verslag Groningen Sparta

Sparta speelt morgen in en tegen Groningen de laatste reguliere competitiewedstrijd. Een wedstrijd om des Steijns baard. Omdat Sparta allang geplaatst is voor de play-offs (voor Europees voetbal welteverstaan) en Groningen al lang en breed gedegradeerd. Als u in augustus 2022 bij Unibet 1 euro had ingezet op deze eindpositie van beide clubs was u nu multimiljonair. Best handig, in deze tijden van hoge inflatie. Toch houden meerdere Spartanen dit weekend wat centjes over. Ruim 500 kaarten waren er verkocht voor het uitvak alvorens de Groningers de eigen plastic bierglazen ingooiden. Geen supporters mee naar Vitesse en geen publiek bij de laatste thuiswedstrijd. Frappant detail; Dit is de derde keer op rij dat we er als supporters niet bij mogen zijn tijdens de seizoensafsluiter. In Heerenveen waren we niet welkom vanwege Corona, in Almelo vanwege een brak uitvak en nu vanwege een brak publiek.

Eerdere ontmoeting

Eerst even terug naar september 2022. FC Groningen kwam naar Spangen met een punt voorsprong op Sparta. In een evenwichtige wedstrijd zag de later ontslagen Groningen-trainer Wormuth Lauritsen in de slotfase over een charge van Te Wierik springen. Makkelie zag er een pingel in. Van Crooij faalde niet en het verval van Groningen was ingezet. En tegelijkertijd de opmars van Sparta. Met Groningen zou het niet meer goedkomen. Wormuth werd nog voor de jaarwisseling opzij gezet en vervangen voor nobody Dennis van der Ree. Laatstgenoemde kwam in de zomer over van Feyenoord en dat noopte ene Fledderus tot het afsteken van een lofzang; “Dennis heeft ondanks zijn relatief jonge leeftijd al de nodige ervaring als trainer. Hij beschikt bovendien ook al over het UEFA Pro-diploma. Dennis heeft naast de trainerservaring op het veld als pré dat hij ook affiniteit heeft met videoanalyse, de rol die hij afgelopen seizoen bij Feyenoord vertolkte. Hoewel Dennis de mogelijkheid had zijn contract bij Feyenoord te verlengen, heeft hij na gesprekken met ons toch voor een toekomst bij FC Groningen gekozen. Daar zijn wij hartstikke blij mee en wij wensen Dennis dan ook alle succes bij onze club.” Prachtig.

Chaos

Inmiddels is Fledderus weg. En het UEFA Pro-diploma blijkt ook geen baangarantie. Van der Ree staat morgen voor het laatst langs de lijn en vertrekt daarna uit het Hoge Noorden. Verder is het één grote t*ringzooi bij FC Groingen. Op bestuurlijk en technisch vlak klopt er weinig van. En dat terwijl de club nog niet zo lang geleden jaarlijks meestreed om Europees voetbal. En hoe terecht sommige kritiek van de Groningen supporters ook is, ze kunnen ook wat leren van de Sparta supporters. En van die van Emmen, RKC, Excelsior en FC Zwolle, wat dat betreft. Er bestaat namelijk ook zoiets als waardig degraderen, hoe gek dat ook klinkt. Nadat wij er tegen Emmen uitgingen dronken we een pilsje en gingen we teleurgesteld huiswaarts. Bij Groningen breken ze al wekenlang de boel af. Er werd een speler geslagen. Er was een veldbetreder. En er waren rookbommen. Verder zijn bedriegingen aan de orde van de dag. Eigenlijk wel terecht dat die laatste wedstrijd zonder publiek wordt afgewerkt. Zouden er eigenlijk 17 moeten zijn. Mooie volksclub hoor, dat Groningen, maar dit gaat te ver. Zolang ze hun troep niet op orde hebben mogen ze lekker jarenlang (naar Kerkraads voorbeeld) in de KKD bivakkeren.

Europees

Zullen we het dan maar even over Sparta hebben? Tja. Wat valt er te melden? Vorig week werd Cambuur tijdens een zomeravond-wedstrijd simpel met 4-1 weggezet. Daarmee werd Sparta definitief zesde in de eindstand van de Eredivisie. Halverwege april lonkte zelfs de vijfde plek. Dat bleek echter te hoog gegrepen en na de nederlagen tegen PSV en Volendam was de zesde plek derhalve het hoogst haalbare. Alsnog een puik resultaat. En één die recht geeft op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. De dagdromende Spartaan is in gedachten al op een plein in Praag, Nicosia of Vaduz. Met een pils in de hand. De realiteit is echter dat Europees natuurlijk nog super ver weg is. Van Utrecht verloren we dit seizoen al twee keer. En van Twente en RKC werd ook niet gewonnen. Maar toch. Het is onbekend hoe een rund een haas vangt. Zolang het paard nog niet gezonken is houden we uiteraard hoop. De uitwedstrijd in de Domstad is bijna uitverkocht. Evenals de thuiswedstrijd. Aan de support zal het niet liggen.

Leeg

Even terug naar morgen. In een zo goed als leeg Euroborg spelen beiden ploegen dus nergens meer om. Het zou wellicht verstandig zijn als Steijn een aantal spelers rust gunt. Maar Steijn wisselt niet graag, dus er is ook gewoon kans dat we in de sterkste opstelling spelen. Bij Groningen ontbreken er een paar spelers vanwege blessures en schorsingen. Ook het meespelen van Jetro Willems is twijfelachtig. Maar ach, wat boeit het ook. Wilt u de wedstrijd volgen? Dan bent u aangewezen op het schakelprogramma van ESPN. De volledige wedstrijd is voor de non-digibeet te zien via ESPN Watch. Of u luistert ouderwets naar Rijnmond, het gezever over Zuid voor lief nemende. De arbiter is Rob Dieperink. Polman en Van de Ven spelen vlaggenier. Heerschap Wiersma doet de wissels. En in Zeist zitten Martijn Vos en Maarten Ketting achter de laptop.

Vermoedelijke opstellingen:

FC Groningen: De Boer; Schreuders, Balker, Bech Sørensen, Musampa; Duarte, Valente, Hove; Määttä, Pepi, Antman.
Sparta: Olij; Sambo, Vriends, Eerdhuijzen, Pinto; Verschueren, Kitolano, Namli; Van Crooij, Lauritsen, Saito.

Abonneer
Abonneren op
112 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties