Zondag weten we of we ons moeten aansluiten bij Twente en Roda of dat we volgend seizoen weer eredivisie spelen. Voor iedereen die naar Emmen afreist, de oproep: steun de Spartaanse ploeg hartstochtelijk! Meer kunnen we als supporters op dit moment niet doen. We wensen alle Sparta-supporters in Emmen, Rotterdam en waar ook ter wereld vandaag en komende zondag ontzettend veel succes!


Emmen – Sparta, donderdag 17 mei 2018, aanvang 18:30 uur. De bussen vertrekken om 14:30 uur vanaf het supportershome. Het verzoek is om uiterlijk 14:15 uur aanwezig te zijn. Ondanks dat Emmen aardig ver is en dit ongelooflijke &*W&$&#* tijdstippen zijn voor menig werkend / studerend / schoolgaand mens, toch weer een vol uitvakkie. Allard Lindhout fluit. Van de Ven en Bluemink vlaggen. Vierde official is het heerschap Bax.

De scheidsrechter wordt in deze pot ook nog eens ondersteund door een video-scheidsrechter. Waarvan akte.


Unieke kans voor FC Emmen

In 1990 stond Emmen voor het laatst in de finale van de nacompetitie play-offs. Het was toen Heerenveen dat sterker was dan Emmen. Nog nooit speelde FC Emmen in de eredivisie, maar Emmen is er klaar voor zo zijn de geluiden uit Drenthe. Ze willen meer dan een dierentuin in Emmen, die geluiden word je immers ook weleens zat. De regio schijnt te smachten naar de hoogste divisie van het Nederlandse betaalde voetbal. Tijdens Emmen – NEC bleven er nog ruim 3.000 plaatsen onbezet in De Oude Meerdijk, tegen Sparta is het stadion van Emmen, voor het eerst sinds 2015, weer eens volledig uitverkocht. Al met al ligt er een kans voor de Emmenaren om historie te schrijven.

De taak voor Sparta is dan weer om dat te voorkomen.Emmen in eigen huis opvallend goed

FC Emmen eindigde als 7e in de nacompetitie play-offs, met maar liefst 21 punten achterstand op kampioen Jong Ajax. Emmen had geen bijzonder doelsaldo en eindigde bijvoorbeeld ook 16 punten achter NEC. Terecht dat de nacompetitie gehaald werd, dat zeker, maar verder wees niets er bij Emmen op dat ze ook daadwerkelijk uitzicht zouden gaan krijgen op de eredivisie. Per saldo gewoon een aardige subtopper in de eerste divisie, meer niet.

Maar toen was daar thuis de 4-0 tegen NEC en werd ‘het gevoel’ anders. Dat Emmen uit in Nijmegen met 1-4 verloor boeide verder maar weinig. Opeens is er het geloof dat Emmen voor het eerst in de historie -ten koste van onze club- kan promoveren. Vooral de 4-0 bleef bij voetbalminnend Nederland hangen en in Drenthe ging de eredivisie-droom plotseling serieus leven.

Dat Emmen thuis tegen NEC goed voor de dag kwam, mag niet helemaal een verrassing heten. Alle pilsssleague toppers hadden het dit seizoen moeilijk tegen Emmen. Jong Ajax speelde in en tegen Emmen gelijk. Fortuna wist in Emmen niet te winnen. FC Emmen wist thuis NEC ook al in de reguliere competitie te verslaan en zette in eigen huis ook De Graafschap met grote cijfers (5-2) opzij. Sparta is dus gewaarschuwd. Emmen kan, met name in thuiswedstrijden, uitstekend voor de dag komen.


Gezocht: Spartaanse stabiliteit

We mogen hopen dat het volgend seizoen allemaal beter wordt en dat Sparta leert van de vele fouten die dit seizoen gemaakt zijn. We gaan later ook op deze site nog wel eens terugblikken op het seizoen dat bijna achter ons ligt, maar voor nu telt eigenlijk maar één ding: in welke competitie spelen we volgend seizoen? Aanstaande zondag weten we meer als de oh zo belangrijke potjes tegen Emmen erop zitten.

We weten niet hoe het met u zit, hooggewaardeerde lezer, maar de redactie van ITWM heeft inmiddels trillende knieën van de spanning. Vandaag op weg naar Emmen een paar biertjes in de bus. Dat schijnt het trillen te stoppen en het smeert de kelen waarmee we de ploeg vanuit het uitvak luid zullen ondersteunen.
Maar we geven het toe, helemaal lekker voelen we ons niet. Het supporterslichaam strijd tussen eredivisie-hoop en degradatie-angst. Na de vreugde van afgelopen zondag, daalde ten slotte al snel de realiteit in. Als Sparta het al zo moeilijk heeft tegen Dordrecht -de nummer 13 van de pilsssssleague- dan is een tweeluik tegen de nummer 7 Emmen zeker geen eenvoudige opgave. Integendeel. Sparta zal een stuk beter voor de dag moeten komen dan tegen Dordt, anders gaat het erg moeilijk worden.

Laten we hopen dat de spelers er vanavond beter voor staan, dan de ITWM redactie dezer dagen. Geen trillende knieën voor de mannen van Dick Advocaat en geen lamlendigheid die doet vermoeden dat ze op de heenweg een aanzienlijke hoeveelheid goudgele rakkers hebben weggetikt. Fel beginnen, de boel compact houden, de verdediging hecht houden en tot aardig voetbal komen. En dat dan eens 90 minuten volhouden. En dan zondag weer. Als dat lukt mede-Spartanen, dan moet het goed komen. Maar 180 minuten achter elkaar stabiel en geconcentreerd voetbal? Tja, het kan, maar het zou voor het eerst zijn dit seizoen, want Sparta wisselt eigenlijk al heel het seizoen best aardige periodes af, met wel zeer grote dalen. Tegen Dordt uit begonnen ‘we’ de eerste 25 minuten bijvoorbeeld uitstekend. Daarna zakte het in als een slappe Drentse pudding. Thuis tegen Dordt was het verschil tussen de eerste helft en de tweede helft ook weer eens onverklaarbaar groot.

Al met al is Sparta behoorlijk onvoorspelbaar. En onvoorspelbaar kan best leuk. Bijvoorbeeld in de zin van: kijk dat Sparta staat 11e in de eredivisie en oh oh oh, wat zijn ze onvoorspelbaar. Dat verliest zomaar van de nummer 18, maar wint ook zomaar van de koploper. Maar onvoorspelbaar in de zin dat je bijna degradeert tegen Dordrecht is dan weer minder aangenaam. Wat een gezwets. Het zullen de zenuwen wel zijn. De Emmense voorbeschouwing checklist er nog even bij gepakt

Dierentuin gehad. Check.

Drenthe genoemd. Check.

Hunebedden. Ja, nog iets over een hunebedden, dat moet erin. Die hebben ze daar in de buurt. Belangrijk voor die regio. Niet vergeten. Hunebedden gehad? Check.

Drenthe dus. Specifieker gezegd: Emmen. Daar reizen de ploeg vandaag naar toe en de de supporters in het uitvak gaan er maar weer vol achter staan, meer kunnen we niet doen. Maar dat was al geschreven. Het zijn toch echt de zenuwen. Effe video’s kijken dan maar.


Video’s met Mühren en Sanusi


FC Emmen

In Emmen is De Oude Meerdijk dus uitverkocht. Dat betekent ruim 8.200 persoontjes op de tribunes. We zijn vaak in Emmen geweest en hebben er zonneschijn, sneeuw, regen en doelpuntenregen gezien. Maar een uitverkocht stadion? Dat nog nooit. Wel mooi. Past bij dit eerste deel van de finale. De ploeg uit Emmen zal dus wel flink ondersteund worden vanaf de tribunes, zo mogen we verwachten. Of dit een inspiratie is voor de mannen van trainer Dick Lukkien of juist verlammend gaat werken? We zullen het gaan zien. In ieder geval heeft Emmen met ex-Spartaan Jeroen Veldmate een uitstekende centrale verdediger in de basis staan. Het voetbal vanuit achteruit is, mede dankzij Veldmate, goed verzorgd bij de FC uit Emmen. Youri Loen staat als ex-Spartaan ook in de basis en Mario Bilate begint als ex-Spartaan op de bank. Emmen speelt waarschijnlijk weer in een 4-4-2 opstelling.

Vermoedelijke opstelling FC Emmen: Telgenkamp, Klok, Bijl, Veldmate, Bakker, Gronsveld, Banninck, Chacon, Loen, Jansen, Peters


Sparta

De Spartaanse selectie kraakt en piept en sleept zich naar het einde van het seizoen. Om de boel maar eens op een rijtje te zetten. Kramer = geschorst en vertrokken. Ahannach heeft een beenbreuk opgelopen. Goodwin is vertrokken. Chabot is geblesseerd en kan naar verwachting pas in de loop van de eerste helft van juli de groepstraining hervatten. Vriends zou de logische vervanger van Chabot zijn, maar helaas, Vriends is voor vandaag geschorst. Hij kan er zondag wel weer bij zijn.

Huth is geblesseerd geraakt en hij is zelfs alweer teruggekeerd naar Mainz. Begin deze week dacht men bij Sparta nog dat Korstmit tegen Emmen-uit zou kunnen keepen, maardat is niet het geval. Verkeerde inschatting van de medische staf….hij kan zelfs thuis tegen Emmen niet meedoen: ook voor Kortsmit is het einde seizoen. En dan tot slot Nelom: hij is er (vrijwel zeker) niet bij in Emmen. De verwachting is dat hij zondag wel weer inzetbaar is.

Dus staat Nienhuis in het doel; Michael Fabrie is net als tegen Dordrecht de keeper op de bank. Holst, Breuer en Floranus staan naar verwachting in de verdediging, waar natuurlijk ook Sander Fischer zal staan, die tussen 2010 en 2012 speelde voor Emmen.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Nienhuis, Holst, Fischer, Breuer, Floranus, Sanusi, Duarte, Mühren, Spierings, Friday, Verhaar

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties