Sparta – Ajax, zondag 13 september 2020. Jochem Kamphuis is de fluitist. Bas van Dongen en Johan Balder zijn assistent-scheidsrechters. Vierde official is het heerschap Martin Pérez. Tijdens de wedstrijd zal Richard Martens vanuit dienst dienst doen als de VAR, terwijl niemand minder dan Rens Bluemink de A(assistent)VAR is.


Sparta – Ajax. Een affiche met twee traditieclubs. Een openingsduel om normaal gesproken reikhalzend naar uit te kijken. Maar dit seizoen is het anders. Ja, we hebben zin om Sparta eindelijk weer voor het echie aan het werk te zijn. En ja, het is best interessant om te kijken of het prachtige rood-wit zich kan meten met de topclub uit Amsterdam, waar men zich heel druk lijkt te maken of het uitshirt al dan niet mooi is. Maar meer nog dan dat zijn we benieuwd hoe de sfeer aanvoelt op Het Kasteel. Vorig jaar nog iedere pot vrijwel uitverkocht. Nu tegen Ajax ruim één derde gevuld. Last-minute mochten er nog wat kinderen bij. Mondkapjes zijn niet verplicht, maar luidkeels meezingen zit er dan weer niet in.

Het zijn aparte tijden en dat merken we ook op Het Kasteel. En dat geldt natuurlijk alleen voor de supporters die mogen. Een groot deel van de seizoenkaarthouders zit thuis, of kijkt elders -bijvoorbeeld op het Pathe aan het Schouwburgplein- en losse kaartverkoop is al helemaal geen sprake van. Op www.sparta-rotterdam.nl/gezondheid lees je meer informatie over de zaken waarmee je rekening dient te houden bij jouw wedstrijdbezoek, waarbij roken in de gehele eredivisie dit seizoen verboden is.


Wisselen

De VAR heeft wat beter materiaal om de boel te bekijken en er zijn wat spelregelwijzigingen, onder meer rondom hands. Zoals ieder seizoen zijn er dus weer wat veranderingen, maar de opvallendste maatregel ditmaal is toch wel dat ploegen 5 keer mogen wisselen. Om te voorkomen dat het spel te vaak stilligt, mogen er maar drie wisselmomenten worden gebruikt; de rust telt niet mee als wisselmoment, dus eigenlijk zijn er 4 wisselmomenten voor 5 spelers.


Is Sparta er klaar voor?

Maarrrrrrr, we hebben er wel weer zin in! In maart, vlak voordat de competitie werd stilgelegd stonden we nog op een elfde plaats, met een beperkte afstand tot een plek in de play-offs om Europees voetbal. Dat smaakt naar meer! Hoe is onze club uit de zomer gekomen? Financieel houdt Sparta de kop goed boven water, dat is in deze tijden in ieder geval mooi, maar sportief zijn het nog onzekere tijden.

Vijf basisspelers vertrokken, evenals enkele bankspelers. De selectie en basis ziet er dan ook aardig anders uit. Achterin en op het middenveld zag het er in de oefenwedstrijden doorgaans prima uit, al is het in de breedte wellicht wat smal. Maar is dat niet ieder seizoen zo? We zijn Sparta, geen Manchester City. De voorbereiding was helaas niet geweldig. Laten we het wisselend noemen, met 1 constante: er was een gebrek aan scorend vermogen voorin. De van Telstar overgekomen Reda Kharchouch is geblesseerd. Overigens vordert zijn herstel op positieve wijze en hoopt Fraser dat hij binnen een maand alweer kan meetrainen, maar voorlopig moeten we het toc zonder hem doen. Fraser en Van Stee verwachten veel van de van PEC overgekomen Lennart Thy, maar daarnaast is het een beetje zoeken. Toch een verschil met vorig seizoen toen we konden starten met Dervisoglu en Ache en Veldwijk als bankzitter nog achter de hand hadden.

Het is krap voorin en Fraser lijkt terug te vallen op Rayhi. De van Dordrecht overgekomen Gravenberch maakt nog niet al teveel indruk en zal meer als pinchhitter gebruikt gaan worden. Wie wel indruk maakt is de vanuit de jeugd doorgestroomde 17-jarige Emanuel Emegha. Wie weet krijgt hij tegen Ajax al zijn eerste eredivisieminuten als invaller. Een basisplaats zal Fraser voor hem waarschijnlijk nog niet in petto hebben. We mogen dus hopen op Emegha, maar van een 17-jarige jongen mag niet verwacht worden dat hij Sparta door de eredivisie heen gaat trekken. Het is dus te hopen dat Rayhi en Thy het op hun heupen krijgen, Kharchouch snel herstelt en Emegha zijn goede lijn doortrekt. Maar we kunnen niet ontkennen: het is nog wat onzeker voorin.


Ajax gaat voor de 35ste landstitel

Ajax wordt door vriend en vijand gezien als torenhoge favoriet voor de landstitel. Dat is ook logisch, met de bakken geld die Ajax heeft te besteden. Maar spelers als Ziyech, Van den Beek en Veltman zijn vertrokken, dat moet Ajax natuurlijk wel gewoon opvangen. Ajax heeft spelers gehaald, voorlopig gebeurt dat ‘opvangen van spelers’ door Ten Hag grotendeels met spelers die er vorig seizoen ook al waren.


Historie

Sinds het begin van het betaald voetbal werd Sparta – Ajax 54 keer gespeeld. 17 keer won Sparta, 25 keer wonnen de Amsterdammers, 12 keer gelijk gespeeld. ‘We’ verloren dus vaker niet dan wel in die 54 potjes en dat is tegen Ajax een goede balans. Vandaag een onverdiend puntje, of een smerige overwinning! Een verdient punt en een terecht overwinning is ook prima.


Sparta

Reda Kharcouch is samen met de langdurige geblesseerde Coremans de enige afwezige.

Benjamin van Leer heeft de concurrentiestrijd gewonnen van Maduka Okoye en de van Ajax overgekomen doelman krijgt op Het Kasteel zich te bewijzen tegen zijn oude club. Voorlopig lijkt de van Emmen overgekomen Heylen de concurrentiestrijd centraal achterin dan weer gewonnen te hebben van de van ADO overgekomen Beugelsdijk. Best opvallend, want Heylen had geen geweldige voorbereiding en Beugelsdijk is gehaald op voorspraak van Fraser, met wie Beugelsdijk in Den Haag goed samenwerkte. Maar goed, het seizoen is nog lang en we zullen iedere achterin hard nodig hebben.

Als de schijnt niet bedriegt zitten de meest opvallend basisspelers echter niet bij de spelers die gekomen zijn, maar bij de spelers die er al waren. Doordat Sparta voorin aan het worstelen is, schuift Rayhi door naar de voorste linie en komt er op het middenveld een plek vrij voor Deroy Duarte. Het ooit grote talent leek van Fraser nooit veel vertrouwen te krijgen, maar mag zich nu -zo laat het zich aanzien- direct bewijzen tegen een topclub. Tot slot lijkt Faye genoegen te moeten nemen met een plek op de bank en zien we Pinto waarschijnlijk in de basis

Vermoedelijke opstelling Sparta: Van Leer, Fortes, Vriends, Heylen, Pinto, Harroui, Auassar, Smeets, Deroy Duarte, Thy, Rayhi


Ajax

Bij Ajax is het opvallend is dat Daley Blind gewoon in de basis lijkt te starten. De verdediger viel twee weken geleden uit tegen Hertha BSC nadat zijn ICD afging, maar heeft de groepstraining inmiddels weer hervat. Antony is de nieuweling bij Ajax, die geweldig schijnt te kunnen voetballend. Promes speelt op de plek van Donny van den Beek en Zakaria Labyad mag zich vanuit de basis bewijzen.

We zien bij Ajax Ryan Gravenberch in de basis staan. Valt Danzell Gravenberch in op het moment dat Ryan er nog niet staan, dan krijgen we dus een broederstrijd.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Onana, Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico, Álvarez, Promes, Gravenberch, Antony, Labyad, Tadic

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties