De derby van Rechter Maasoever staat weer op het programma. Maar voetbal is relatief. Want waar we eerst even bij moeten stilstaan is de verschrikkelijke schietpartij die afgelopen donderdag in onze stad plaats vond. Daarbij kwamen drie mensen uit Rotterdam om het leven: een huisarts uit Katendrecht en een moeder en dochter die in Delfshaven woonden. De moeder, Marlous, is een bekende van onze club. In 2004 liep ze stage op de administratie van Sparta.

Voorafgaand aan de aftrap van de derby zal een minuut stilte gehouden worden ter nagedachtenis van deze treurige donderdagmiddag die veel Rotterdammers diep in het hart getroffen heeft. Beide clubs zullen met rouwbanden spelen. ITWM wenst allen die getroffen zijn een hart onder de riem.

Dan toch maar naar het voetbal: Vooraf is absoluut niet duidelijk wie er aan het langste einde zal gaan trekken. Is het de thuisclub uit het sjieke Kralingen die voor het eerst sinds 1984, in vijf van de zes wedstrijden die ze speelden, ongeslagen is…of is het onze club van nette burgers en middenstanders die de beste seizoenstart sinds 1987 beleeft. Met 11 punten uit 6 wedstrijden doen we het net even beter dan de club uit Kralingen die twee punten minder heeft gehaald.

De nummer 7 tegen de nummer 5. Een heuse subtopper die uiteraard weer tot op de laatste plaats is uitverkocht.

Vrij vervoer naar Woudestein

Dat het is uitverkocht dat is niet zo vreemd gezien het feit dat Excelsior, net zoals Sparta, nagenoeg de gehele capaciteit aan seizoenkaarthouders heeft uitverkocht. Wat het mooi maakt is dat de 400 Spartanen dit keer weer vrij mogen reizen naar Rotterdam-Oost. Vorig seizoen was dat eenmalig verboden. Maar omdat zowel de Sparta- als Excelsior aanhang zich voorbeeldig gedroeg tijdens de laatste derby’s, zowel op Het Kasteel als op Woudestein, hebben de clubs en autoriteiten besloten dit duel weer met vrij reizen te belonen. Er gaat nog wel 1 bus vanuit Spangen, maar dit is meer als  een service naar de Sparta-supporters toe.
Al met al moeten we voor dit keer de veiligheidsmensen complimenteren met het genomen besluit. I.p.v. alles te verbieden is het goed om te zien dat, in deze hectische tijden waar hordes hooligans van andere clubs maar niet willen beseffen dat het geen 1989 meer is, er nu ook lichtpuntjes zijn. In Rotterdam moet er vooral veel rivaliteit zijn, maar het gezonde verstand moet zegevieren. Dat betekent dat als je als supporter van één van de Rotterdamse clubs bent gewoon vrij naar de andere club zou moeten kunnen reizen. Zonder dat daarbij je veiligheid in gevaar is of dat er beperkende maatregelen opgelegd worden. Dus laten wij als bezoekende fan ons net zoals we dat vorig seizoen deden, normaal gedragen. En nogmaals, zonder dat de rivaliteit in gevaar komt. Want rivaliteit is een absolute voorwaarde voor een echte derby! Dus inventieve acties en ludieke spreekkoren, daar is helemaal niets mis mee. Maar ga niet lopen rellen of populair lopen doen, daarmee schieten we helemaal niets op en zorgt ervoor dat we volgend seizoen weer zo’n waardeloze combi opgelegd krijgen.

Excelsior

De club waarvan de supporters zichzelf steevast “Hoeren” noemen presteert dus prima. Elk seizoen als de prognoses door de zogenaamde kenners gemaakt worden hoor je steevast dat Excelsior er uit zal vliegen. Hoe ze het doen, doen ze het, maar dit seizoen gaat de club, ondanks de mini-begroting het vast weer redden. Er is een Zweedse enclave neergestreken op Woudestein en is er kwaliteit in met spelers zoals Baas, Yaakoubi en vooral de speler in vorm; Driouech. Afgelopen zaterdag wonnen ze heel erg knap uit bij Heerenveen. Sparta is dus gewaarschuwd.

Sparta

Twee van de drie doelpunten welke Sparta vorig seizoen op Woudestein maakte werden gemaakt door Bart Vriends en Koki Saito. Spelers die afgelopen zondag, toen Sparta met 1-0 van Vitesse wist te winnen, een verhaal hadden. Vriends viel uit in de warming-up terwijl Saito tijdens de wedstrijd uitviel en daarbij naar zijn hamstring greep. Omdat Sparta de Kralingers niet wijzer wil maken dan dat ze zijn liet de leiding afgelopen woensdag in de Sparta Podcast nog niet los over hoe het de heren verkeerd. Desondanks denken we dat Vriends fit genoeg is om te starten en Koki een vraagteken zal zijn.We zullen het zondag om 14:30 uur zien.

Vervanging


Als Sparta weer zonder Vriends aantreedt zal de defensie van het succesvolle seizoen 2022-’23 in zijn geheel vervangen zijn. Slechts de voor Oranje in de voorselectie opgenomen Nick Olij zal in de basis starten als je hem mee rekent. De vervangers deden het overigens best aardig tegen Vitesse, maar die club was onthutsend zwak. Tegen Excelsior zal het een ander verhaal zijn. De spelers worden daar de hele week getraind met machetes tussen hun tanden. Er zal dus helemaal niets makkelijks aan deze wedstrijd zijn. Neem het kunstgras, de kleine afmetingen van het veld en een Excelsior dat nog wat goed te maken heeft na de twee nederlagen van vorig seizoen.
Bang moeten we daar natuurlijk ook niet van Excelsior worden. Op de plaatselijke tippelzone in Rotterdam-Oost is heg altijd moeilijk om te overleven, maar angstig zijn voor de daad is wat overdreven. Onze spelers zijn toch niet een stel maagden die voor het eerst wat spannends gaan mee maken?

Vermoedelijke opstelling Sparta:

Olij, Bakari, Vriends, Velthuis, van der Kust, de Guzman, Kitalano, Clement, Verschueren, Anello, Lauritsen.

Leiding

Eerst zou Bas Nijhuis deze wedstrijd fluiten. Dat ging niet door omdat de vaste side kick van Vandaag Inside opeens PEC – Heracles moest fluiten. Jeroen Manschot neemt de taken van Nijhuis over en krijgt met Freek Vandeursen en Nils van Kampen dezelfde assistenten. Heerschap Robin Vereijken blijft de vierde official. En vanuit Zeist ook geen nieuwe gezichten. Jannick van der Laan is de VAR. Naast hem zit (of staat, niet ligt) Franca Overtoom als AVAR.

Vervoer

Er zijn dus geen vervoerbeperkingen ten aanzien van deze wedstrijd. Als je genoeg loyaliteitspunten had en je een ticket hebt kunnen bemachtigen mag je dus zowel voor- als na de wedstrijd vrij bewegen. Je kan je fiets naast het uitvak kwijt, tramlijnen 7, 21 en 24 stoppen naast de deur. De dichtstbijzijnde metrohaltes zijn Kralingse Zoom en de Voorschoterlaan. Degene die met de auto gaan moeten rekening houden met betaald parkeren.

Wat te doen in Rotterdam-Oost?

Wat kan je allemaal doen voor en na de derby? Ga bijvoorbeeld voor de wedstrijd naar een van de kroegen in de Oude Haven. Vorige week vonden 1.500 Schotten het daar nog fijn toeven, dus waarom zou je als Spartaan daar niet een paar pilsjes kunnen drinken? Je kan ook kiezen voor een ontspannen massage zodat je de wedstrijd een beetje Zen beleefd. Op de Oostzeedijk 188 zit QoQo massageclinic. Ze zijn al vanaf 09:30 uur open voor een ontspannen relaxmassage. Online reserveren is aanbevolen.

Nog meer rust beleven voorafgaand aan de derby: maak eens een wandeling door het schitterende Arboretum Trompenburg dat in de achtertuin van stadion Woudestein ligt. Zondagmorgen vanaf 10:00 uur geopend.
Ook een wandeling door het Kralingse door het Kralingse Bos waarbij je een koffie of een pilsje kan drinken in de bijvoorbeeld De Tuin van de Vier Windstreken of Restaurant de Schone Lei is aan te bevelen. Of wat dacht je van een lunch bij Osteria Vincini aan de Kortekade? Heerlijk Italiaanse gerechten voor een niet-Kralingse prijs. 

Na de wedstrijd

De redactie van ITWM is groot fan van cafe de Pui aan de Oostzeedijk Beneden 221. Gezellige mensen, goede sfeer en diverse bieren op de tap. Waar ze ook veel bieren hebben is aan de overkant van cafe de Pui: In bierlokaal Locus Publicus hebben 1.888 biertjes in de aanbieding. Of het inderdaad zoveel zijn is de vraag, maar ga ze zeker niet allemaal proberen wil je nog een beetje nuchter na de overwinning thuis komen. 

Wil je de dag culinair afsluiten? Dan willen je zeker deze tip meegeven: In restaurant Ster (tegenover Woudestein) kan je echt zalig eten. Het heeft nog niet een Michelin ster in het bezit, maar dat gaat zeker niet meer heel erg lang duren denken wij. Wil je wat goedkoper eten dan kan dat ook: Probeer dan eens Plein Oost aan het Oostplein 223a. Diverse tongstrelende tapas zullen je nog een keer een euforisch moment beleven die deed denken aan de omhaal waarmee Verschueren de derby wist te beslissen.

Abonneer
Abonneren op
364 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties