Voorbeschouwing Emmen – Sparta (december 2019)

0
121

Competitiewedstrijd nummer 17 wordt gespeeld op zondagmiddag 12:15 uur in Drenthe. Uitslapen zit er op deze zondagochtend niet in voor de trouwe uitsupporters, maar laten we hopen dat ze rond 14:15 uur -exact halverwege de competitie- juichend aan de terugreis naar Rotterdam kunnen beginnen.


FC Emmen – Sparta, zondag 15 december 2019, aanvang 12:15 uur. In Drenthe mag Edwin van de Graaf het belangrijke potje fluiten. Terry Hoekstra en Dyon Fikkert zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Stan Teuben. De VAR in Zeist is Sander van der Eijk. Zijlstra is de assistent-VAR.

Het voor veel Spartanen waardeloze tijdstip heeft ervoor gezorgd dat de kaartverkoop voor het uitvak van de Oude Meerdijk wat tegenvalt. Er worden zo’n 200 Spartanen in het uitvak verwacht; dat is ronduit weinig voor dit seizoen. Er zijn nog voldoende ‘eigen vervoer kaarten’ beschikbaar. Sparta ook steunen in de laatste competitieuitwedstrijd van dit seizoen? Surf dan naar www.spartakaartje.nl en koop je ticket voor het uitvak!


Emmen thuis ijzersterk

Van de 8 uitwedstrijden verloor Emmen er 7 en in slechts één uitwedstrijd wist de ploeg van trainer Dick Lukkien een punt te pakken. Dat punt werd behaald tegen hekkensluiter RKC. Emmen bakt er buiten Drenthe dus helemaal niets maar, maar hoe anders is dat op De Oude Meerdijk. Emmen behaalde maar liefst 14 van de 15 punten in de Drentse thuishaven. De laatste thuisnederlaag van Emmen dateert alweer van augustus (toen Zwolle met 1-3 te sterk was voor de Emmenaren). Concurrenten als Fortuna als ADO werden verslagen, tegen ploegen als PSV en Feyenoord pakte Emmen thuis een punt. We mogen dan ook verwachten dat Sparta een moeilijke middag tegemoet zal gaan: thuis blijkt FC Emmen doorgaans zo sterk als een Hunebed – maar goed, ook die kunnen gesloopt worden Spartanen.


Geweldige kans op een mooie stap

Emmen is thuis top. Sparta valt uit vaak wat tegen. Kortom, dit is op papier dus een moeilijke wedstrijd. Misschien loopt de wedstrijd wel zo, dat we uiteindelijk met een gelijkspel tevreden moeten zijn. Dan sluiten we eerste helft af met 21 uit 17 en houden we een gat van 5 punten met concurrent Emmen. Zeker niet slecht.

Als Sparta verliest in Emmen, dan eindigt de eerste seizoenshelft -ondanks de 20 uit 17- met een flinke kater. Bij winst in Emmen sluiten we de eerste seizoenshelft af met 23 uit 17. Met als bonus een gat van 8 punten op Emmen. Dat zou echt heerlijk zijn. De vooruitzichten op directe handhaving zijn dan nu al zeer rooskleurig. Zo bezien is Emmen-uit echt een geweldige kans op een mooie stap.


De eerste Emmen – Sparta in de eredivisie

Emmen – Sparta werd in totaal 10 keer gespeeld. 3 keer won Emmen, 3 keer won onze club en vier keer stond er een gelijkspel op de borden. De wedstrijd werd diverse keren in de eerste divisie gespeeld en anderhalf jaar geleden stond Emmen – Sparta op het programma in de nacompetitie play-offs. Het was de eerste wedstrijd van een tweeluik, die ging om promotie/degradatie. De VAR was destijds nieuw. De play-offs werd gebruikt als ’testwedstrijden’. De wedstrijd ging gelijk op. Na een uur spelen werd Spierings in het strafschopgebied naar de grond getrokken. Het was een zuivere penalty, maar VAR Manschot durfde geen beslissing te nemen en scheidsrechter Lindhout besloot na het bekijken van de beelden een doeltrap aan Emmen in plaats van een pingel aan Sparta te geven. Onbegrijpelijk en na afloop sprak voetbalminnend schande van deze VAR/scheidsrechterlijke dwaling. De wedstrijd eindigde in 0-0. Had Sparta daar een penalty gekregen en was het 0-1 geworden, wellicht waren we dan uiteindelijk niet gedegradeerd. Maar ach, Sparta verziekte het vooral zelf op Het Kasteel, waar Emmen volkomen verdiend won en promoveerde. Sparta degradeerde. Maar gelukkig keerde onze club in 2019 direct terug naar de eredivisie. Emmen wist zich in het seizoen 2018/2019 eenvoudig te handhaven. En daarom zien we dit weekend een primeur: de eerste Emmen – Sparta in de eredivisie.


Spitsen gezocht?

Hoe de Spartaanse aanval er in de tweede seizoenshelft gaat uit zien is nog verre van zeker. Piroe valt tot nu toe zwaar tegen. De kans dat Dervisoglu vanaf januari bij Brentford speelt is levensgroot. Frankfurt wil Ache hebben. Als de Duitsers een bod doen dat Sparta niet kan weerstaan, dan is hij ook weg. En Veldwijk wil weg.

Natuurlijk, het zal in de praktijk allemaal wel meevallen. Van Stee wil Dervisoglu nog een half jaar huren. Onze technisch manager zal met Frankfurt ongetwijfeld een deal willen maken dat er een mooi bedrag komt en Ache het seizoen in Rotterdam-West afmaakt. En als het om Veldwijk gaat, dan zal Van Stee zich niet laten chanteren. Sparta heeft financieel geen noodzaak om spelers te verkopen. Als er een aardig bedrag komt en het salaris van Veldwijk (één van de best betaalde spelers van onze club) valt vrij, dan doet Van Stee persoonlijk een strik om de ex-aanvoerder heen. Dat geld kan ook weer nuttig ingezet worden. Maar als er -net als afgelopen zomer- geen club is die een transfersom voor Veldwijk wil betalen, dan blijft hij gewoon Spartaan.


Emmen

Bij Emmen heeft trainer Dick Lukkien aardig wat personele problemen. Hij kan niet beschikken over de geblesseerden Matthias Hamrol, Desevio Payne, Shani Tarashaj, Wouter Marinus, Jan-Niklas Beste en Anco Jansen. Daarnaast is ook basisspeler Lorenzo Burnet afwezig vanwege een schorsing. Het is nog onzeker wie er bij Emmen op de linksbackpositie zal staan. Wellicht dat Lukkien gaat kiezen voor Ruben Roosken, een 19-jarig talent uit de eigen opleiding. Maar de kans is groter dat Keziah Veendorp net als tegen VVV mag rekenen op een basisplaats. Bijl ontbrak tegen VVV, maar hij keert sowieso terug in de basis, zo heeft Lukkien al aangegeven.

Vermoedelijke opstelling FC Emmen: Telgenkamp, Bijl, Heylen, Araujo, Veendorp, Chacon, Flores, Hiarey, Kolar, De Leeuw, Laursen


Sparta

Onze club heeft geen personele problemen. Een luxe situatie dus. Het is eigenlijk alleen jammer dat Lars Veldwijk vlak voor dit belangrijke duel naar buiten toe kenbaar maakte in de winterstop te willen vertrekken, vanwege een gebrek aan speeltijd. Er was ook wat verkapte kritiek van Veldwijk op de communicatie van Fraser: “we spreken elkaar nauwelijks”, aldus Veldwijk.

Op zich geen ramp dat Veldwijk die mening heeft, maar het moment om dit naar buiten te brengen is wel ongelukkig. Het is het bekende ‘spel’ dat een speler en zaakwaarnemer spelen, waarbij ze alleen nog maar aan zichzelf en niet meer aan de club denken. Wat zoiets binnen de selectie doet is niet echt te voorspellen, maar echt lekker zal het toch niet vallen. Van zo’n ervaren speler mag je verwachten dat hij de professionaliteit kan opbrengen om zijn vertrekwens en kritiek alleen met Fraser en Van Stee te bespreken en daar pas mee naar buiten te treden op een minder belangrijk moment. De start van de winterstop bijvoorbeeld.

Maar goed, het is te hopen dat de rest van de spelers zich hier verder niet door laat afleiden en dat Veldwijk zich in Emmen van zijn beste voetbalkant laat zien. Niet dat hij in de basis zal starten; Ache en Dervisoglu zullen naar verwachting weer beginnen. Maar de kans dat Veldwijk invalt is best groot. Hij laat dit seizoen ten slotte meer zien dan Piroe.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Harush, Abels, Mattheij, Vriends, Faye, Harroui, Auassar, Smeets, Rayhi, Ache, Dervisoglu

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties