Door het ontbreken van Auassar begint Sparta vanavond verzwakt aan de wedstrijd. Dat geldt ook voor ITWM, er ontbreken redactieleden. Fjoertoer in Renesse? Vraag niet verder. Tijd hebben, maar slechts in Hoogvliet. Jaap uit Rotterdam is terug in Rotterdam met een Aziatische jetleg. De ICT’er van het stel zit met zijn lijf tussen Singapore en Curacao en er wordt iemand mee te doen aan een moordspel in Zwolle. Maar geen zorgen. Er is een voorbeschouwing. Er komt een wedstrijdverslag. Nu nog een mooie uitslag en het is zaterdagavond feest van Renesse tot Singapore, van Curacao tot Zwolle en op de weg van Den Haag naar Rotterdam!


AZ – Sparta, zaterdag 14 september 2019, aanvang 18:30 uur. Danny Makkelie. Mario Diks en Hessel Steegstra zijn de assistenten, de vierde official is het heerschap Robin Gansner. Jochem Kamphuis is de VAR. Driewerf hoera voor, Djurre Zijlstra! Hij is de AVAR! Alle eigen vervoer kaarten zijn uitverkocht. Er zijn nog wat buskaarten beschikbaar. Het uitvak biedt plaats aan 500 supporters, er zulen zo’n 450 Spartanen aanwezig zijn. Een mooi aantal: laat je horen Spartanen!

Dakkie

Niet iedere club heeft de eer mee te maken dat een deel van het dak van het stadion instort. Maar dit weekend staan er twee clubs tegenover elkaar die dit wel hebben meegemaakt. Sparta natuurlijk, tijdens een januari storm in 1990. De beelden van Rene van der Gijp die een dag later het stadion -met helm- binnenloopt zijn eenvoudig via Youtube te vinden.

Het waren andere tijden. De boel werd opgeruimd. Er werd een wedstrijdje van Sparta verzet, maar verder kon er snel weer gevoetbald worden op Het Kasteel.
Anno 2019 zijn we een zorgelijker volkje geworden. Waarschijnlijk wel veiliger, getuige het feit dat er dezer dagen een Veiligheidsraad is die onderzoek doet, waarschuwingen afgeeft, tussenrapportages afgeeft, met als consequenties dat AZ in Den Haag voetbalt. Dat stadion heeft geen inspectie gehad van de Onderzoeksraad van veiligheid. Je kan niet alles hebben. Tijdens de uitwedstrijd in Den Haag heeft de onderzoeksraad van ITWM de constructie van het Cars Jeans Stadion wel goed bevonden. Nauwelijks een lasnaad te zien, lekker stevige bouten in het staal en beton. Dat wekt vertrouwen.

De AZ-supporters zitten er maar mee. Dus reizen de AZ-supporters voor iedere thuiswedstrijd naar Den Haag. Dat kan met bussen die gratis door de club beschikbaar zijn gesteld. Op zich wordt het de AZ-supporters dus wel gemakkelijk gemaakt, maar we zijn benieuwd hoeveel AZ-supporters vandaag naar Den Haag afreizen (en hoeveel er afhaken). De verwachting is dat AZ vanaf 15 december weer in het eigen stadion zal spelen. Dit zal dan wel zijn zonder dak, speakers en beeldscherm. Daar is niets mis mee, gelijk een gratis tippie voor de mensen die voetbalwedstrijden in Kerkrade organiseren: gewoon de speakers afschaffen!

Sparta als vaste waarde in de eredivisie?

Henk Fraser laat in de voorbeschouwing op AZ – Sparta weten dat de sportieve prestaties van ADO Den Haag een voorbeeld voor Sparta zouden moeten zijn. ADO is immers nu een vaste waarde in de eredivisie. Net als PEC Zwolle en Heracles is ook ADO inderdaad een club waar Sparta zich de maar eens aan moet gaan spiegelen, vanaf nu zouden die drie clubs gewoon gelijkwaardige concurrenten moeten worden. Dat lukt dit seizoen al aardig en daaraan wil Fraser voor de toekomst. bijdragen, vandaar zijn contractverlenging.

Maar opvallend genoeg noemt Fraser ook dat AZ in de verre toekomst het voorbeeld is voor Sparta. Als opleidingsclub, de visie van AZ, de uitstraling van die club. Een interessante gedachte. Ambitieus natuurlijk, want natuurlijk ligt AZ nu mijlen ver voor op Sparta, zo eerlijk moeten wel wel zijn. Maar is AZ objectief gezien een club met zoveel meer potentie? Zo groot is Alkmaar en omstreken niet. En ook AZ zal last hebben van een concurrent als Ajax in de buurt. Laten we eerst maar eens proberen te presteren wat Zwolle de laatste jaren heeft ‘geflikt’, maar AZ als voorbeeld voor de verre toekomst? Wie weet. Mooi om over te dromen.

Historie

Sparta speelde 32 keer een uitwedstrijd tegen AZ. 16 keer won AZ, 8 keer won Sparta, 8 keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Twee jaar geleden won AZ met 2-1, Sparta stond toen onder leiding van Dick Advocaat. Harroui speelde als jonkie een geweldige wedstrijd, maar Advocaat durfde hem niet te handhaven in de basis, een fout van Dick Advocaat, zo vond vrijwel iedere supporter daarna. Sparta degradeerde dat seizoen. De laatste overwinning van onze club AZ was in het seizoen 1996-1997 geleden. Het werd toen 1-2 goals van Dennis de Nooijer en Maikel Renfurm.

AZ

Oud-Sparta spelers Arne Slot is trainer bij AZ en hij zal naar verwachting Myron Boadu niet in de basis opstellen. De jonge spits zat bij de selectie van Jong Oranje maar moest zich geblesseerd afmelden bij bondscoach Erwin van de Looi en de vraag is maar of hij fit genoeg is om tegen Sparta te starten. Hij zit wel bij de selectie. Daarnaast waren ook Ron Vlaar en Ferdy Druijf twijfelgevallen bij AZ, maar ook zij maken onderdeel uit van de AZ selectie.

Sparta speelde tegen Ajax 25 minuten uitstekend, maar daarna bleek toch dat, zeker tegen het niveau Ajax, onze verdediging het erg lastig heeft. Vandaag weer een test. Met o.a. Boadu, Calvin Stengs en Oussama Idrissi heeft AZ heerlijke spelers in dienst, die moeilijk af te stoppen zijn.

Vermoedelijke opstelling AZ: Bizot, Svensson, Vlaar, Wijndal, Stijn Wuytens, De Wit, Midtsjo, Koopmeiners, Stengs, Boadu, Idrissi


Sparta

Sparta mist de langdurig geblesseerde Alberto nog steeds en ook Auassar ontbreekt. Hij was al licht geblesseerd voorafgaand aan Sparta – Ajax, maar het risico werd toch genomen om het toen te laten starten. Het gevolg was dat hij snel uitviel tegen Ajax en een verergering van de blessure, waardoor hij dus ook AZ-uit mist. Laros Duarte zal op de plek van Auassar spelen. Verder kunnen we 9 spelers zo invullen. De vraag is of Ache zijn basisplaats terugkrijgt of Veldwijk mag spelen of opnieuw Rigo op het middenveld zal spelen en Bryan Smeets in dat geval weer wat aanvallender speelt, net als tegen Ajax. Fraser wil daarover nog niets kwijt, maar trainingswatchers laten weten dat die laatste variant de afgelopen week geoefend is en dus een serieuze optie is. Het zou opvallend zijn, want Rigo had tegen Ajax een wel ontzettend zwak optreden, maar de kans bestaat dus dat Fraser hem in de basis laat starten en dat er weer drie spitsen -Ache, Veldwijk en Piroe- op de bank terug te vinden zullen zijn.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Coremans, Abels, Vriends, Mattheij, Faye, Harroui, Laros Duarte, Rigo, Smeets, Rayhi, Dervisoglu

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties