Voorbeschouwing FC Zwolle – Sparta (31 maart 2018)

Leiding en ticketinfo
De wedstrijd van tegen FC Zwolle staat onder leiding van de piepjonge Joey Kooij. De arbiter wordt bijgestaan door Angelo Boonman en Richard Brondijk. Vierde man is het heerschap Freek van Herk. De buscombi is uitverkocht, voor de autocombi zijn nog tot zaterdag 15:00 kaarten verkrijgbaar. U heeft nog geen kaartje? Ga dan nu naar www.spartakaartje.nl .De schoonmoeder bezoeken kan nog het gehele Paas-weekend.

Vooraf
FC Zwolle is nog altijd in de race voor een Europees ticket. Dat heeft de club vooral te danken aan een uitstekende start van het seizoen. De laatste weken hapert het echter in het Zwolse. Thuis verliezen van Ajax en Feyenoord kan natuurlijk altijd gebeuren, maar het is ook weer niet des PEC, dat het de laatste seizoenen toch met regelmaat de topploegen lastig maakte. Ook de uitwedstrijden bij PSV, Utrecht, Heracles en FC Groningen gingen verloren. Thuis kwam het tussendoor tegen VVV ook niet verder een puntje (1-1). Het enige aansprekende resultaat van de laatste 2 maanden is een mooie 3-2 thuisoverwinning op SC Heerenveen. Sparta is dus gewaarschuwd want het zal Zwolle er alles aan gelegen zijn om toch weer aan te haken bij Vitesse en FC Utrecht. Hoe de vlag er bij Sparta bijhangt weten we allemaal. Ook na de mooie overwinningen tegen ADO en Roda hangt het lot van Sparta nog altijd aan een zijden draadje.

Historie
Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar het is toch “maar” anderhalf jaar geleden. Sparta was net terug in de Eredivisie en speelde op de tweede speeldag uit tegen PEC Zwolle. We gingen naar huis met een prachtige 0-3 overwinning. Een ongekende luxe. Van het toenmalige elftal is niet veel meer over, op captain Sanussi na. Goodwin en Brogno speelden een hoofdrol, maar moeten het dezer dagen doen met invalbeurten, niet geheel onterecht. Van Drongelen, Dumfries en Dijkstra zijn allang vertrokken, Spierings is helemaal van de radar verdwenen van Pinteaux ontbreekt elk spoor. Buiten bovengenoemde overwinning zijn de resultaten in Zwolle matig. In het seizoen 2010-2011 (na de degradatie van Sparta) werd kansloos met 3-1 verloren. Ook in het seizoen 2011-2012 (het seizoen dat FC Zwolle promoveerde) werd verloren (2-0). De voorlaatste overwinning op FC Zwolle dateert uit 2005, toen Sparta onder leiding van nieuwbakken ad interim trainer Adri van Tiggelen de draad in de nacompetitie oppakkte en een 1-4 overwinning meenam naar Rotterdam. Daarbij dient wel vermeld te worden dat we niet heel vaak tegen FC Zwolle speelden de laatste jaren, mede vanwege de promotie van Sparta in 2005 en de promotie van Zwolle in 2012.

FC Zwolle
De Zwollenaren hebben het goed voor elkaar. Ook na het vertrek van Ron Jans wordt de goede lijn doorgezet. Een trainer als John van het Schip zou bij Sparta bij voorbaat afgebrand worden en gedoemd zijn te mislukken. Maar bij FC Zwolle werkt het gewoon. Sparta kan uiteraard een voorbeeld nemen aan FC Zwolle. Gepromoveerd in 2012 en nooit echt heel erg in de problemen gekomen daarna. Sterker nog, de Zwollenaren stonden tot twee maal toe in de bekerfinale, waarbij de sensationele overwinning tegen Ajax in 2014 nog altijd tot de verbeelding spreekt. Ze doen iets goed daar in Zwolle. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. De club stevent dit seizoen af op een tekort van 400.000 euro en smaakmakers als Saymak en Mokhtar lopen komende zomer gratis de deur uit.

Sparta
Bij Sparta is het zeker geen rozengeur en maneschijn. De positie op de ranglijst baart zorgen. Sparta leek Roda de nekslag toe te dienen maar zoals zo vaak blijken de Limburgers over een tweede adem te beschikken. Volledig onverwacht pakte Roda drie punten in Breda. Bij de andere concurrent (FC Twente) rommelt het en werd voor de tweede keer dit seizoen de trainer de laan uitgestuurd. Wat het resultaat daarvan zal zijn is uiteraard afwachten. Buiten de ranglijst om gaat het bij Sparta niet eens heel slecht. Het is relatief rustig rondom de club, het voetbal ziet er bij vlagen veel beter uit dan onder Pastoor en voor volgend seizoen is toptrainer Henk Fraser reeds aangesteld. Ook financieel gaat het zeker niet slecht en het stadion zit bijna altijd vol. Het staat allemaal in scherp contrast met de stand op de ranglijst.

Blessures en verwachte opstellingen
PEC moet het doen zonder de geblesseerde Nijland, Koppers en Marcellis. Bij Sparta ontbreken Veenhoven, Brogno en (verrassend genoeg) Saksela.

PEC:
Boer, Ehizibue, Van den Berg, Freire, Ligeon, Thomas, Dekker, Saymak, Namli, Menig, Mokhtar

Sparta:
Huth, Holst, Chabot, Fischer, Nelom, Verhaar, Sanussi, Dougall, Kramer, Ahhanach, Muhren.

Voorspelling en slotnoot.
Eigenlijk wijst alles op een overwinning van FC Zwolle. De club heeft al weken niet meer gewonnen en Sparta is dan vaak de ideale tegenstander. Toch verraste Sparta ons door ook “gewoon” bij een andere ploeg in zwaar weer (Roda) te winnen. Een Spartaanse overwinning zou natuurlijk zeer welkom zijn. Het wordt in ieder geval een zeer interessant weekend. In het meeste positieve geval nemen we afstand van Roda en Twente en haken we aan bij NAC maar we kunnen zondagmiddag ook gewoon laatste staan.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties