Go Ahead Eagles en Sparta. Prachtige clubs, met De Adelaarshorst en Het Kasteel als iconische thuishavens. Rood-geel versus rood-wit. De schoonheid en historie van het betaalde voetbal druipt van het affiche af en dit seizoen ook nog eens twee ploegen die willen strijden om promotie. Promotie? Helemaal goed: doe ons deze wedstrijd volgend seizoen weer – maar dan in de eredivisie! Voor nu eerst maar eens een goed resultaat zien te pakken in Deventer.Go Ahead Eagles – Sparta, vrijdag 5 oktober 2018, aanvang 20:00 uur. Bas Nijhuis fluit. Terry Hoekstra en Peter Janson vlaggen. Vierde official is het heerschap Jannick van der Laan. Er zullen zo’n 230 Spartanen in het uitvak zitten, terwijl er zo’n 400 Spartanen mee hadden gekund. Tegenvallend voor zo’n mooie en belangrijke wedstrijd, maar de oorzaak is duidelijk: er werden weer eens weinig autokaarten verkocht (een ellendige fenomeen, dat we in de eredivisie eigenlijk nauwelijks zagen, maar in de eerste divisie is dat schering en inslag). Een groot deel van de Spartanen gaat nou eenmaal het liefste met de auto. De autocombi voor dit duel was binnen no-time uitverkocht, maar lang niet alle beschikbare buskaarten werden verkocht. De bussen vertrekken om 16:30 uur. Tot 16:00 uur vandaag kan je nog een kaartje kopen via
www.spartakaartje.nl.


Koplopers

Go Ahead, Almere, Twente en Sparta staan qua punten gelijk. Deze vier koplopers mogen dan evenveel punten hebben, de complimenten zijn voor Go Ahead en Almere, terwijl Twente en Sparta worstelen een aardig wat kritiek moeten verduren.

Dat zegt verder niet zoveel. Een optimist kan zeggen: Go Ahead speelt al op de toppen van zijn kunnen, Sparta kan alleen nog maar groeien. Het zou mooi zijn als die groei dan vandaag zou starten, want als we zo spelen als tegen Oss, Noordwijk en Dordrecht dan blijven de 3 punten in Deventer, zo realistisch mogen we wel zijn. Achterin zal de boel een stuk steviger moeten staan en voorin is het wel prettig als de scherpte er is. Maar het zal in Deventer ook een andere wedstrijd zijn. In de altijd sfeervolle Adelaarshorst zal Go Ahead het spel willen maken. Sparta zal de boel niet onderschatten en onze club zal vanuit de counter wellicht ook meer ruimte krijgen dan tegen Oss en Dordrecht.


Geweldige competitiestart van Go Ahead

Go Ahead krijgt dit seizoen tot nu toe op werkelijk alle fronten de complimenten. Vorig seizoen donderde de ploeg uit Deventer bijna van de ranglijst. Er kwam een nieuwe trainer -John Stegeman- die samen met Paul Bosvelt 13 nieuwe spelers haalde. Go Ahead speelt ook met 8 of 9 van deze nieuwe spelers in de basis, kortom, het was een goede zomer in Deventer. Go Ahead heeft een zeer ervaren ploeg, met tegelijkertijd wat talentvolle spelers, de ploeg staat bovenaan in de competitie en heeft al een beduidend moeilijker programma dan Sparta achter de rug. Het voetbalt fris en vorige week tegen NEC (1-1) was Go Ahead bijvoorbeeld de betere partij. Go Ahead is ook de meest scorende ploeg in de pilsssleague Keuken Kampioen Divisie, schoot ook het meeste op doel van alle clubs en weet het verdedigend redelijk goed dicht te houden. De spelers van de ploeg uit Deventer gaan week in week uit voor elkaar door het vuur en dat wekt de nodige sympathie op.

Go Ahead maakt dan ook meer indruk dan Sparta, maar feit is ook dat Sparta en Go Ahead een gelijk aantal punten hebben en dat Sparta zelfs 3 punten meer heeft in de periode. Sparta mag dan tot nu toe juist weinig indruk maken, maar het heeft wel behoorlijk wat individuele kwaliteiten en dus ook gewoon de ‘juiste hoeveelheid’ punten. Maar eerlijk = eerlijk, een vleugje Deventer-teamgeest kunnen de mannen van Henk Fraser nog wel gebruiken.


Heerlijk gevoel in 2017 en een 3-0 in 2018

De laatste officiële wedstrijd die we speelden in Deventer, dat was in 2017. Go Ahead was al gedegradeerd. Sparta won. Onze club eindigde hierdoor op plek 15 en bleef behouden voor de eredivisie. De foto boven dit artikel is van na die wedstrijd. Wat een feest! Eerst in het uitvak, later in het hoofdgebouw van Het Kasteel, waar de goudgele rakkers rijkelijk vloeiden. Een jaar later degradeerde Sparta alsnog en dus staan de 2 ploegen met een rijke historie vandaag tegen over elkaar. Overigens niet voor het eerste in 2018, want afgelopen zomer speelden beide ploegen ee vriendschappelijke pot tegen elkaar in De Adelaarshorst. Het werd 3-0 voor Go Ahead. Sparta was kansloos. Hopelijk hebben de mannen van Fraser ervan geleerd.


Go Ahead

Net als Sparta mist ook Go Ahead een verdediger. Linksback Roland Baas is afwezig met een liesblessure en Julius Bliek maakt hierdoor zijn basisdebuut voor Go Ahead Eagles. Het is de enige wijziging die trainer John Stegeman doorvoert in de opstelling ten opzichte van de opstelling van vorige week tegen NEC. Go Ahead moet wel ook Bruno Andrade, Sam Beukema en Joey Groenbast nog missen, maar zij zouden normaal gesproken ook niet in de basis spelen.

In de opstelling van Go Ahead zien we ex-Spartanen Jeroen Veldmate en Istvan Bakx. Bakx heeft een wat rare carrière achter de rug. Bij Sparta had hij als echte aanvaller best kunnen doorgroeien, maar hij koos anders, hij wilde of durfde bij onze club de concurrentie niet aan. Hij liet een maatschappelijke loopbaan voorgaan, maar bleef altijd flirten met het betaalde voetbal. Later werd hij bekend als Google spits. Maar nu bij Go Ahead heeft hij de beste tijd uit zijn carrière. De inmiddels al 32-jarige Bakx speelt meer als middenvelder en speelt goed en ‘volwassen’. Een laatbloeier, die met een andere mentaliteit waarschijnlijk meer uit zijn profbestaan had kunnen halen.

Veldmate had een goed jaar bij Sparta en verhuisde toen naar Heracles. Daar liep hij tegen een aantal vervelende blessures aan, waardoor zijn carrière wat in het slop kan. Bij Emmen had hij vorig seizoen een geweldig jaar en hij kon ook bij Emmen blijven en dus eredivisie spelen. Een andere optie was verkassen naar Go Ahead. Hij koos voor Go Ahead. Een keuze die wij van ITWM wel snappen. Want ook al speelt Go Ahead dan een divisie lager; het is op vele fronten een grotere (en mooiere) club dan Emmen.

Tot slot beginnen ex-Spartanen Rick Ketting, Pieter Langedijk en Paco van Moorsel op de bank. Van Moorsel viel al een aantal maal aardig in bij Go Ahead en voetballend is hij een speler die, mits fit, van grote waarde kan zijn voor iedere topper in de eerste divisie. Dat zijn contract bij Sparta niet werd verlengd had 3 redenen: Van Moorsel was na het kampioensjaar: 1. Altijd op weg naar een blessure of 2. Geblesseerd of 3. Herstellende van een blessure. De sympathieke Van Moorsel: (“ik vind Sparta een mooie club en gun de mensen bij Sparta het allerbeste”) is een prima voetballer, maar heeft zijn lichaam niet mee.

Opstelling GA Eagles: Verhulst, Lelieveld, Bosz, Veldmate, Bliek, Stans, Bakx, Van der Venne, Navrátil, Verheydt, Džepar


Sparta

Veenhoven speelt inmiddels weer, maar zal dat voorlopig in Jong Sparta doen. Ook Ache is op de weg terug, maar hij is nog niet fit genoeg om te spelen.

Bart Vriends speelt helaas nog niet mee tegen zijn oude club, net als tegen Dordt heeft hij nog teveel last van zijn hamstringblessure. De verdediger was mateloos populair in Deventer, maar bij Sparta ontpopte hij zich als iemand die wel erg vaak geblesseerd was. En helaas is hij dat dus opnieuw. Sparta gaat hem missen, want in het 5-3-2 systeem kunnen Wuytens en Auassar verdedigend tot nu toe nog niet overtuigen. Vriends mag dan voetballend niet altijd even geweldig zijn, maar verdedigend stak hij er ver boven uit. Mede dankzij hem heeft Sparta de minst gepasseerde verdediging van de pilsssleague Keuken Kampioen Divisie. Tegen laagvlieger Dordt zorgde het ontbreken van Vriends voor grote problemen. Pas toen Fraser omschakelde naar 4-3-3, met Drenthe als rechtsbuiten, ging het beter.

In Deventer begint Sparta weer ‘gewoon’ met 5-3-2. Het is te hopen dat de verdediging beter ‘staat’ dan tegen Dordt.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Saksela, Auassar, Wuytens, Martis, Drenthe, Harroui, Breinburg, Duarte, Rahyi, Veldwijk

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties