Sparta speelt morgenavond om 18.45 uit bij FC Twente. De laatste keer dat we op zaterdag om 18.45 speelden wonnen we met 4-2. Dat het morgen ook zo mag zijn.

Vooruitblik

Als we vooruit kijken naar het aanstaande duel tussen Sparta Rotterdam en FC Twente, belooft het een boeiende confrontatie te worden tussen twee teams met verschillende doelen en speelstijlen.

Sparta Rotterdam, onder leiding van hun coach, heeft dit seizoen laten zien dat ze een geduchte tegenstander zijn voor elke ploeg in de Eredivisie. Met een mix van ervaren spelers en opkomende talenten hebben ze een solide positie in de middenmoot weten te veroveren. Het team staat bekend om zijn vechtlust en organisatie, wat altijd voor problemen kan zorgen voor zelfs de sterkste tegenstanders.

Aan de andere kant hebben we FC Twente, dat dit seizoen een opmerkelijke renaissance lijkt te ondergaan. Na een aantal magere jaren lijken ze nu terug te keren naar hun oude glorie. Onder leiding van hun coach hebben ze een dynamisch en aanvallend spel laten zien, met enkele sprankelende prestaties tot gevolg. Met een mix van ervaren spelers en jonge talenten hebben ze zich opgewerkt naar de top van de Eredivisie en strijden ze mee om een Europese ticket.

Het belooft dus een interessante strijd te worden tussen twee teams met verschillende speelstijlen en ambities. Sparta zal waarschijnlijk proberen om hun defensieve organisatie te gebruiken om FC Twente af te stoppen, terwijl FC Twente zijn aanvallende talenten zal willen benutten om de defensie van Sparta te ontwrichten.

De uitkomst van deze wedstrijd kan van groot belang zijn voor de rest van het seizoen voor beide teams. Voor Sparta is het een kans om hun positie in de middenmoot te verstevigen en mogelijk te dromen van een hogere klassering, terwijl FC Twente hoopt om hun opmars voort te zetten en hun plek in de top van de Eredivisie te consolideren.

Kortom, de wedstrijd tussen Sparta Rotterdam en FC Twente belooft een boeiende strijd te worden tussen twee teams die vastberaden zijn om te winnen. We kunnen ons opmaken voor een spektakel op het veld en wie weet welke verrassingen deze wedstrijd voor ons in petto heeft.

Was getekend, ChatGPT. Tja, daar hebben we dus ook geen reet aan. Geen woord over de vorige (verhitte) confrontaties. Wel weigert ChatGPT Rijsdijk bij naam te noemen. Geestige kerel, die AI.

Historie

Enfin, laten we dan zelf maar een voorbeschouwing in elkaar flansen, te beginnen met een terugblik. FC Twente – Sparta dus. Vorig seizoen speelden we twee mooie wedstrijden in de Grolsch Veste. In april waren Sparta en Twente reeds lang en breed verzekerd van de play-offs. Sparta had het lastig maar kreeg het toch voor elkaar de toenmalige vijfde plaats vast te houden. In een prachtwedstrijd (met een wat ongelukkig incident met Rijsdijk) was het Sambo die uiteindelijk voor de 3-3 eindstand tekende. Een krappe twee maanden later speelden we weer in Enschede. In de allesbeslissende finale van de play-offs trokken we aan het kortste eind en spatte de langgekoesterde Europese droom derhalve uiteen. Winnen we dan weleens in Enschede? Jawel, nog niet zo heel lang geleden (December 2020) zorgden Engels en Deroy Duarte voor een 0-2 zege. Exact 0 toeschouwers waren getuige van deze Spartaanse overwinning. De voorlaatste zege is echter al een eeuwigheid geleden. In januari 2008 opende Rose de score. Oude bekende Denneboom scoorde de gelijkmaker alvorens Dissels de winnende binnenschoot. Thuis doen we het iets beter. De knal van Smeets staat nog helder op het netvlies. En vlak voor de winterstop pakte Sparta in een waar voetbalgevecht (vooral na de rode kaart van Bakari) een verdiend punt. Maar goed, we spelen niet thuis morgen…

Twente doet het beter

Twente speelde vorige jaar al een prachtig seizoen. Dit seizoen doen ze daar nog een schepje bovenop. De mannen van Oosting staan op de 3e plaats, slechts zes punten achter regerend landskampioen Feyenoord. 50 punten uit 24. Vorig seizoen hadden ze na 24 speelronden nog “maar” 41 punten. Dat heet groei. Precies wat we bij Sparta hadden willen zien. Niet echt gelukt. Sterker nog, Sparta kan na 34 wedstrijden hooguit hetzelfde puntenaantal halen als vorig seizoen. Moeten we wel de rest van de wedstrijden winnen. Twente eindigde vorige seizoen overigens 5e. En gaan dit jaar zeker een plek (of 2) hoger eindigen. Groei dus. Ze hebben het aardig voor elkaar bij Twente. We zijn niet jaloers. Maar het is frustrerend om te zien dat andere clubs (sneller) vooruit gaan. Niet dat we Twente kunnen vergelijken met Sparta natuurlijk. Maar ook bij Cambuur stampen ze gewoon een stadion uit de grond. En bij Zwolle en Heracles bleek het ook allemaal niet zo moeilijk om het stadion uit te breiden. Bij Sparta praten we vooral veel. Er wordt veel geluld en weinig gepoetst. Niet dat een groter stadion een garantie is voor succes natuurlijk. Maar uiteindelijk is het wel een randvoorwaarde voor een hogere begroting en derhalve een hoger budget.

Het sportieve

Terug naar morgen. Sparta zal gesteund worden door een matig gevuld uitvak (teken aan de wand?) en neemt het dus op tegen de nummer drie van Nederland. Gezien de vorm van Sparta weggezet tegen die van Twente is het eigenlijk een kansloze missie. Zal Rijsdijk ook wel vinden trouwens. We verwachten een wedstrijd zoals tegen NEC uit twee weken terug. Uiteraard laten we ons graag verrassen. Vriends is er niet bij. Met Neghli zullen we voorzichtig (moeten) zijn. De trainer van FC Twente toont op de eigen site het nodige respect: Oosting is op de hoogte van de wapens bij de tegenstander: “Ze hebben goede buitenspelers die dribbel- en voetbalvaardig zijn”, vertelt Oosting. “Als die niet in de wedstrijd zitten kunnen ze altijd nog een lange bal op Lauritsen geven. Daar moeten we op verdacht zijn.” Ook benoemd de trainer de diepgaande middenvelders van de Rotterdammers. “Ik vind dat Sparta het goed voor elkaar heeft”. Mooie vent die Oosting, maar driekwart van ITWM is het niet met hem eens. Overigens missen ze in Enschede wel Hilgers en wellicht Unnerstal en Kjølø. Maar de wissels zijn daar niet van het niveau Warmerdam dus het zal met het kwaliteitsverlies wel loslopen.

Vermoedelijke opstelling FC Twente
Tyton; Smal, Propper, van Hoorenbeeck, Brenet; Steijn, Sadilek, Kjølø; Vlap, Van Wolfswinkel, Rots
Vermoedelijke opstelling Sparta
Olij; Bakari, Meissen, Eerdhuijzen, Van der Kust; De Guzman, Kitolano, Verschueren; Mito, Lauritsen, Saito

Leiding

Rob Dieperink is morgen de scheids. De 35-jarige arbiter uit Borculo fluit Sparta voor het eerst dit seizoen. Dieperink wordt in Enschede geassisteerd door vlaggenisten Rogier Honig en Erik Koopman. Heerschap Wouter Wiersma is de vierde man. Overigens woont leidsman Dieperink vlakbij Enschede. Moet natuurlijk kunnen. Makkelie fluit Sparta ook. Bovendien is het goed voor het milieu, die Dieperink kan gewoon op het fietsje naar Enschede. In Zeist zitten trouwens Jeroen Manschot (VAR) en Bas van Dongen (AVAR). Volgend seizoen komt daar trouwens nog een AVAVAR bij (assistent van de assistent van de video-assistent).

(Kleuren)televisie, (Transitor)radio en (Tele)tekst

Slechts 250 man (en vrouw) op het uitvak. Het meerendeel van de Spartanen volgt de wedstrijd dus op de buis. De uitzending is op ESPN-2 dus gratis kijken is er niet bij. Rijnmond doet echter ook verslag en anders is er altijd nog het geschreven medium in de vorm van Teletekst of de reacties op ITWM.

Tip

Het wordt een prima weekend met lekker weer. Ga vooral iets leuks doen met je wederhelft, kinderen, vrienden of maitresse. En laat uw humeur vooral niet beinvloed worden door Sparta. Ook bij een verliespot is er weinig aan de hand. En ach, je weet nooit hoe een Spartaan een Tukker vangt. Fijn weekend!

Abonneer
Abonneren op
275 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties