Sparta gaat tegen Fortuna op jacht naar de eerste driepunter van 2021. Het zal geen makkelijk potje worden. Fortuna heeft de vorm te pakken en draait de laatste tijd geweldig.

Leidinginfo

Fortuna Sittard – Sparta, 13 januari 2021, aanvang 20:00 uur. Allard Lindhout is de fluitist van dienst. Sjoerd Nanninga en Michael Osseweijer vlaggen. Vierde official is het heerschap Martijn Vos. Edgar Bijl is de VAR. Hij wordt geassisteerd door niemand minder dan Don Frijn.

Er zal een minuut stilte gehouden worden voor drie mannen die voor Fortuna -en de clubs waar Fortuna uit is ontstaan- veel betekent hebben. De minuut stilte is er ter nagedachtenis aan Hans van Liemt (voormalig voorzitter), Annies Nussy (voormalig materiaalman) en Harry Brüll (voormalig speler).

Het Ultee-effect

Lange tijd liep het dit seizoen niet bij Fortuna. Trainer Kevin Hofland werd eruit gedonderd. Sjors Ultee is zijn opvolger. Vaak werkt een trainerswissel niet. Soms werkt een trainerswissel wel. Bij Sparta kennen we het voorbeeld van Adri ‘De Spijker’ van Tiggelen die het overnam van Mike Snoei en Sparta naar de eredivisie loodste. Bij Fortuna is er sprake van het Sjors Ultee effect. Voor zijn komst stond Fortuna onderaan en had de club nog geen wedstrijd gewonnen. Sinds zijn komst is Fortuna Sittard In The Winning Mood. Afgelopen zondag wonnen de Limbo’s de tweede uitwedstrijd van het seizoen. Heerenveen werd het slachtoffer van de Fortunese dadendrang. In de laatste vijf duels wist Fortuna maar liefst dertien punten binnen te halen. Geen enkele Eredivisieclub behaalde meer punten in dezelfde periode.

De strijd om een plek in het linkerrijtje

De KNVB heeft Sparta opgezadeld met een vrij absurd schema. Naast de loodzware competitiestart (met in de eerste 5 wedstrijden Ajax, Vitesse, AZ en Feyenoord) heeft Sparta halverwege de competitie straks ook al twee keer tegen Feyenoord en PSV (aanstaande zaterdag) gespeeld. Een voordeel is dat de tweede competitiehelft daardoor op papier iets makkelijker is, maar puur gekeken naar de eerste 17 wedstrijden heeft Sparta een relatief zwaar programma. Niettemin lijkt Sparta er goed uit te rollen, zeker als onze club een goed resultaat in Sittard weet te behalen.

Sparta staat nog steeds op plek 9 en Heerenveen staat maar 2 punten voor en is binnen handbereik. Maar Fortuna staat op plek 13 en heeft slechts 2 punten achterstand op Sparta. Als Fortuna van Sparta wint en PEC wint vanavond niet van Feyenoord, dan staat Fortuna opeens op plek 9. Dus ook Fortuna ziet vandaag volop mogelijkheden om een plek in het linkerrijtje te bemachtigen. Al met al is het een ontzettend interessante strijd in het ‘middenblok’ van de competitie, waar diverse clubs naar boven kijken. Maar Sparta en Fortuna zijn natuurlijk clubs die ook met een schuin oog naar beneden blijven kijken. En ook om de comfortabele voorsprong op plek 15 te behouden is een mooi resultaat in Sittard wenselijk.

Historie

Fortuna – Sparta werd in de eredivisie 20 keer gespeeld. 12 keer won Fortuna. De meeste beroemde nederlaag van Sparta was de wedstrijd die in het teken stond van het afscheid van De Baandert. 4 keer eindigde het duel in een gelijkspel, slechts 4 keer won Sparta. Voor het laatst won Sparta in Sittard in 2001. Tijd voor weer eens een driepunter dus!

Video’s op weg naar Fortuna – Sparta

Fortuna

Fortuna Sittard heeft deze week Mickaël Tirpan gehaald. De 27-jarige rechtsback wordt gehuurd van Kasimpasa, maar zal tegen Sparta niet beginnen. Mats Seuntjes zal ook niet beginnen, maar is wel weer beschikbaar, zodat Ultee iets meer mogelijkheden heeft bij het wisselen.

Vermoedelijke opstelling Fortuna: Van Osch, Rota, Angha, Janssen, Cox, Rienstra, Flemming, Tekie, Semedo, Polter, Hansson

Sparta

Bij onze club ontbreken Coremans en Vriends. Bart Vriends kampt met dezelfde spierverrekking die hem tegen Feyenoord langs de kant hield. Het is niet ernstig, maar waarschijnlijk zal hij zelfs tegen PSV niet bij de selectie zitten, omdat men met het oog op de rest van het seizoen geen enkel risico met hem wil nemen. In dat geval heeft Vriends de tijd om tot 24 januari, richting FC Utrecht uit, te herstellen. Beugelsdijk kan dus opnieuw rekenen op een basisplaats.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye, Abels, Beugelsdijk, Heylen, Pinto, Auassar, Burger, Duarte, Harroui, Engels, Thy

Abonneer
Abonneren op
263 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties