Voor Sparta is iedere wedstrijd zo langzamerhand van cruciaal belang. Hetzelfde geldt voor FC Twente. Dat beide clubs dit weekend tegen elkaar spelen maakt de wedstrijd sportief zeer beladen: de ploeg die verliest, staat zondagavond op de laatste plek in de eredivisie. Dat biedt ook weer perspectief voor Sparta. Bij winst laat onze club de laatste plek achter zich!


FC Twente – Sparta, 18 december 2018, aanvang 14:30 uur.
Van Boekel fluit. Kleinjan en Dobre vlaggen. Vierde official is het heerschap Teuben. Er zullen zo’n 250 Spartanen in het uitvak zitten. Hulde voor de supporters die erbij zijn! Maar laten we ook kritisch zijn: tijdens deze belangrijke pot hadden er eigenlijk wel wat meer supporters mee mogen gaan om de club te steunen. De autokaarten zijn uitverkocht. Je kan nog wel last-minute een kaart kopen voor de autocombi via www.spartakaartje.nl. De bus vertrekt om 11:00 uur vanaf het supportershome.


Wedstrijd van de week

Twente – Sparta. Door diverse kranten en andersoortige media zoals Voetbal International en Voetbal Inside bestempeld als ‘de wedstrijd van de week’. Volkomen logisch natuurlijk. Ten slotte is iedere wedstrijd die Sparta speelt ‘de wedstrijd van de week’. Maar dat dit potje daarnaast een kraker is, is een understatement. De ploeg die verliest staat immers onderaan.


Druk is voetbal in Tukkerland

FC Twente is de club in het rechterrijtje met veruit de hoogste begroting. Er wordt dan ook een stuk meer verwacht in Tukkerland dan een 17e plek. Twente heeft in de loop van het seizoen Hake ontslagen en de door de wol geverfde Gert-Jan Verbeek is ervoor teruggekomen. Hij haalde deze winterstop met El Hamdaoui en Maher spelers van naam. Ook de minder bekende Michaël Maria werd in de winterstop aan de selectie toegevoegd. Dan heeft de club uit Enschede ook nog eens spelers als Aissaidi en Jensen, de club wordt thuis fanatiek gesteund door een grote schare fans en heeft op papier het minst moeilijke programma van alle degradatiekandidaten. Genoeg ingrediënten waardoor vele ‘kenners’ menen dat Twente bijna niet kan degraderen. Zo meldde Willem ‘ik degradeerde als trainer van Sparta net niet’ van Hanegem: “Als Twente met dit materiaal degradeert, moet Verbeek zijn trainerslicentie inleveren’.

Leuk voor Twente, al dat vertrouwen van de ‘kenners’, maar wat oudere Tukkers weten dat het gek kan lopen. In het seizoen 1982/1983 had Twente een selectie met prima spelers. Toch degradeerde de club toen. Dat had geen ‘kenner’ verwacht.

De paniek in Enschede is voelbaar. Zo had de voorzitter van de Raad van Commissarissen van de plaatselijke FC gisteren een afspraak staan met een journalist. De afspraak stond al een tijdje ingepland. Toch maar even afgezegd. ‘Niet aan de vooravond van het duel met Sparta’, zo was de uitleg. De clubleiding wil even niet praten over de situatie. De rust bewaren heet dat dan. Anderen noemen het ‘de kop in het stand steek techniek’. De supporters van Twente staken hun kop niet in het zand. Zij bezochten de laatste training voorafgaand aan Twente – Sparta met zo’n 300 fans, vuurwerk afstekend alsof men aan de vooravond stond van een belangrijk Europa Cup duel. Het is vaak sfeervol in de Grolsch Veste. De fanatieke aanhang heeft aangekondigd er ditmaal nog een schepje bovenop te doen. Het schijnt zondagmiddag in het stadion van Twente ook een stuk drukker te worden dan gemiddeld. In theorie moet dit een steun in de rug zijn voor de ploeg van Verbeek, maar de druk op de Twentse spelers zal hierdoor waarschijnlijk alleen maar toenemen. Twente of Sparta, welke ploeg zal het beste met de bijzondere omstandigheden om kunnen gaan?


Sparta en het ene doelpuntje verschil

Sparta heeft er een handje van om clubs die in de problemen zitten een handje te helpen. Nou, dan kunnen we zondag onze lol op. Twente kunnen we weer in het zadel helpen qua punten. En ‘we’ kunnen met een nederlaag voorkomen dat ‘we’ Twente met 2 negatieve records opzadelen. 1). Als Sparta wint, dan is Verbeek de eerste trainer ooit die in de eerste zeven thuisduels van Twente niet wint. 2). Als Sparta wint, dan heeft Twente 8 thuisduels achter elkaar niet gewonnen: een clubrecord.

Het doel voor zondagmiddag is dus duidelijk. Twente op plek 18 krijgen. Verbeek een record erbij. Twente een record erbij. Als dat de oogst is van de zondagmiddag, dan kunnen we eindelijk weer eens lachend naar huis. Dan gaan we Twente voorbij op de ranglijst en we krijgen dan ieder geval NAC (dat zaterdagavond al met 1-3 verloor van AZ) en Willem II (dat zaterdagavond dik in blessuretijd de 2-1 tegen kreeg in Den Haag en dus ook verloor) weer in het vizier.

Het verhaal van Sparta in 2018 is verder vrij helder. Onze club voetbalt goed voor een team dat zo laag op de ranglijst staat. Sparta krijgt onder Advocaat ook een vrij normaal aantal doelpunten tegen, maar scoort gewoon te weinig. Het team krijgt best kansen, maar het killersinstinct ontbreekt. Alle duels onder Advocaat eindigden met 1 doelpunt verschil. Dt hoeft niet per se een probleem te zijn. Wij klagen niet na een 1-2 in Enschede.


Historie

Twente – Sparta werd in de Eredivisie 42 maal op Enschedese grond uitgevochten. Slechts 8 keer won Sparta. Maar liefst 27 keer won Twente. 7 keer eindigde het duel in een gelijkspel. De laatste keer dat Sparta won was 10 jaar geleden, het werd toen 1-2, met doelpunten van Rose en Dissels. Dit seizoen wist Sparta thuis overigens wel (met 1-0) van Twente te winnen.



Twente

Sparta moet Twente niet teveel uit de ’tweede lijn’ laten schieten of vrije trappen weggeven op de rand van de 16 meter. In de laatste bekerronde bleek Twente al levensgevaarlijk met schoten van buiten de 16 meter, maar sowieso is Twente na Ajax, Feyenoord en PSV de club die dit seizoen het meeste goals maakt van buiten het strafschopgebied.

Mounir El Hamdaoui en Stefan Thesker zijn geblesseerd. Oussama Assaidi is een twijfelgeval. Hij heeft deze week niet 100 % mee kunnen trainen, maar ging op de afsluitende training wel voluit. Verbeek lijkt hem daarom in de basis te zetten. Frederik Jensen had een eerder deze week een griepje, maar ook hij was er op de afsluitende training weer bij. Misschien heeft Sparta het geluk dat Assaidi en Jensen – toch 2 van de betere Twentse spelers – niet een hele wedstrijd vol gas kunnen gaan.

Cristian Cuevas is terug na een schorsing. Verbeek wil niet zeggen of de Chileen terugkeert in de basis, of dat Michaël Maria na zijn prima debuut tegen Ajax als linksback blijft staan. Gezien de druk die er op de wedstrijd staat is de kans groot dat Verbeek kiest voor de meer ervaren Cuevas.

Twente speelt in een 5-3-2 opstelling, met Assaidi en Boere voorin en Ter Avest en dus waarschijnlijk Cuevas die als backs op moeten schuiven.


Vermoedelijke opstelling FC Twente:
Drommel, Ter Avest, Bijen, R. Jensen, Lam, Cuevas, Maher, Vuckic, F. Jensen. Assaidi, Boere


Sparta

Hierboven meldden we het feitje dat FC Twente dit seizoen relatief veel goals maakte van buiten het strafschopgebied. Sparta doet het wat dat betreft een stuk minder. Onze club scoorde pas 1 goal dit seizoen van ‘buiten de zestien’. Je zou het soms wel uit willen schreeuwen: “schieten moet je, schiet dan toch op dat doel!!!”

Bij onze club zijn Saksela en Kortsmit geblesseerd. Brogno (die afgelopen week vader is geworden: gefeliciteerd!) en Van Moorsel hadden na PSV-thuis wat blessure-klachten, maar zij zijn er gewoon bij. Ook Nienhuis keert terug in de selectie. Kramer zit voor het eerst bij de selectie, maar zal naar verwachting op de bank beginnen. Hij meldde zelf ten slotte ook al nog niet volledig ‘wedstrijdfit’ te zijn. Het wordt interessant om te zien hoe Sparta de 5-3-2 opstelling van Twente gaat bestrijden, maar wat Dick Advocaat voor opstelling uit de welbekende hoge hoed zal toveren is niet bekend. Onze trainers maakt de opstelling pas zondag bekend. Advocaat gaf al wel aan niet – net als in Utrecht – met een 5-3-2 opstelling voor de dag te komen.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Huth, Holst, Chabot, Fischer, Nelom, Sanusi, Dougall, Van Moorsel, Brogno, Friday, Dos Santos

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties