Semper in zijn vorige bijdrage op ITWM: “Als Sparta tien keer tegen Ajax speelt dan verlies je negen keer.” Oprotten! Ik wil dit niet horen. Uitgaan van eigen kracht. Sparta naar voren!

Nico Jalink in de podcast ‘Sparta naar Voren’: Normaal zijn punten tegen clubs als Ajax bonuspunten, maar Sparta moet nu wel punten gaan pakken. Punten pakken tegen Ajax is nu een moetje. Je verliest thuis tegen Zwolle, Almere, clubjes waartegen je punten pakken. Dus dit zijn geen bonuspunten meer. Dit zijn punten die je echt moet gaan halen. Je ziet het, zo sta je in het linker rijtje, zo sta je in het rechter rijtje. De kloof naar beneden wordt steeds kleiner.

De ene ITWM-redacteur naar de andere ITWM-redacteur op Whatsapp: Zie ik je zondag nog na de 1-2 nederlaag waarmee Jeroen Rijsdijk toch heel tevreden zal zijn, want ‘Het is wel Ajax en wij zijn maar Sparta en we hebben als doel elfde te worden en dan mag twaalfde ook wel, want we hoeven niet ontevreden te zijn, want we zijn maar Sparta?’

Zo, Jeroen Rijsdijk en heren selectiespelers. Is het duidelijk waar we staan? Geen geouwehoer, geen ontzag, geen excuses. Vol erop. Gaan voor die drie punten, zodat we naar boven kunnen kijken en niet naar beneden. De play-offs voor Europees voetbal zijn nog prima haalbaar. En zeker dit jaar geldt voor Ajax: wie zijn ze dan?

Shift, aanhalingsteken

Zondag 17 maart wordt op het Kasteel de wedstrijd gespeeld tussen Ajax. De aftrap is om 16:45 uur en het Kasteel is stijf uitverkocht. Voor de scheidsrechter gaat de linkerhand van jullie voorbeschouwert naar de Shift-toets en de rechter naar het aanhalingsteken. Komtie: Gözübüyük. Umlautman wordt geassisteerd door Zeinstra (vlag), Balder (vlag) en heerschap Bos (4). In Zeist zitten, gekleed in hun scheidsrechterspakje, VAR Van den Kerkhof en AVAR Van Marrewijk voor de TV.

Voor Sparta is de wedstrijd tegen Ajax de laatste in een zware reeks. Feyenoord, Excelsior, NEC, AZ, Twente en dan nu Ajax. De nummers 2 tot en met 6 van de ranglijst en een stadsderby. Tot nu toe heeft Sparta vier punten gehaald tegen deze tegenstanders. Dat mogen er best meer worden. Jeroen Rijsdijk heeft aandachtig naar Aston Villa – Ajax gekeken en weet nu precies hoe we Ajax moeten bestrijden. Dat wordt morgen dus ten minste 4-0 voor Sparta.

Mythologie

Dan nu mythologie. Zoals algemeen bekend vormen wij Spartanen de intellectuele voorhoede onder de Nederlandse voetbalsupporters, dus een fijn stukje oud-Griekse mythologie moet kunnen op ITWM.

Wist u dat er in de Griekse mythologie niet één, maar twee Ajaxen bestaan? Eén Ajax is meer dan genoeg, zouden de meeste voetbalfans denken, maar daar dachten de Grieken tijdens de Trojaanse Oorlog dus anders over.

De ene Ajax was de zoon van Telamon en wordt de Grote Ajax genoemd, omdat hij groot was. En sterk bovendien. Zijn bijnaam was de ‘Schutsmuur der Grieken’. Na Semper, Nico Jalink en een ITWM-redacteur citeren we in deze voorbeschouwing ook de Griekse schrijver Homeros. Uit de Ilias:

“Terwijl zij zo spraken, wapende Ajax zich in het vervaarlijke brons. Toen hij zich geheel had gepantserd, ging hij voorwaarts zoals de reusachtige Ares ten strijde gaat te midden der mannen, die Zeus heeft samengebracht in een woedende strijd en verterende twist. Zo verscheen de reusachtige Ajax, de schutsmuur der Grieken, met een glimlach op het grimmig gelaat. Met grote passen schreed hij voort, zwaaiend zijn lange lans. Met vreugde zagen de Grieken naar hem, maar een bevende angst bekroop de Trojanen, van een ieder, ja, ook van Hektor bonsde het hart in de borst. Maar het was nu niet mogelijk terug te deinzen of te sluipen binnen de drom van zijn mannen; hij had uitgedaagd tot de strijd. Ajax naderde dragend zijn schild, als een bolwerk zo groot, beslagen met brons, van zeven runderhuiden gemaakt door Tychios.”

Dat we een beeld hebben. Mocht u zich afvragen wat dat plaatje boven de voorbeschouwing voorstelt, dat is de dood van de Grote Ajax. Voor de liefhebbers van symboliek, doe ermee wat je wilt.

Cocktail

Maar wacht, er is meer. Naast de Grote Ajax was er ook een Kleine Ajax. Die was kleiner dan de Grote Ajax. De kleine Ajax was de zoon van Oileus. In de Trojaanse Oorlog vocht hij als boogschutter mee aan de Griekse zijde. Hij was beroemd om zijn snelheid in het lopen, waarin enkel Achilles hem overtrof.

De vraag die rijst is of de voetbalclub Ajax is vernoemd naar de Grote of naar de Kleine Ajax. Dat weten ze in Amsterdam dus ook niet. We citeren lekker verder. Deze keer de website mokums.nl.

Nu zijn er twee helden in de Griekse geschiedenis beschreven die dezelfde naam hebben, de Grote en de Kleine Ajax. De afbeelding van de Grote Ajax lijkt niet echt op de figuur die in het Ajax-logo heeft gestaan dat zo’n twintig jaar geleden is vervangen door het huidige. […] Zoals gezegd, de Kleine Ajax lijkt meer op het oude Ajax embleem dan de Grote Ajax, maar de poses waarin de Grote Ajax is afgebeeld lijken wel weer sprekend op hoe het oude Ajax logo de Griekse held toonde. Het lijkt er dus sterk op dat er een vermenging plaats heeft gevonden van de twee helden om tot één afbeelding in het logo te komen.

Kijk, dat is dus gewoon gepruts. Je noemt je voetbalclub naar een oude Griekse held, maar weet niet welke, dus maak je er maar een cocktail van. En dat noemt zich een topclub.

Ronald Koeman is een prutser

Genoeg mythologie, voetbal! Bij Sparta missen we Bart Vriends en Joshua Kitolano. Dat is een aderlating. Tegenover de afwezigheid van deze twee sterkhouders staat de terugkeer van Camiel Neghli. Fijn dat hij er weer bij is.

Shunsuke Mito maakte tegen Fortuna Sittard een flitsende start in Spartaanse dienst, maar was daarna minder dominant aanwezig. Tegen Twente maakte hij foutjes, waar onder meer een doelpunt uit voortkwam. De vraag is of Rijsdijk Mito opstelt of toch de voorkeur geeft aan Brym of Neghli. Wij van de ITWM verwachten dat Mito zijn basisplaats beloont met één doelpunt en twee assists.

Onder de lat bij Sparta staat de beste keeper van Nederland: Nick Olij. Ronald Koeman is volkomen van de pot gerukt dat hij deze geweldenaar geen kans geeft in het Nederlands Elftal. Een gemiste kans voor het gehele Nederlandse volk. Materiaal voor kamervragen en een brevet van onvermogen voor de bondscoach. Om het Sparta-publiek te citeren:

Olij in Oranje, oh oh oh oh oh!

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij; Van der Kust, Eerdhuijzen, Meissen, Bakari; Clement, De Guzman, Verschueren; Saito, Lauritsen, Mito.

Boeiend

Ajax doet het voor Ajax-begrippen ronduit slecht. Dat komt, omdat een Duitser met warrig haar 115 miljoen euro heeft uitgegeven aan matige spelers en een trainer aanstelde die het niveau niet aankon. Had die man lekker bij zijn oude club gelaten. Dat had een hoop ellende gescheeld. Over het spel van Ajax dit seizoen zijn al tientallen talkshows volgeluld en kranten volgepend, dus op ITWM laten we het met alle vormen van liefde bij deze ene alinea.

Bij Ajax zijn er verschillende voetballers geblesseerd. Zij doen niet mee tegen Sparta. Elf anderen wel. Wie? We citeren ajax.supporters.nl want die boeit dat meer dan uw voorbeschouwert van dienst:

Vermoedelijke opstelling Ajax: Ramaj, Gooijer, Sutalo, Kaplan, Hato, Sosa, Henderson, Mannsverk, Taylor, Hlynsson, Brobbey

Verheugenis der honden

Deze voorbeschouwing is rijk doorspekt met quotes. Het past daarom om af te sluiten met een citaat. Wederom pakken we de Ilias erbij. We citeren Homeros. Lieve Spartaspelers, lezen jullie mee.

‘Idomeneus’, antwoordde Poseidon die de aarde doet schudden, ‘dat de man, die vandaag niet vecht, wat hij kan, nooit meer weerkere van Troje, maar wegrotte tot een verheugenis der honden’.

Abonneer
Abonneren op
224 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties