Voorbeschouwing Sparta – AZ (december 2019)

Sparta – AZ zal voor een deel het decor worden waarin een flink aantal inwoners van Rotterdam en de voetbalclub Sparta de donderdag overleden nachtburgermeester en fervent Sparta supporter Jules Deelder een eerbetoon zullen geven. Gisteren publiceerden we een artikel waarin aan de Sparta supporters gevraagd werd om vooral in het zwart naar de wedstrijd te komen.

Sparta – AZ

Helaas heeft Sparta in de eredivisiewedstrijden die het tegen AZ en AZ’67 thuis mocht spelen een negatieve balans. Sparta won slechts 5 van de 31 keer dat de clubs tegen elkaar op Het Kasteel uit kwamen. Laten we hopen dat daar vanavond een zesde overwinning bij gaat komen en dat we aan het einde van de wedstrijd elkaar fijne feestdagen kunnen toewensen onder het genot van een drankje en met 3 punten in de pocket. Oh ja, om een beetje in de stemming te komen kan je voorafgaand aan de wedstrijd een lekkere oliebol kopen. De opbrengsten van deze oliebollen gaan naar het Sparta Supporters Running Team die in de Roparun uitkomt en geld inzamelt voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Met dit geld kan kwaliteit aan het leven toegevoegd worden. Een mooie kerstgedachte nietwaar, dus aanschaffen die bolletjes!

De wedstrijd is volledig uitverkocht en begint om 19:45 uur. Het duel staat onder leiding van Kevin Blom die geassisteerd gaat worden door de heren van Zuilen en Kleinjan. Het heerschap dat de wisselbordjes omhoog mag houden, de extra tijd mag bijrekenen en ervoor moet zorgen dat Fräser en Slot niet buiten de coachingzone gaan staan is meneer Gerrets. De aangestelde VAR voor vanavond is Perez. Nee, niet die Perez die voor AZ uitkwam, maar Martin Perez. De niet te onderschatten assistent van Perez, de AVAR, is de heer Ozinga. Hij heeft een bachelor in Romaanse talen. Dus als Perez vanavond er in het Spaans : “ violación de Esparta en el área penal” uitkraamt dient Ozinga als de wiederweerga in te grijpen en er voor te zorgen dat Clasie een vrije trap tegen krijgt! Anyway, welke leiding we dan ook hebben we wensen ons allen een kerstcadeau toe in de vorm van een overwinning

Sparta niet in vorm

Dat een dergelijke overwinning niet zo eenvoudig behaald zal worden staat als een paal boven water. Of je nu Jan uit Hillegersberg, Koos uit Spangen, Mehmet uit Overschie, Marieke uit Schiedam, Paul uit Naaldwijk of het 29 jarig getrouwde stel John en Astrid uit Hendrik Ido Ambacht bent, elke Sparta supporter weet dat ons team in een heuse vormcrisis verkeert. Al zo’n 370 minuten wisten de mannen van Henk Fräser niet meer te scoren en de laatste overwinning dateert alweer van een maandje geleden toen het uit vorm zijnde Vitesse op bezoek kwam. Sparta lijkt de frisse blik, die het aan het begin van het seizoen wel tentoon gesteld werd, ingeruild te hebben voor een snotterzakdoek die vol zit met groengele smurrie. Het spel ziet er onzeker uit, de duels worden verloren en de verdediging is zo af en toe een gatenkaas. Nu maar hopen dat het geen Alkmaarse gatenkaas gaat worden. Dan zullen de mannen vanavond wel uit een ander vaatje moeten tappen dan in Emmen en in Tilburg. Twee keer was het helemaal nada en niets wat onze helden lieten zien. Daarbij kunnen we net zo hard stellen dat ook onze trainer uit een ander vaatje zal moeten tappen. Ook hij heeft last van die verkoudheid gezien het aantal keren dat hij aan zijn neus krabt tijdens een wedstrijd. Of is dat een zenuwtrekje van onze coach omdat de mooie verhalen die hij na een wedstrijd aan de pers eigenlijk noch kant noch wal raken? Veel supporters, en zeker die afgelopen woensdag mee naar Tilburg gingen waren wel even klaar met onze trainer en zijn gekozen strategieën. Maar goed, gedane zaken nemen geen keer en we zullen het moeten doen met onze mannen en onze staf. Laten we daarom vanavond vol achter de ploeg gaan staan , dan kan het aan ons niet gelegen hebben. Herrie en lawaai – ook als we achter staan of het even niet wil lukken – is een goed medicijn voor het kwakkelende team dat graag de 3 puntjes bij wil schrijven. Jullie steun is van harte welkom.

Bij Sparta heeft Lars Veldwijk de trainingen na een blessure hervat en lijkt nagenoeg iedereen fit. Grootste vraag wie zet Fräser vandaag in de spits. In ieder geval denken wij dat er inmiddels genoeg bewijs is geleverd dat Piroe daar niet opgesteld zal staan. Ook denken we dat als Veldwijk fit genoeg is hij in de spits zal staan. Dit omdat de kans steeds kleiner wordt dat Dervisoglu na vanavond bij ons zal blijven en daarmee de kans groter wordt dat Veldwijk wel blijft. Het is helaas voor ons onduidelijk hoe het steekspel tussen spelers, clubs en zaakwaarnemers gespeeld wordt. Dus het blijft wel gissen. Wij verwachten dat onze coach door het interview dat hij aan RTV Rijnmond heeft gegeven het AZ van Arne Slot zand in de ogen wil strooien door te laten komen voorkomen dat Veldwijk min of meer passé is.

Hoe gaat Sparta spelen dan? Wij vermoeden in de volgende opstelling:

Harush, Abels, Vriends, Mattheij, Faye, Auassar, Harroui, Rayhi, Smeets, Ache, Veldwijk

AZ

De Alkmaarders zitten midden in een prachtig seizoen waar men op dit moment samen met Ajax gedeeld de competitie aanvoert. Het won de laatste 7 wedstrijden waarin het 18 x het net wist te vinden en geen enkel tegendoelpunt weg gaf. Daarbij wist de ploeg van Arne Slot ook nog eens te overwinteren in de Europaleague. Enige wat bij de Alkmaarders tegenzat is dat ze plotsklaps een dak door de Noord-Hollandse lucht zagen vliegen. Hoe herkenbaar voor ons J Sportief heeft het dus allemaal niet uitgemaakt en Sparta zal vanavond vol gas moeten geven tegen een tegenstander die dit seizoen op dreef is een mee strijdt voor het kampioenschap van Nederland. Dat gaan ze doen met de niet geschorste Clasie die in het verleden nog wel eens een plaaggeest voor Sparta was. Arne Slot is wel op zijn hoede en weet dat Sparta thuis een stuk sterker is dan in uitwedstrijden en dat een overwinning op de Kasteelheren makkelijker gezegd is dan gedaan te krijgen. Laten we vooral hopen dat er toch de nodige onderschatting zit in het team van de coach die 54 wedstrijden voor Sparta speelde.

Het wordt dus een zware avond, maar niets is onmogelijk. Met de steun van ons fantastische thuispubliek en de zinsnede uit Jules Deelder’s Spartageest moet het lukken:

En de vijand te bestormen

Tottie een hartverzakking krijgt.

Nimmer zullen wij versagen

Strijden om elke meter grond

Nooit de Spartamarsch beschamen

Aan geen enkel voetbalfront

Sparta naar vóóóóruuuh!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties