Ciara vloog voorbij, Sparta-ADO werd afgelast, maar wordt twee dagen later al ingehaald. Waarschijnlijk blijft het tijdens de wedstrijd droog, met een temperatuur van rond de 5 graden en een westenwind, windkracht 5. De jacht op de eerste Spartaanse overwinning van 2020 kan geopend worden!


Sparta – ADO, dinsdag 11 februari, aanvang 20:45 uur. Een aanvangstijdstip van 19:30 of 20:00 uur was voor voor velen natuurlijk beter geweest, maar het draait bij de keuze van zo’n tijdstip voor de KNVB slechts om Fox. Die kunnen nu een potje om in Emmen om 18:30 uur uitzenden en een potje op Het Kasteel om 20:45 uur.

In verband met het verplaatsen van deze wedstrijd en het late aanvangstijdstip heeft Sparta besloten dat het is toegestaan reeds gekochte kinderkaarten, gezinskaarten en 65+ kaarten ook door andere leeftijden, dan de kaarten waarvoor zij gelden, mogen worden gebruikt zonder bijbetaling. Hoewel dit netjes gedaan is van onze club en de wedstrijd is uitverkocht, vrezen we toch aardig wat lege plekken op Het Kasteel. Uiteraard hopen we dat niet. Het is een zeer belangrijke wedstrijd. Kom naar het stadion om Sparta te steunen!

Makkelie is de fluitist van dienst. Gerrets is de VAR. Steegstra is de AVAR. Diks en van Zuilen vlaggen. Vierde official is het heerschap Hensgens.


Sparta en ADO eren Freek van der Lee

Sparta – ADO is een wedstrijd passend bij het afscheid van de vorige week op 84-jarige leeftijd overleden Freek van der Lee. Hij speelde 116 officiële wedstrijden voor Sparta, met veel succes. Met Freek van der Lee won Sparta 2 keer de KNVB beker en één keer de landstitel. Hij speelde 8 Europacupwedstrijden voor onze club. In 1963 maakte hij de overstap naar ADO, waar hij nog 57 competitieduels speelde. ADO plaatste vorige week een mooi stuk op de officiële site van de club.

Van der Lee had veel sympathie voor ADO. Echt supporter was hij maar van één club en dat was Sparta. Tot voor kort zat hij vrijwel iedere thuiswedstrijd op de Tonny van Ede tribune. Net zo blij als iedere andere supporter was hij dat Sparta in 2019 weer naar de eredivisie promoveerde. En als Sparta-supporter was hij ongelooflijk trots op wat hij gepresteerd had in het rood-witte shirt. “Het was een eer om voor Sparta te mogen spelen. En dat gevoel neemt niemand me ooit af”, aldus Van der Lee. Sparta speelt tegen ADO volkomen terecht met rouwbanden.


ADO kruipt dichterbij

Sparta heeft de eerste drie wedstrijden na de winterstop maar één punt gehaald en dat terwijl er met wedstrijden tegen Fortuna en Twente toch wel op meer gehoopt was. ADO haalde dit kalenderjaar al vier punten. Het gat wat ooit zo comfortabel leek is flink wat kleiner geworden. En niet alleen met ADO. Ook Fortuna, VVV en PEC haalden dit kalender jaar al wat puntjes en kruipen naar onze club toe. Tijd dus voor Spartaanse punten. Die moeten de komende wedstrijden echt gehaald gaan worden; ADO-thuis, Groningen-thuis, RKC-uit en Emmen-thuis is een even belangrijke als kansrijke serie.


Historie

Sparta – ADO werd in de eredivisie 36 keer gespeeld. Maar liefst 19 keer won Sparta. Slechts 8 keer won ADO. 9 keer eindigde het duel in een gelijkspel. Sparta en ADO stonden in augustus 2019 tegenover elkaar in Den Haag. Toen won Sparta met 1-2. De enige uitoverwinning van het seizoen, mede bezorgd door twee doelpunten van Rayhi, die er ditmaal vanwege een schorsing niet bij zal zijn.


Sparta

Henk & Henk kennen hun klassiekers. ‘Iedere wedstrijd is belangrijk’, zo spreken ze in koor. Laten we de wedstrijd tegen ADO niet te belangrijk maken, want “je kunt elke week wel spreken van een sleutelduel”. aldus Van Stee. “Na ADO Den Haag-thuis volgen immers opnieuw wedstrijden met concurrenten. Wij weten waar we mee bezig zijn en hebben er het volste vertrouwen in dat we ons met deze selectie gaan handhaven.” Maar aangezien Sparta tegen concurrenten Fortuna en Twente niet wist te winnen, ligt er nu de nodige druk op de thuiswedstrijd tegen de nummer 17 van de eredivisie. Verliezen thuis tegen ADO zou het gat naar een nacompetitieplek verkleinen tot drie punten en het gat naar een rechtstreekse degradatieplek zou slinken tot 4 punten. Het is zaak om zeker niet te verliezen en eigenlijk te winnen. Wint Sparta, dan loopt het gat naar ADO op naar 10 punten. Rechtstreekse degradatie kan dan al bijna vaarwel gezegd worden.

Ache heeft dankzij Ciara twee dagen extra de tijd gehad om te herstellen van zijn hamstringblessure. Hij zal vrijwel zeker starten. Dat geldt niet voor Mico Pinto. Hij is geblesseerd geraakt en daarom staat Faye in de basis. Rayhi is geschorst.

ADO speelt naar verwachting 4-4-2 met veel ruimte voor de Spartaanse rechtsback om op te komen. De kans is groot dat Fraser vindt dat Fortes dat beter zal kunnen invullen dan Abels. Een basisdebuut lonkt.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Harush, Fortes, Vriends, Mattheij, Faye, Harroui, Rigo, Auassar, Smeets, Ache, Joosten


ADO

Tom Beugelsdijk is aan de beterende hand na een polsblessure, hij zal wellicht op de bank beginnen, maar zeker niet in de basis starten. De Engelse trainer Alan Pardew kan voor het eerst beschikken over de linksbenige aanvaller Omar Bogle en de aanvallende middenvelder Mark Duffy. Met name Duffy zou een goede moeten zijn volgens diverse berichten, maar eerst zien, dan geloven natuurlijk. Het zijn twee van de acht (!) spelers die ADO deze winterstop haalde.

De kans dat beide mannen op de bank beginnen is aanwezig. Pardew heeft nogal wat besloten trainingen en wil niets zeggen over de opstelling, maar de kans is groot dat dezelfde 11 spelers het veld op komen als vorige week tegen Vitesse, toen ADO blij vlagen best aardig speelde. Dat betekent dat ADO weer in een 4-4-2 variant het veld op zal komen en dat de ex-Spartanen Erik Falkenburg en Michiel Kramer opnieuw op de bank zullen zitten.

Vermoedelijke opstelling ADO Den Haag: Koopmans, Malone, Stubbs, Pinas, De Bock, Baluta, Immers, Meijers, Goossens, Necid, Summerville

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties