Sparta – AZ, zondag 4 oktober 2020, aanvang 14:30 uur.  Danny Makkelie is de fluitist van dienst. Mario Diks en Hessel Steegstra zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Edgar Bijl. Clay Ruperti is de VAR en niemand minder dan Mark Strijker heeft de eer de assistent-VAR te mogen spelen.

Geluid

Het coronavirus maakt weer een opmars en één van de maatregelen om dat tegen te gaan is dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij voetbalwedstrijden. De meningen over of dit al dan niet een logische en juiste maatregel is variëren nogal. Feit is dat we het er nu mee moeten doen. En dus wordt het iets van Radio Rijnmond luisteren of Fox Sports kijken. En Fox heeft besloten om nep stadiongeluid toe te voegen bij enkele wedstrijden in de eredivisie. Niet bij alle wedstrijden, maar toevallig wel bij Sparta – AZ. Nep stadiongeluid dus. Maar Fox spreekt liever van ‘kwalitatief goed stadiongeluid’. We kennen het inmiddels al een aantal maanden uit het buitenland. Nu dus ook op Het Kasteel. We gaan het horen!

De Spartaanse seizoenstart is klote

Tegen de 10 man van Ajax zat een gelijkspel er zeker in. Maar Van Leer blunderde. Tegen Vitesse gaf Sparta de wedstrijd weg doordat Heylen rood kreeg. Tegen PEC was Sparta in de eerste helft de betere partij. Maar een onterechte rode kaart voor Pinto leidde vlak voor rust tot een penalty en de 1-0. Met dank aan de slapende VAR (en wat doet die assistent-VAR nou eigenlijk…..). Sparta moest na rust met een achterstand en met 10 man verder. Wedstrijd gespeeld.

Drie wedstrijden. Drie keer het gevoel dat een punt er ergens wel in zat. Maar helaas, ‘we’ staan met lege handen. Helemaal gek is dat niet, want Sparta maakte in alledrie de wedstrijden voorin wel een heel slappe indruk. Er was geen aansluiting vanaf het middenveld en er ontbrak aanvallende kracht en doelgerichtheid. Sparta scoorde dit seizoen nog niet. De seizoenstart van onze club is klote. Met AZ en Feyenoord voor de boeg dreigt een start die zwaar klote kan worden.

De seizoenstart van AZ is kut

Qua selectie moet het voor AZ mogelijk zijn om tweede te worden (want dat clubje uit Amsterdam zal wel kampioen worden), maar voorlopig is het worstelen voor AZ, dat niet lekker uit de verf komt. In de competitie speelden de Alkmaarders pas twee wedstrijden, tegen PEC en Fortuna. Beide keren kwam AZ niet verder dan een gelijkspel, al had ook AZ (tegen Fortuna) pech met een blunderende VAR. Twee punten uit twee wedstrijden is best kut te noemen voor de Alkmaarders. Mocht Sparta stunten tegen AZ, dan is de competitiestart van AZ zwaar kut te noemen.

Van Stee: “We willen nog een aanvaller aan de selectie toevoegen”

Komen er nog Spartaanse versterkingen?

Dinsdagavond om 23:59 uur sluit de transferwindow. Gaat Sparta nog versterkingen halen? Het is wel de bedoeling. Onze club leek er deze zomer in vergelijking met vorig seizoen al niet sterker op geworden. Met het vertrek van Rayhi naar een zandbak vol geld en het mogelijke vertrek van Harroui naar Groningen is het helemaal zaak dat er nog serieuze versterkingen bij komen. Wouter Burger is al aangesloten bij de selectie en dat is op zichzelf een goede zaak, maar aanvallend heeft Sparta nog wel minimaal één, maar eigenlijk twee versterkingen nodig. Onze club heeft geïnformeerd naar Mike van Duinen van PEC Zwolle. Daarnaast staat Brentford ervoor open om Dervisoglu te verhuren, zo melden diverse Engelse media. Twente heeft volgens Fox Sports interesse in de aanvaller die de jeugdopleiding van Sparta doorliep, maar de verwachting is dat ook Henk van Stee een poging gaat wagen. “Onze wens is dat we nog een aanvaller toevoegen aan de selectie”, zo liet Henk van Stee optekenen. “Dat is de komende dagen onze prioriteit, maar we zijn hierbij ook afhankelijk van de andere partijen”, aldus onze directeur betaald voetbal. En dat klopt uiteraard. Maar het mag geen excuus zijn, want bij het halen van een speler ben je altijd afhankelijk van andere partijen. Andere partijen of niet, deze selectie heeft behoefte aan serieuze aanvallende versterking, anders gaat dit Sparta het zeer moeilijk krijgen.

Historie

Van de vorige 32 edities van Sparta – AZ won onze club er slechts 6. AZ won 12 keer. 14 keer viel er een gelijkspel te noteren. Vorige seizoen eindigde Sparta-AZ op Het Kasteel in maar liefst 3-0, met goals van Auassar, Smeets en Dervisoglu.

Sparta

Coremans en Kharchouh zijn nog steeds afwezig vanwege blessures. Sparta nam Wouter Burger op huurbasis over van Feyenoord. De negentienjarige middenvelder traint vanaf komende maandag mee met de selectie van Henk Fraser en dan inzetbaar tegen zijn oude club. Heylen mag na zijn schorsing weer rekenen op een basisplaats en ook Pinto, die rood kreeg tegen PEC, is gewoon inzetbaar nadat hij werd vrijgesproken door de tuchtcommissie van de KNVB. Smeets en Deroy Duarte waren er in Zwolle niet bij, maar keren terug in de selectie. De technische staf heeft achterin en op het middenveld dus opeens veel meer mogelijkheden dan tegen PEC. Zeker als Harroui inzetbaar is. Fraser geeft aan dat hij hem zal gebruiken, zolang hij bij Sparta onder contract staat. We mogen dus aannemen dat Harroui in de basis staat, ondanks de Groningse interesse. Door het vertrek van Rayhi en de nog steeds afwezige Kharchouch worden de problemen voorin helaas steeds groter. Hierdoor bestaat de kans dat de jonge Emegha zijn debuut in de basis kan gaan maken.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Van Leer, Fortes, Vriends, Heylen, Pinto, Meijers, Harroui, Auassar, Smeets, Emegha, Thy

AZ

Arne Slot kwam als voetballer tussen 2007 en 2010 uit voor Sparta. De huidige AZ-trainer maakte voor onze club zes goals in 56 wedstrijden. Hij zal op Het Kasteel vier spelers missen die normaal gesproken in de basis staat. Stengs is geschorst. Vlaar, Clasie en Idrissi zijn geblesseerd. De kans bestaat dat nieuweling Karlsson gaat starten. De Zweedse aanvaller trainde maandag voor het eerst mee met AZ en is volgens Slot klaar voor zijn debuut. Als hij begint zal dit waarschijnlijk ten koste gaan van Aboukhlal.

Vermoedelijke opstelling AZ: Bizot, Svensson, Koopmeiners, Hatzidiakos, Wijndal, Letschert, De Wit, Midstjo, Gudmundsson, Boadu, Karlsson

Abonneer
Abonneren op
361 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties