FC Twente – Sparta, 1 februari 2020, aanvang 19:45 uur. Kamphuis is de scheidsrechter van dienst. Goossens en Ketting vlaggen. Vierde official is het heerschap Gansner. Cantineau is de VAR. Nanninga heeft een geweldig weekend, omdat hij de eer heeft de niet te onderschatten, geweldig belangrijke functie van AVAR te mogen uitoefenen.


Van Stee had ditmaal zijn zaakjes niet helemaal op orde

Henk van Stee heeft de selectie samengesteld die promoveerde en die het nu zo goed doet in de eredivisie. Ook deze winter zijn er met Pinto en Fortes logische aanwinsten bijgekomen. De contracten van Auassar en Rayhi zijn verlengd en Sparta heeft financieel weer wat meer vet op de botten gekregen nadat deze winter Veldwijk en Ache verkocht werden.

Van Stee verdient hiervoor alle complimenten. Samengevat lijkt het erop dat we een prima directeur voetbalzaken hebben. Maar ook prima directeuren maken fouten. En bij de lofuiting op Van Stee hoort dan ook de kanttekening dat hij de afgelopen 5 maanden zijn zaakjes niet voldoende op orde had als het om de spitspositie ging.

Het vertrek van 2 spitsen kondigde zich afgelopen zomer al aan. Meer dan genoeg tijd om half januari rond te zijn. Er was tijd, geld en een door Van Stee aangesteld scoutingsapparaat. Dit is een luxe positie die bij Sparta maar zelden is voorgekomen. Dat er geen lijstjes waren met goede, haalbare spelers is dan ook geen goede zaak. Van Stee leek vooral te gokken op het huren van Dervisoglu van Brentford. Toen die kans kleiner werd, werd het vervolgens hopen dat Ajax opeens wel aan een club zou gaan verhuren die op kunstgras speelt. Je kan het proberen, maar geen verrassing dat dat niet lukte. Druijff willen hebben, terwijl je weet dat AZ hem niet wil laten gaan. Proberen kan geen kwaad, maar ook hier geen verrassing dat het niet lukte. Pas in de tweede helft van januari kreeg Sparta Kharchouch serieus op de radar, maar op dat moment wilde Sparta nog niet doorpakken omdat Henk en Henk eerst naar Oostenrijk wilden voor Alon Turgeman. Dat mislukte en toen werd op 29 januari, onder druk van de transferdeadline van 1 februari, toch maar gegaan voor Kharchouch, over wie trainer Henk Fraser vlak daarvoor nog twijfels had geuit.

En dan moet je onderhandelen met een club die strijd voor nacompetitie en die hun topscorer logischerwijs liever niet kwijt raakt. Onderhandelingen dus met een groot risico dat je er niet uitkomt. En zo geschiedde. Telstar ging gisteren niet akkoord met het finale bod van Sparta op Kharchouch en de transfer ging niet door.

Het is natuurlijk goed dat Sparta niet al te diep in de buidel tast voor een 24-jarige speler die vorig jaar nog amateur was. Maar dat er in de afgelopen 5 maanden iets niet goed is gegaan, is wel duidelijk.


Geen ramp

Het is jammer dat er geen spits is gekomen, terwijl dit wel de nadrukkelijke wens was van Fraser, Van Stee en vrijwel alle supporters. Dat moet volgende keer beter kunnen. Toch is het ook weer geen ramp.Joosten en Piroe kunnen best doorgroeien, Rayhi voorin is een optie, Ache keert in de loop van februari weer terug en met deze selectie kan Sparta verschillende systemen spelen. Bovendien hebben we nog maar 11 punten nodig in 14 wedstrijden om ons veilig te spelen en dat zou normaal gesproken ‘gewoon’ moeten lukken. Dit Sparta heeft nog altijd een meer uitgebalanceerde selectie dan veel concurrenten. We hoeven dan ook niet te wanhopen.

Een flink deel van die 11 punten zal wel in de komende vijf wedstrijden behaald moeten gaan worden. FC Twente (uit), ADO (thuis), FC Groningen (thuis), RKC (uit) en FC Emmen (thuis) is ten slotte een serie met perspectief.


Ook Twente ‘kreeg’ geen last-minute spelers meer

FC Twente heeft op papier best een aardige selectie. Dat liet de ploeg in het begin van de competitie ook zien, toen het een tijdje bovenin meedraaide. Maar Twente bleek daarna steeds meer uit los zand te bestaan en de beginnende trainer Garcia kreeg het maar niet voor elkaar de fris voetballende ploeg van begin van dit seizoen terug te krijgen. Het directe gevolg is dat FC Twente al acht duels zonder overwinning is, op een 13e plek staat, slechts drie punten boven de beruchte streep. In 2020 ging het zo slecht nog niet met gelijke spelen tegen Groningen en PSV, maar vooral de laatste fase in 2019 was beroerd met een gelijkspel tegen ADO en nederlagen tegen Ajax, VVV, Vitesse, Go Ahead (voor de beker) en RKC.

En dus ging ook Twente op zoek naar speler in de winterstop. Met de van Utrecht gehuurde Giovanni Troupée en de van Ajax gehuurde Noa Lang heeft Twente twee directe basisspelers gehaald in de winterstop en werd deels aan de wens van trainer Garcia voldaan. Maar net als in Rotterdam-West was ook in Enschede de behoefte groot om op de laatste dag nog versterkingen te halen. Tot op het laatste moment hoopte men in Enschede op een nieuwe aanvaller en een nieuwe verdediger. Ted van Leeuwen kreeg het niet voor elkaar. Van Leeuwen probeerde ook nog een paar prutsers te slijten aan andere clubs, maar ook dit lukte niet, waardoor FC Twente nu opgescheept zit met een overschot aan beperkte aanvallers en middenvelders.

Dat het lastig is voor FC Twente om spelers kwijt te raken is logisch. Hoewel de door de gemeente geredde Tukkers klagen over een gebrek aan geld, is het spelersbudget linkerrijtje waardig. Clubs uit de eredivisie en het rechterrijtje eredivisie kunnen simpelweg niet neerleggen wat Twente aan salarissen uitgeeft. Dus als er (uit de eerste divisie) interesse voor ‘de nummer 20’ van Twente, dan kan salaristechnisch de deal vrijwel nooit gesloten worden, want profvoetballers leveren zelden salaris in.


Historie

In 47 eredivisie duels in Enschede wist FC Twente maar liefst 27 keer te winnen. Onze club won slechts 8 keer. 12 keer werd het gelijk. Eerder dit seizoen won Sparta met 2-1 na een geweldige beslissende treffer van Bryan Smeets.


FC Twente

FC Twente is dus al acht duels zonder overwinning. Tegen onze club missen de Tukkers Lindon Selahi. De middenvelder is geschorst en kan vervangen worden door Berggreen. Maar mede omdat Berggreen een lichte blessure heeft is het waarschijnlijker dat Espinosa op de plek van Selahi gaat spelen en dat Vuckic in de spits begint. Aitor is een twijfelgeval bij Twente, maar zal waarschijnlijk gewoon starten.

Verdediger Calvin Verdonk keert na een schorsing terug in de selectie, maar of hij gaat starten is nog maar de vraag. Garcia is tevreden over de defensie, die de laatste twee wedstrijden slechts één treffer incasseerde tegen FC Groningen en PSV. In die defensie zal Judas Schenk in de basis starten.

Vermoedelijke opstelling FC Twente: Drommel, Troupee, Pleguezuelo, Bijen, Schenk, Busquets, Bosch, Espinosa, Aitor, Vuckic, Lang


Sparta

Bryan Smeets raakte tijdens het trainingskamp in Spanje geblesseerd en speelde na de winterstop nog geen minuut, maar zal in Enschede direct in de basis starten. Harroui is een twijfelgeval vanwege een enkelblessure, maar de kans dat hij zal starten is erg klein. Ache heeft nog steeds last van zijn hamstringblessure en kan in Enschede niet in actie komen.

Fraser heeft met Fortes en Pinto in de selectie opeens aardig wat extra opties. Natuurlijk, 9 ‘poppetjes’ kan je zo invullen, maar om Harroui te vervangen zijn er diverse mogelijkheden. Zo kan onze trainert één van de broertjes Duarte of Fortes in de basis zetten.

Maar er zijn andere varianten denkbaar. Bijvoorbeeld de variant die Dennis van Bergen van het Algemeen Dagblad verwacht. Met Piroe op de bank, Faye als linksback, Pinto als linkshalf en Rayhi naar voren. Dit zou het zomaar eens kunnen worden; want dit is een variant waarop geoefend is en laten we wel wezen, de ‘wachters’ van het Algemeen Dagblad zijn vrij gevoerd ingevoerd.

Toch verwachten wij van ITWM dat Piroe nog een kans krijgt in de basis. Fraser houdt zijn kaken stijf op elkaar en zegt dat we moeten afwachten tot vanavond. Iets wat we dus gaan doen.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Harush, Abels, Vriends, Mattheij, Pinto, Fortes, Auassar, Smeets, Rayhi, Piroe, Joosten

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties