Feyenoord – Sparta, 11 februari 2024, aanvang 20:00 uur. De fluitist van dienst is Pol van Boekel. De vlaggende mannen zijn Maarten Ketting en Nils van Kampen. Het heerschap Erwin Blank is de vierde official. Allard Lindhout zal in Zeist zijn scheidsrechterspak aantrekken, vervolgens op een stoel gaan zitten, de VAR spelen en na afloop zijn pakkie weer uit doen. De man zonder wie de wedstrijd geen doorgang kan vinden is Dyon Fikkert. Hij heeft de onmisbare functie van assistent-VAR.

Steun je club Spartanen!

De sfeer op Het Kasteel is dit seizoen niet zo goed als het vorige seizoen. Het waren ook te vaak klote wedstrijden. Maar in de doorgaans goed gevulde uitvakken laten de meegereisde Spartanen steeds weer geweldig van zich horen. Laten we hopen dat het vandaag ook zo is. De 1.200 aan Spartanen beschikbare gestelde kaarten waren binnen no-time uitverkocht. Opnieuw een vol uitvakkie dus tijdens de Rotterdamse derby. Laat je horen Spartanen – onze ploeg kan alle steun gebruiken!

De Rotterdamse vlag (75 jaar en 1 dag)

In Rotterdam is er ruimte voor de massa waarbij het nodig is om netten voor hun neus te plaatsen, een club die mee wil draaien om de play-offs voor Europees voetbal en een club van lichte zeden die strijd tegen degradatie. Drie clubs in de eredivisie. Rotterdam is daarin uniek en hoewel derby’s extra irritant zijn als je ze verliest, moeten we dat toch maar koesteren.

Hoewel de drie clubs mega verschillen delen we het groen-wit van Rotterdam. De oorsprong van de Rotterdamse kleur dateert uit de middeleeuwen, waar het groen-wit de huiskleur was van -hoe toepasselijk- een Kasteel. In de loop van de tijd hebben verschillende families daarin geleefd. Wit verwijst naar Rotte, groen naar de vruchtbare oevers. Die kleuren zijn in de loop der eeuwen altijd weer terug gekomen. Echter, pas op 10 februari 1949 werd de Rotterdamse vlag zoals we die nu kennen de officiële Rotterdamse vlag. Ja, ja, ITWM, ook voor uw geschiedenislessen ;D.

Bottom line. Gisteren vierde ‘onze vlag dus haar 75-jarig bestaan. De romanticus in de schrijver van dit stukje had het een mooi gebaar gevonden als de derby dan ook gisteren om 20:00 uur was begonnen. Een subtiel eerbetoon aan de belangrijkste voetbalstad van Nederland. Maar helaas, voor romantiek is geen ruimte in de wereld van ESPN. Zondag 20:00 uur it is. Een dag te laat.

Tussen hoop en irritatie

Typisch voor Feyenoorders is dat ze altijd maar willen laten weten dat hun club zo groot is. Alsof de bezoeker van de Mac er trots op is dat de Big Mac zoveel door anderen gegeten wordt. Dat ze het zo zwaar hebben als er een jaar een keer geen prijs gepakt wordt is een ander fenomeen dat de Feyenoord supporter definieert, al is deze eigenschap iets dat meer topclub supporters kennen. Het gejank uit Amsterdam dat ze twee jaartjes achter elkaar niet meedoen om het kampioenschap doet ten slotte ook wat zielig aan voor supporters van pakweg NEC, NAC, MVV of Den Bosch.

Sparta en Feyenoord verschillen dan ook van elkaar zoals het kleinere bloemenveld verschilt van de grote omgeploegde akker. Toegegeven, een Feyenoorder zal er anders over denken. En daar is niets mis mee. In onze stad is het hebben van een minder goede smaak gelukkig toegestaan. Maar goede smaak of niet, voor ons Spartanen is er twee keer per seizoen zo’n dag dat het irritant is dat Feyenoord vrijwel altijd betere spelers heeft. Vandaag is zo’n dag. Als Spartaan leef je er met hoop naar toe. Je wilt zo’n potje dan toch winnen, gelijkspelen, of desnoods ten onder gaan met een gigantische strijdlust. Maar niet zelden volgt tijdens wedstrijden in De Kuip al snel de irritatie. Simpelweg omdat Sparta zich steeds maar weer onvoldoende kan wapenen tegen de betere spelers die Feyenoord nou eenmaal heeft. De laatste overwinning van onze club is dan ook tig jaar geleden. In een voorbeschouwing regeert de hoop: dat de nieuwe Boukhari vandaag moge opstaan!

Het moeilijke programma

Sparta staat 9e. En Plek 9 is zo slecht nog niet. Maar Sparta pakte in 2024 simpelweg te weinig punten. Tel daarbij het pittige programma op dat komt en Jeroen Rijsdijk merkt voor het eerst in zijn leven wat echte trainersdruk is. In een best opmerkelijk interview met Rijnmond valt te zien wat die druk met een mens doet. Hij bijt flink van zich af, met argumenten waar nog wel wat op af te dingen valt. Waar Rijsdijk wel gelijk in heeft, is dat we dit seizoen niet moeten vergelijken met vorig seizoen. Vorig seizoen speelden de backs een belangrijke rol, nu is de kwaliteit daar een stuk minder. En waar Nijkamp de belofte deed dat de selectie in de breedte beter zou worden, valt ook dat niet te merken. Met Meijers en Abels had Sparta twee spelers die moeiteloos mee konden draaien in de basis. Namli verving Mijnans perfect in de tweede seizoenshelft en Eerdhuijzen bleek beter dan Auassar. Vergelijken met vorig seizoen is dan ook zinloos. De huidige selectie is minder. Maar meedoen in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal is wel realistisch. Een blik op het komende programma (Feyenoord, Excelsior, NEC, AZ, Twente, Ajax) maakt duidelijk dat Sparta hier en daar zal moeten moeten stunten. Zo niet, dan dreigt straks een strijd om plek 11 tot en met 13 en daarmee een grijs einde van de competitie.

Geen kampioenschap op Zuid, wel een beker

Het seizoen 2023/2024 moest nog beginnen, maar wie afgelopen zomer Feyenoorders sprak dacht dat Feyenoord al kampioen was. Zo simpel bleek het niet te gaan. Tot ieders verbazing bleek PSV opeens uit de as herrezen. Feyenoord doet het niettemin toch uitstekend. Met 46 punten uit 20 potjes draai je normaal mee om de titel. Alleen PSV heeft een bizar goed seizoen. Kan gebeuren. Feyenoord wordt dus tweede of derde. Plek twee levert een Champions League plek op en een bak met geld. En omdat geld te vaak regeert boven romantiek is plek 2 voor veel Feyenoorders ook prima.

In de halve finale van de beker heeft Feyenoord de nummer 6 van de eerste divisie thuis geloot. Daarnaast is de finale thuis tegen NEC of Cambuur. De kans dat Feyenoord de beker wint is daardoor volgens het statistisch bureau van ITWM berekend op 87,4 %. In Nijmegen hebben gaan ze voor de overige procenten. Daar dromen ze nu, hoe wij Spartanen ook hadden willen dromen. Maar we werden uit de beker gekegeld door ADO, dat maar liefst 11 spelers miste. ADO in een voorbeschouwing op een Rotterdamse derby? Excuus Spartanen. Sommige wedstrijden blijven nadreunen.

Japan

De Rotterdamse derby wordt volgend jaar live uitgezonden in Japan. Dit seizoen nog niet, maar op internet zal de belangstelling vanuit Japan aanzienlijk zijn. Met Ueda, Saito en Mito komen er vandaag mogelijk drie spelers uit dat land in actie. Ueda is de grote naam in Japan. Saito en Mito de talenten die eraan komen. Het zou de Japanners nog weleens tegen kunnen gaan vallen. Ueda zal vrijwel zeker niet in de basis starten. Saito en Mito starten waarschijnlijk wel, maar ook dat is niet zeker.

Feyenoord

De club van Rotterdam-Zuid wist in de afgelopen weken PSV, AZ en FC Twente te verslaan. Daarin kregen de mannen van Slot geen enkel tegendoelpunt. Het bevestigt maar weer dat Feyenoord gewoon een uitstekende selectie heeft. Thomas van den Belt en Gjivai Zechiël zijn al langer geblesseerd. Timber, Trauner en Bijlow moeten de pot tegen de mooiste club van Rotterdam ook missen.

Het maakt allemaal niet zo heel veel uit. Feyenoord heeft een brede en uitstekende selectie en kan het ontbreken van Timber en Trauner prima opvangen. Zo hebben we als Spartanen die Wellenreuther bijvoorbeeld al twee keer gezien op Het Kasteel; vrijwel gelijkwaardig aan Bijlow. Tegen AZ koos Arne Slot er nog voor om Nieuwkoop op te stellen. De verwachting is dat Slot hij tegen Sparta druk zal willen zetten op de linksback van Sparta – en dus wel een echte rechtsbuiten opstelt.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen Sparta: Wellenreuther, Geertruida, Beelen, Hancko, Hartman, Zerrouki, Wieffer, Stengs, Minteh, Gimenez, Paixão

Sparta

Waar Arne Slot heel open is over wie wel en niet beschikbaar is, houdt Jeroen Rijsdijk zijn kaarten tegen de borst. “Niet iedereen is fit. Verder wil ik geen slapende honden wakker maken en wil ik het plan dat we hebben in aanloop naar Feyenoord bewaren. Maar, we hebben dus wel wat problemen.” Bekend is dat Lauritsen, De Guzman en Velthuis aan het begin van de week niet helemaal fit waren. Mogelijk zitten daar de problemen. Omdat wij van ITWM het ook niet weten gooien we Lauritsen met een grote gok uit de vermoedelijke opstelling om hem 9 minuten voor tijd in te laten vallen, waarna hij de 1-1 en 1-2 zal binnen koppen.

Een probleem heeft Sparta sowieso op de linksbackpositie. Warmerdam en Van der Kust voldoen beiden niet. Kiest Rijsdijk in een volle Kuip voor de ervaring van Warmerdam? Of toch voor de wat snellere Van der Kust? Ook zou het zomaar eens kunnen dat er een 4-4-2 opstelling uit de bus rolt, waarbij Clement en De Guzman (mits beiden fit) samen met Kitolano voor wat meer verdedigende zekerheid moeten zorgen. Dat zou dan ten koste gaan van een Japanner. Rijsdijk wil er niets over kwijt; over een paar uur weten we het.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij, Bakari, Vriends, Eerdhuijzen, Van der Kust, De Guzman, Kitolano, Verschueren, Mito, Brym, Saito

Abonneer
Abonneren op
578 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties