FC Den Bosch is de vorm een beetje kwijt de laatste tijd, maar won vorige week van Jong PSV met ouderwets countervoetbal. Misschien dat de Bosschenaren via die tactiek weer in vorm kunnen komen. Sparta is bezig aan een lekkere reeks, die hopelijk in Den Bosch voort gezet kan gaan worden.Leidinginfo


FC Den Bosch – Sparta, vrijdag 5 april 2019, aanvang 20:00 uur. De wedstrijd staat aanstaande vrijdag onder leiding van niemand minder dan Bas Nijhuis, die het ditmaal dus zonder de VAR moet doen. Janson en Nanninga zijn de assistent-scheidsrechters. Vierde official is het heerschap Jesse Rozendal. Een kleine 270 Spartanen zullen het uitvak bevolken.


De ex-nummer 1, tegen de nummer 2

Den Bosch ging als nummer 1 de winterstop in. Sparta als nummer 2. Tijdens de kerstmaaltijd hadden vele Spartanen daarom aangekondigd dat vrijdag 5 april 2019 sowieso een Sparta avond zou worden. Mensen met meer dan 20 loyaliteitspunten zouden voorrang krijgen, want het Bossche uitvak zou stijf uitverkocht raken. Of moeders de vrouw nu jarig was, er een geweldig feest met vrienden op de agenda stond of dat er een avondje seks ingepland stond (wat, zijn er mensen die een potje seks inplannen? – jazeker, dat gebeurd), het kon allemaal bij voorbaat niet doorgaan, want de kraker in de strijd om het kampioenschap stond op het spel.

Inmiddels is alles anders. Den Bosch – Sparta is op papier best een leuk potje, maar zeker geen kraker. Sparta bakte er in januari 2019 weinig van. Onze club staat weliswaar nog steeds op een tweede plek, maar nu wel met 8 punten achterstand op FC Twente. Natuurlijk, als Sparta wint in Den Bosch, dan zijn we natuurlijk wel benieuwd wat Twente tegen Dordrecht doet. Hopen op een wonder mag altijd. Maar Twente heeft een dusdanig makkelijk programma, dat de Tukkers nog inhalen onmogelijk lijkt.

Den Bosch presteert heel 2019 al waardeloos. In de winterstop dus nog bovenaan. Nu al 17 (!) punten achterstand op FC Twente. Het maakt voor Den Bosch niet zoveel uit. Als ze er in de play-offs maar weer staan, want alle wedstrijden staan voor zowel Sparta als Den Bosch in het teken van de voorbereiding op de nacompetitie.

Na drie opeenvolgende nederlagen wist Den Bosch vorige week eindelijk weer eens te winnen, Jong PSV werd met 3-1 verslagen.
Sinds Sparta met vier verdedigers speelt heeft onze club de smaak te pakken. Sparta is al 8 wedstrijden achter elkaar ongeslagen, waarvan er zeven gewonnen werden en waarvan slechts één duel (Eindhoven uit) in een gelijkspel eindigde.


De toekomst van Den Bosch

Den Bosch was ver weggezakt in Nederlandse betaalde voetbal. Vaak rechterrijtje eerste divisie. De supporters bleven weg en sponsoren waren bijna niet meer naar De Vliert te lokken. Afgelopen zomer kwam daar opeens Kakhi Jordania. Hij pompte een hoop geld in de club, omdat hij de club wel eventjes over zou gaan nemen. Dankzij de spelers die Jordania haalde kan Den Bosch via de play-offs proberen promotie naar de eredivisie te bewerkstelligen, dus dat is al bereikt. Maar de verdere toekomst van Den Bosch lijkt af te hangen of Jordania de club wel over mag nemen.

De KNVB zette vorige week (voorlopig?) een streep door de overname van FC Den Bosch de Georgiër. Den Bosch gaat in hoger beroep. Als Den Bosch het hoger beroep wint, dan wordt Jordiana eigenaar van de club. Verliest Den Bosch, dan zegt Jordania dat hij tot en met 30 juni 2020 aan de club verbonden blijft als geldschieter. Dat laatste zou slechts een pleister op de wonde zijn voor Den Bosch. In de stad van de smakelijke bollen smacht men ernaar stappen om hoog te zetten. Het Jordania geld wordt in dit kader bijna vereerd. Opvallend is dat de supporters van Den Bosch de Georgiër massaal steunen met spandoeken en liederen; wellicht vanavond ook weer. Waar het geld vandaan komt interesseert geen Bosschenaar en ook dat Den Bosch voor zo iemand toch gewoon maar een speeltje is lijkt geen Den Bosch supporter te interesseren. Je bent als club natuurlijk ontzettend kwetsbaar als je de club verkoopt aan zo’n man. Als hij er na 4 jaar geen zin meer in heeft, kan je club zomaar kapot zijn. Maar blijkbaar hebben ze bij Den Bosch zoveel ellende meegemaakt, dat zelfs de harde kern dit kritiekloos accepteert en op de knietjes gaat voor het geld van Jordania.FC Den Bosch

Toen de voorbeschouwing op Sparta – Twente geschreven werd, konden we noteren dat Twente nogal wat afwezigen had. Helaas was onze club op Het Kasteel tegen Twente toch kansloos. Het ging tactisch fout (Sparta gaf het middenveld uit handen) en de Twentse invallers bleken vol vuur te spelen. Het zegt dus niet veel als een tegenstander basisspelers mist.

Maar goed, Den Bosch mist wel enkele potentiële basisspelers. Zo moet trainer Wil Boesen het doen zonder Luuk Brouwers, die tegen Jong PSV zijn vijfde gele kaart van het seizoen kreeg en dus geschorst is. Daarnaast mist de ploeg de geblesseerden Danny Holla en Konrad Sikking. Ook Levan Jordania, Mats Deijl en Jordy van der Winden zijn al wat langer niet inzetbaar.

Den Bosch speelde dit seizoen lange tijd leuk en aanvallend voetbal, maar dat werkte de laatse maanden niet meer. Tegen Jong PSV stuurde Wil Boesen zijn mannen opeens met een verdedigende tactiek het veld in en prompt werd met 3-1 gewonnen. ,,Natuurlijk willen wij liever voetballen, maar als dat niet meer lukt moet je terug naar de basis. En die begint bij voetbal met verdedigen”, aldus Wil. Waarvan akte. Aangezien dat werkte verwachten wij van ITWM vanavond opnieuw een Den Bosch dat op de counter zal spelen.

Vermoedelijke opstelling FC Den Bosch: Van der Steen, Romat, Väisänen, Velkov, Khammas, Felida, Verbeek, Beltrame, Blummel, Vermeij, Bouyaghlafen


Sparta

Henk Fraser mist nog steeds Saksela en Martis, maar verder is iedereen weer beschikbaar. Ook Drenthe is dus weer fit, al zal hij op de bank beginnen. Henk Fraser heeft al een aantal maal aangegeven meerdere jongens aan het werk te willen zien. De kans bestaat dan ook dat Wuytens, die in interviews de laatste tijd al een aantal maal complimenten van Fraser kreeg, vanavond weer eens in de basis mag starten. Toch gokken wij op het duo Vriends / Abels achterin. Het lijkt erop dat Fraser daarnaast nogmaals het duo Veldwijk / Ache in actie wil zien en dat Auassar weer als verdedigende middenvelder in actie komt.


Vermoedelijke opstelling Sparta:
Kortsmit, Dabo, Abels, Vriends, Faye, Auassar, Laros Duarte, Deroy Duarte, Rayhi, Veldwijk, Ache

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties