Vandaag is de dag. Alles of niets. Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie. Ga je mee naar Doetinchem, steun Sparta dan volop vanuit het bomvolle uitvak! Iedereen die thuis blijft, in kroegen of in het Sparta stadion kijkt, veel succes gewenst. Dat we na vanavond een eredivisieclub mogen zijn!Leiding- en ticketinfo

De Graafschap-Sparta, dinsdag 28 mei 2019, aanvang 20:45 uur. Kevin Blom is de fluitist bij de beslissende pot in Doetinchem, waar Johan Balder en Bas van Dongen zullen vlaggen. Vierde official is het heerschap Erwin Blank. Edwin van de Graaf is de VAR. Roy de Nas schijnt in huize De Nas nog steeds vreugdedansjes te maken; hij is door de KNVB aangesteld als AVAR.

Alle kaarten voor het uitvak zijn al dagen uitverkocht. De bussen rijden in 2 clusters, de eerste bussen vertrekken om 17:00 uur.

Er zijn op het moment van plaatsen van deze voorbeschouwing in de Sparta Fanshop en via www.spartakaartje.nl nog wel kaarten te koop om De Graafschap – Sparta in de Jupiler Lounge van het hoofdgebouw te kijken. Een mooi alternatief voor Spartanen die geen kaartje voor het uitvak hebben!

Voor de thuisblijvers: De Graafschap – Sparta wordt ook uitgezonden op het open net van Fox Sports en op Fox Sports 3 en verder verzorgt RTV Rijnmond een live radioverslag dat begint om 20:00 uur.


De situatie

Wint De Graafschap, eindigt het duel in een gelijkspel of wint Sparta met 0-1, dan blijft De Graafschap in de eredivisie.

Wint Sparta met 1-2, dan wordt het verlengen.

Wint Sparta met een andere uitslag dan 0-1 of 1-2, dan is Sparta gepromoveerd.


Geen gezeik, iedereen rijk en Sparta naar de eredivisie!

Zoals de Haagse Spartanen Jacobse & Van Es al zongen: Eredivisie voor ons eigen, laat De Graafschap de Ramban krijgen! Weinig mis met De Graafschap trouwens. Een werkelijk prachtig stadion ook – één van de mooiste van Nederland, met schitterende tribunes die tot aan veldniveau doorlopen. Typisch zo’n club die we volgend seizoen een promotie naar de eredivisie gunnen.

Sparta begint aan de wedstrijd met een 1-2 achterstand. Natuurlijk wordt het zeer lastig met zo’n uitgangspositie, zeker omdat De Graafschap een behoorlijk thuisvoordeel heeft met de sfeervolle Vijverberg, waar op echt gras gespeeld wordt. Maar we spelen nou ook weer niet tegen Liverpool. Het is De Graafschap hè, de ploeg die 17e eindigde in de niet zo heel sterk bezette eredivisie en wel erg veel mazzel had op Het Kasteel.

En wat waren ze al aan het feesten afgelopen zondag, die De Graafschap fans en spelers. Wat liet trainer Henk de Jong zich al uitgebreid toezingen. Ergens lijken ze daar in Doetinchem al te denken dat ze er zijn. In diverse media is ook al een gevoel te merken dat De Graafschap er al is. Zien we hier dat onderschatting zich meester maakt van de doorgaans zo nuchtere Achterhoekers? Het zou mooi zijn als Sparta daarvan kan profiteren.

In ieder geval maakte De Graafschap op Het Kasteel bar weinig indruk. Een Sparta dat absoluut niet op het top van haar kunnen speelde, kreeg de betere kansen. In Doetinchem gewoon met lef en geloof spelen, dan is alles nog mogelijk!


Hopelijk is Fraser vandaag beter in vorm….

Natuurlijk, we zijn niet gek. Er bestaat ook een goede kans dat Sparta niet promoveert. Maar teleurgesteld afdruipen kan na afloop altijd nog. Wij van ITWM reizen eerst maar eens naar Doetinchem af in de wetenschap dat eredivisie ‘gewoon’ binnen handbereik is.

Het zou goed zijn als onze trainert die overtuiging ook naar zijn spelers zou uitstralen. In die zin is het optreden van Henk Fraser gisteren tegenover RTV Rijnmond (het is rechtsboven te zien) best opvallend. Kom op zeg, straal eens het absolute geloof uit dat het nog kan! Bah, wat een zeurinterview.

Fraser miept bijvoorbeeld wat dat Vriends onterecht zijn eerste gele kaart tegen De Graafschap kreeg (onzin – was gewoon terecht geel). Hij haalt er ook opeens de Ramadan als semi-excuus bij. Ja, ja, blablabla, natuurlijk is het zwaar klote dat spelers vasten, maar die Ramadan komt nou niet echt uit de lucht vallen hè. Daar had je op kunnen anticiperen (andere spelers klaarstomen voor de basis bijvoorbeeld) en als je dat als trainer niet doet, dan heb je het maar te accepteren. Dat weet je vanaf het moment dat je als Sparta zijnde deze spelers een contract aanbied. Daar ga je toch niet een dag voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar over lopen zeiken?

En Fraser meent nu opeens dat het seizoen niet mislukt is als we niet promoveren, hij moppert wat op oud-spelers die dat wel vinden, terwijl op 25 april Fraser zelf ook nog aangaf dat het seizoen mislukt is als we niet promoveren. Wat maakt Fraser hier op eens een rare draai. Dit lijkt op indekken en dat vlak voor DE finale?

In januari al afhaken in de strijd om het kampioenschap, onaantrekkelijk voetbal, een toptalent als Dervisoglu dat nauwelijks verder is gekomen dit seizoen, matige doorstroming uit Jong Sparta…..natuurlijk is het seizoen compleet mislukt als we niet promoveren. Maar het is de bedoeling dat we die discussie helemaal niet hoeven te voeren Henk.

Laten we hopen dat Fraser vandaag beter in vorm is en hij zijn team kan inspireren tot grote daden. Op naar een seizoen dat we als gelukt kunnen beschouwen; op naar de eredivisie!


De play-offs, een vloek

Sparta is in de historie twee keer gepromoveerd. Eén keer werden we kampioen, één keer promoveerden we via de nacompetitie, dat een poulesysteem had. Tegen FC Groningen bleven we ooit via de nacompetitie in de eredivisie – ook toen in een poulesysteem. Maar de huidige ‘play-offs systematiek’ van verschillende rondes wist Sparta nog nooit succesvol af te sluiten. Een enkele keer vlogen we er al voor de finale-ronde uit. Finales tegen Excelsior, Dordt, Roda en Emmen bracht niets anders dan ellende.

Een lichtpuntje dan maar? De laatste zege die Sparta boekte in Doetinchem, dateert van 2005. Toen troffen de beide ploegen elkaar in nacompetitie en won Sparta met 1-3. Dat zou ditmaal voldoende zijn. De Graafschap degradeerde overigens al 8 keer uit de eredivisie; alleen Volendam degradeerde (één keer) meer.


De Graafschap

De Graafschap kwam afgelopen zaterdag op Het Kasteel tot een matig optreden, maar onder het mom van ‘never change a winning team’ lijkt het erop Henk de Jong dezelfde 11 basisspelers de spreekwoordelijke wei in stuurt. Burgzorg en Serrarens beginnen daarom dus weer op de bank.

Vermoedelijke opstelling De Graafschap: Bertrams, Owusu, Straalman, Nieuwpoort, Tutuarima, Matusiwa, Vet, El Jebli, Narsingh, Benschop, Bahoui


Sparta

Kortsmit, Martis en natuurlijk de geschorste Bart Vriends zijn er bij Sparta niet bij. Wuytens zal in de basis starten. Fraser wil verder niets kwijt over zijn opstelling. Hij wil realistisch voetballen, maar ook iets aanvallender. Wellicht verrast Fraser daarom met een speler als Drenthe of Ache in de basis. Het lijkt er echter op dat hij Ache als breekijzer achter de hand wil houden en dat Dervisoglu in de basis zal starten. Rayhi of Harroui zal in dat geval vanaf de bank beginnen.


Vermoedelijke opstelling Sparta:
Coremans, Dabo, Wuytens, Abels, Faye, Auassar, Laros Duarte, Deroy Duarte, Rayhi, Dervisoglu, Veldwijk.

Dit was de laatste voorbeschouwing van het seizoen. Dat de volgende voorbeschouwing er eentje in de eredivisie mag zijn. Succes vanavond Spartanen!

Abonneer
Abonneren op
3 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties