Voorbeschouwing FC Dordrecht – Sparta (10 mei 2018)

FC Dordrecht – Sparta (10 mei 2018, aanvang 16:45 uur aan de Krommendijk in Dordrecht). Scheidsrechter is de bij Sparta vreselijk geliefde Siemen Mulder. Hij zal worden bijgestaan door mannen met een vlag die luisteren naar de namen van Zuilen en Boonman. Al met al kijken we uiteraard enorm naar uit om de one-man show van de eigenzinnige Mulder weer mee te mogen maken!

De wedstrijd in de tweede ronde van de play-offs is op het moment van publicatie van dit artikel (woensdagavond 9 mei) nog steeds niet uitverkocht. Je zou zeggen: “niet zo vreemd, daar de Dordtenaren dit seizoen een gemiddelde van 1.250 toeschouwers trokken”, maar met alle media-aandacht ,de opgetrommelde Dordste Zuid-suppporters die niet meer naar de eigen club hoeven te gaan, is het eigenlijk bizar te zien dat deze club veel moeite moet doen om het stadion vol te krijgen. Zeker te weten dat naar verwachting ook nog enkele honderden Spartanen kaartjes hebben kunnen bemachtigen voor de thuistribunes.

Het aan Sparta supporters toebedeelde ouderwetse “hang-in-de-hekken”-uitvak daarentegen is tot de laatste stoel uitverkocht aan supporters met de benodigde loyaliteitspunten. Ben je de afgelopen seizoenen naar geen enkele uitwedstrijd geweest? Vette pech, want alleen de supporters die de club ook in de uitwedstrijden steunden hebben nu van Sparta terecht voorrang gekregen. Als Sparta deze ronde mag overleven vermoeden wij dat er een soortgelijk scenario voor de volgende uitwedstrijd ligt.

FC Dordrecht – Sparta

’t Is er op of er onder nu. Een slappe hap zoals we dat vorige week in onze laatste thuiswedstrijd tegen Heracles voorgeschoteld kregen mag er nu niet meer in zitten. Dit zijn de wedstrijden waar het om het “echie” gaat en er geen enkel excuus kan gelden. Sparta moet na afloop van het tweeluik tegen FC Dordrecht het langste eind in handen hebben om door te gaan naar de finale van de play-offs om daar haar eredivisie-status te behouden. Dat dit geen makkelijke kluif gaat worden weten we allemaal en we vermoeden zomaar dat de spelers van Sparta dat ook weten. Dat zal Dick Advocaat, zo denken wij, ze wel ingepeperd hebben.

We hoeven niet heel ver terug in de geschiedenis om te weten dat een wedstrijd in de play-offs tegen de Schapenkoppen desastreus kan zijn. Sparta werkte in 2013/14 het meest beroerde seizoen sinds de oprichting van de club af en eindigde op de 16eplaats. Toch lukte het op een miraculeuze manier derde te worden in de tweede periode (voor Jong PSV dat niet mee mocht mee doen aan de play-offs en FC Dordrecht dat de eerste periode had gewonnen) en wist daarmee deelname aan de play-offs te bewerkstelligen. Sparta ging voor de enige kans die ze kregen en o.l.v. Gert Kruys werd van FC Eindhoven en NEC gewonnen, waardoor de finale behaald werd. Op Het Kasteel werd een 2-2 gelijkspel behaald, uit werd het 3-1 voor FC Dordrecht waarmee de club aan de Krommedijk promoveerde en voor het eerst in jaren weer eens eredivisie ging spelen. Het seizoen van Sparta was slecht, lang en doofde op een zeer onbevredigende manier uit. Door dit resultaat denkt men in Dordrecht dat hun club nu een echte “angstgegner” voor Sparta is geworden, maar men vergeet dat de balans gewonnen wedstrijden in het voordeel van Sparta staat. Onze jongens moeten vooral uitgaan en vertrouwen op hun (eredivisie)ervaring en er 100% voor knokken, dan moet het goed komen!

FC Dordrecht

De Schapenkoppen draaien o.l.v. Gérard de Nooijer (waarvan de geruchten gaan dat hij volgend seizoen in dienst bij Sparta zal zijn) een redelijk seizoen waarin men 13ewerd en de derde periode wist te winnen . Een heel ander verhaal dan vorig seizoen, waar de club nagenoeg op apegapen lag en lange tijd samen met Achilles’29 moest vrezen voor degradatie naar de 2edivisie. Men is dit seizoen dus zeer in de nopjes met het resultaat van dit seizoen waarbij het pas echt ging lopen toen doelman Bryan Jansen en centrale verdediger Daniël Breedijk begin januari van, wie anders, Sparta over kwamen. Opeens ging het draaien in Dordt en haalde men de derde periode binnen.

In de eerste ronde van de play-offs wist Dordrecht op sublieme wijze te stunten om na een 1-4 nederlaag in Dordt, een zelfde uitslag neer te zetten in Leeuwarden tegen de plaatselijke SC Cambuur. Een verlenging werd met name door goed keeperswerk met de nodige inspanningen goed afgesloten waarna FC Dordrecht de penalty’s beter wist te benutten dan de mannen uit de Friese hoofdstad. En daarmee, werd het lelijke eendje van de eredivisie, het eendje dat straks als een strijdbare Casuarius Sparta tegemoet zal treden. Dat gaat men overigens doen met nog zo’n oud-Spartaan in de basis: Denis Mahmudov! U kunt hem vast nog wel. Een enorm technisch behendige aanvaller van Macedonisch-Nederlandse makelij. Hij scoort de mooiste doelpunten en is in staat om uit het niets deze uit het niets te fabriceren. Sparta is dus gewaarschuwd, mede omdat ex-Spartanen altijd iets extra’s kunnen brengen tegen hun oude club. Alhoewel we daar natuurlijk ook niet te gefocust op moeten zijn. Gewoon aanpakken dat irritantje. En dat laatste dat is deze behendige voetballer ook. Wij herinneren ons nog een uitwedstrijd in Oss waar hij de eigen Sparta-aanhang behoorlijk schoffeerde na een misgeschoten penalty en een mooi doelpunt waar hij even z’n gelijk kwam halen. Zoiets doe je in ons shirt niet en we vergeven je het ook niet! In de thuiswedstrijd zondag kunnen we hem een warm onthaal geven! Dordrecht gaat het, denken wij, met dezelfde elf doen als in Leeuwarden: Bergsen, Stankov, Breedijk, Bliek, Delorge, Hamer, Mahmudov, Kok, Bakker, Arias, Clijntje.

Sparta

Sparta heeft ternauwernood degradatie weten te voorkomen om FC Twente 3 punten voor te blijven en zo 17ete eindigen. De wedstrijd tegen NAC was nog hartverwarmend waarbij Sparta, net zoals ze dat tegen VVV en ADO deden, er uiteindelijk vol strijd in ging en daarmee de broodnodige punten wist binnen te halen. Tegen Zuid uit wilde Sparta wel, maar hadden de mannen van de linker Maasoever met 70% inzet nog genoeg kwaliteit om Sparta met 3-1 terug naar het Kasteel te sturen.

De laatste thuiswedstrijd ging Sparta zelf op 70% voetballen en kreeg daardoor met 2-5 op de broek en was Dick Advocaat terecht des duivels. Tja, en dan nu de wedstrijden waarvan we eigenlijk na een wedstrijdje of 10 al wisten dat ze er aan zouden komen…..

En het geluk is daarbij niet aan onze zijde mede-Spartanen… Het verhaal Michel Kramer is leuk voor in de geschiedenisboeken en leert ons dat een dom moment verstrekkende gevolgen kan hebben. Soufyan Ahannach brak ongelukkig zijn been. Voor ons vervelend, maar voor hem natuurlijk nog veel vervelender. Maar de pech bleef ons achtervolgen waarbij we zondag zagen dat onze beste verdediger Julian Chabot zijn knie verdraaide en met het rode kruis karretje het veld moest verlaten. Grote kans dat we onze Duitse held “Auf wedersehen” moeten zeggen voor de play-offs. Als bonus kregen we vandaag te horen dat ook de meer dan redelijk presterende doelman Jannik Huth een dijbeen blessure heeft opgelopen zodat mogelijk de herstelde Roy Kortsmit na meer dan 4 maanden morgen in het doel staat bij de Kasteelbewoners. Dat laatste mag zeer opmerkelijk genoemd worden daar het hem aan nogal wat wedstrijdritme ontbreekt. Anderzijds zal hij gebrand zijn op een goed resultaat en zich in de kijker wil spelen voor een eventuele transfer volgend seizoen. Het wordt sowieso dus erg interessant welke 11 basisspelers Dick Advocaat uit de hoed gaat toveren. ITWM denkt aan de volgende elf: Kortsmit, Holst, Fischer, Vriends, Floranus, Sanusi, Spierings, Duarte, Verhaar, Mühren, Friday

Supporters

De supporters hebben feitelijk maar één taak: er achter blijven staan zoals we eigenlijk al het hele seizoen doen. Ook gaat het niet zoals we willen, het gaat over twee wedstrijden en onze opponent heeft bewezen dat je uit het niets terug kan komen. Al varen we morgen naar de hemel dan is een opstaan a.s. zondag zeker niet uitgesloten. Steun daarom de Spartanen en laat je vooral 2 x 45 vocaal horen! Veel succes aan alles wat Sparta is!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties