists (twee) dan goals (één). Vorig jaar deelde hij elf assists uit. Om te voorkomen dat zijn oude reputatie weer volledig in ere wordt hersteld, zal hij dit seizoen nog aardig zijn best moeten doen.

Dus blij ermee, zo op eerste gezicht niet, niets gepresteerd na Roda, maar hij mag ons verrassen

D
Dr. Clavan
Gladiator
Je reactie op  Brandweer1
3 maanden geleden

Klopt volgens de laatste berichten is deze transfer zojuist beklonken en komt hij richting het Kasteel…

D
Hemmie
Spartaantje
Je reactie op  Dr. Clavan
3 maanden geleden

Op krukken…

D
Ruud
Leonidas
Je reactie op  Brandweer1
3 maanden geleden

ja en nu een hamstringblessure heeft.

D
De Titanic....
Spangenaar
Je reactie op  Ruud
3 maanden geleden

laat ik ook eens positief zijn : vast wel weer helemaal fit als de play-offs beginnen ?

D
Nilo de Roock
Spartaantje
Je reactie op  Ruud
3 maanden geleden

Daar ga je toch van koken!

D
RWGladiator
Gladiator
Je reactie op  Brandweer1
3 maanden geleden

Ja, in de KKD. Heeft zwaar gefaald in de 2e bundesliga en is momenteel geblesseerd.

Dus ja, dat is die Duitser van Roda.

Zie hier zijn statistieken en oordeel zelf.

https://www.transfermarkt.nl/mario-engels/leistungsdaten/spieler/93637

Laatste wijziging 3 maanden geleden door RWGladiator
D
Hemmie
Spartaantje
Je reactie op  Brandweer1
3 maanden geleden

In de Juup.

D
Nilo de Roock
Spartaantje
3 maanden geleden

Zonder verder commentaar: Abdou Harroui vertegenwoordigt in zijn eentje 35-40% van de waarde van alle spelers van Sparta in de opstelling tegen AZ. – En die waarde is al niet bijster hoog.

Laatste wijziging 3 maanden geleden door Nilo de Roock
D
Dr. Clavan
Gladiator
Je reactie op  Nilo de Roock
3 maanden geleden

Volgens het Groningen kamp heeft Sparta al 3x een tegenbod gedaan wanneer Groningen weer met een bod op Harroui kwam. Dan word het volgens Fledderus wel erg moeilijk onderhandelen wanneer er telkens een tegenbod komt… Volgens mij heeft hij gewoon erg veel moeite te begrijpen wat Sparta/van Stee bedoeld met het begrip ‘iedereen bij ons is te koop, voor de juiste prijs…’ 😉

D
Klaas84
Spartaantje
Je reactie op  Dr. Clavan
3 maanden geleden

Allemaal voor de bühne… er moet nog gegoogeld worden met de prijs… dus 1,5 met 1,5 aan onhaalbare bonussen.. gecommuniceerd als 3 miljoen

D
RWGladiator
Gladiator
3 maanden geleden
Laatste wijziging 3 maanden geleden door RWGladiator
Nico Pijpers
Je reactie op  RWGladiator
3 maanden geleden

?juist

D
RWGladiator
Gladiator
Je reactie op  RWGladiator
3 maanden geleden

Is overigens geblesseerd momenteel. Ik verbaas me er niet eens meer over.

D
Nilo de Roock
Spartaantje
Je reactie op  RWGladiator
3 maanden geleden

Ja! Hamstring.

D
Melkchocolade
Spartaantje
Je reactie op  RWGladiator
3 maanden geleden

Ben heel benieuwd . Deed het in kkd bij Roda prima, maar wat ie nu nog kan.
Laat me graag verrassen.

Laatste wijziging 3 maanden geleden door Melkchocolade
D
Hemmie
Spartaantje
Je reactie op  Melkchocolade
3 maanden geleden

In de Juup wel: 24 goals in 33 wedstrijden; in de Eredivisie 1 in 23. Bekerwedstrijden uitgezonderd.

D
Spangenaar
Je reactie op  RWGladiator
3 maanden geleden

Waaro?

D
Jan
Gladiator
Je reactie op  Semper
3 maanden geleden

Waarschijnlijk op het kasteel.

D
RWGladiator
Gladiator
Je reactie op  Semper
3 maanden geleden

Hiero

D
Spangenaar
Je reactie op  RWGladiator
3 maanden geleden

Joh.

D
Fan
Spangenaar
3 maanden geleden

Nou duimen maar. Ik zou bijna een kaarsje op gaan steken in de Kralingse kerk