Leidinginfo

Cambuur – Sparta, zaterdag 21 januari 2023, aanvang 20:00 uur. Jochem Kamphuis is de fluitist. Vandeursen en Beijer vlaggen. Vierde official is het heerschap Van der Laan. De VAR in Zeist is de heer Gerrets. De AVAR is Van de Ven.

Het kan verkeren

Vorig jaar was Cambuur de grote verrassing van de eredivisie. De club speelde aantrekkelijk voetbal, streed voor elke meter grond en kwam geen enkel moment in degradatienood. Toen de stofwolken van de competitie na 34 wedstrijden op waren getrokken eindigde Cambuur op plek 9.

Hoe anders is het nu. De ploeg staat 18e. De selectie van Cambuur is simpelweg niet sterk genoeg. Het hielp niet mee dat de sympathieke Henk de Jong als hoofdtrainer moet stoppen vanwege ziekte. Ontzettend triest. En hoe hard het ook is, Cambuur moest verder. Sjors Ultee is er inmiddels de trainer. Maar 2023 is onder zijn leiding dramatisch begonnen. Cambuur verloor met 0-3 van concurrent Volendam en vloog er in de beker uit tegen amateurclub De Treffers. Vorige week hadden de mannen van Ultee een uitgelezen mogelijkheid om een stap te maken tegen een andere concurrent; FC Emmen. Maar de wedstrijd eindigde in 0-0. En zo moddert Cambuur verder.

In Camburiaanse nachtmerries komt degraderen tegenwoordig veelvuldig voor. Om dit te voorkomen huurt Cambuur Mimoun Mahi van Utrecht. En de club is nog niet klaar op de transfermarkt. Cambuur wil voor 1 februari nog een aanvaller halen. Aanvallers of geen aanvallers. Het worden stressvolle maanden in Leeuwarden.

Dit seizoen gaat Sparta voor het linkerrijtje

Vorig seizoen ging Cambuur voor het linkerrijtje. Dit seizoen hebben wij deze luxe. Cambuur mag hoop putten uit het Sparta van vorig seizoen. Lange tijd leken ook wij af te stevenen op rechtstreekse degradatie. Maar met een fabuleuze eindsprint sprong onze club in 4 wedstrijden tijd van plek 18 naar plek 14. En de opmars onder Maurice Steijn zet door. Sparta wil de doelstelling pas na 1 februari, na het sluiten van de transfermarkt, aanpassen. Ergens is er de angst dat nog één of twee sterkhouders in de komende 10 dagen weggeplukt worden. Maar voor nu de realiteit is dat Sparta 9 punten voor staat op plek 9 en dat de play-offs voor Europees voetbal haalbaar zijn. Een punt in Eindhoven, drie punten tegen Excelsior. Al was het voetbal niet altijd even goed; de competitiestart van 2023 is uitstekend qua punten. Hierdoor reist onze club als grote favoriet naar Leeuwarden toe. Daar zal Cambuur de messen tegen degradatie slijpen. Het is te hopen dat Sparta de boel niet onderschat en met al even scherp geslepen messen aan de aftrap verschijnt. Dan moet het kwaliteitsverschil de doorslag kunnen geven. Maar eens zien of Sparta de verwachtingen waar kan maken en de drie punten mee naar huis neemt.

Nieuw stadion basis voor Cambuur ambities

Cambuur wordt door hier en daar weleens benoemd als ‘sleeping giant’. Het nieuwe stadion, dat dit jaar in gebruik genomen moet gaan worden, zou volgens Cambuur de basis gaan vormen om een stabiele eredivisie club te worden. De poel van clubs met dezelfde ambitie heeft is aanzienlijk, maar de eredivisie bevat toch echt maar 18 plekken. Of het Cambuur gaat lukken is dan ook maar zeer de vraag. Je kan als reus wel slapen. Maar een succesvolle voetbalclub heeft tegenwoordig veel sponsorgeld, een hoge positie op de ‘TV ranglijst’ en een goed technisch beleid nodig. Het zijn drie dingen die Cambuur (nog) niet heeft. Momenteel zijn de thuiswedstrijden van Cambuur bovendien nog niet eens volledig uitverkocht. Het nieuwe stadion biedt plaats aan 5.000 mensen meer. Zo’n nieuw stadion zit in het begin altijd vol, maar de vraag is of Cambuur structureel de bak vol zal gaan krijgen, ook als bijvoorbeeld de resultaten wat tegenzitten. Er zijn meer clubs die wat te optimistisch waren en waar de stadions inmiddels akelig veel lege plekken laten zien.

Geen elektriciteit, dus het nieuwe stadion komt later

Het huidige Cambuur stadion heeft iets nostalgisch. Het doet ouderwets Engels aan. Geen 13 in een dozijn stadion. De sfeer is er altijd goed. Cambuur speelde er vele heroïsche wedstrijden en ook bij Spartanen liggen er mooie herinneringen in het huidige stadion. Ooit gingen we er met bussen heen en moesten we vanwege de sneeuw rechtsomkeert maken op de Afsluitdijk. Last-minute afgelast. Er liggen prachtige voetbalgevechten in de sneeuw van Leeuwarden tussen Sparta en Cambuur. En oudere Spartanen zullen zich de acties (met o.a. een teringherrie met fluitjes vanuit het uitvak) tegen Cambuur nog wel herinneren toen ze ons Sparta shirt hadden gejat. (Cambuur had toen een clubleiding die zomaar de clubkleuren had gewijzigd -vrij bizar- en het thuisshirt van Cambuur was opeens een kopie van het Sparta shirt). Voetbalminnend Nederland zal toch met enige weemoed zien dat er met het huidige Cambuur stadion weer een lekker, eigenwijs voetbalstadion verdwijnt.

Maar ook Cambuur moet met de tijd mee. Het nieuwe stadion met de comfort van de huidige tijd komt in een inspiratieloze omgeving. Het moet de club uit Leeuwarden club sportief en financieel gezond maken voor de toekomst. Het plan was dat het stadion komende zomer in gebruik genomen zou worden. Maar de verwachting is nu dat de eerste wedstrijd in het eerste kwartaal van 2024 gespeeld gaat worden. Er zijn problemen met de afbouw, maar de belangrijkste reden is dat het stadion pas in december 2023 op het elektriciteitsnetwerk aangesloten kan worden. Tja. Elektriciteit. Niet onbelangrijk in het moderne leven.

Historie

Cambuur-uit is in de eredivisie één van de meest succesvolle uitwedstrijden van onze club in historisch perspectief bezien. Cambuur – Sparta werd in de eredivisie slechts vijf keer gespeeld. 3 keer een gelijkspel, twee keer Spartaanse winst.

Cambuur

Bij Cambuur is ex-Spartaan trainer Foeke Booy de technisch manager. Ze niet tevreden over hem. Booy wilde door, maar Cambuur gaf aan dat niet te zien zitten. Booy wordt komende seizoen opgevolgd door Etiënne Reijnen. Booy haalde nog wel Mimoun Mahi binnen (en wil eigenlijk nog een spits halen). De jacht op aanvallers is logisch, want Cambuur scoorde pas 9 keer dit seizoen. Bizar weinig. De pas 28-jarige aanvaller kennen we nog wel bij Sparta en via Groningen en Zurich belandde hij in 2020 bij Utrecht. Daar was hij dit seizoen veel geblesseerd. Het is typisch zo’n gok die een club in degradatienood waagt. Komt Mahi snel op 100 % terug, dan heb je een goede aan hem. Het risico dat hij nog even blijft kwakkelen en dat hij dit zijn seizoen oude niveau niet aan zal gaan tikken is echter levensgroot. De start is weinig veelbelovend. Afgelopen woensdag trainde hij wat bij Cambuur, maar al snel ging hij naar binnen. Nog niet fit genoeg. Even rust. Maandag aanstaande zal hij voor het eerst met de groep meetrainen. Mahi zit vandaag niet bij de selectie.

Cambuur mist ook Maxim Gullit en Jhondly van der Meer vanwege blessures. Of Robin Maulun kan spelen is nog onzeker. Als hij last-minute te geblesseerd blijkt te zijn, dan speelt De Breij.

Vermoedelijke opstelling Cambuur: Virginia, Schmidt, Smand, Bergsma, Bangura, Van Kaam, Hoedemakers, Jacobs, Maulun, Van der Water, Boere

Sparta

Bij Sparta keert Verschueren na een schorsing weer terug in de basis. Hij werd toch gemist tegen Excelsior. En wie ook nog steeds gemist wordt is De Guzman. Hij zal er tegen RKC of NEC normaal gesproken weer bij zijn, zo verwacht men binnen Sparta. Eerlijk is eerlijk, de resultaten leiden niet onder de afwezigheid van De Guzman, maar het voetbal wel. Het niveauverschil tussen De Guzman en Van Mullem is (nog) erg groot. Steijn zou er daarom ook voor kunnen kiezen om Mijnans naar het middenveld te brengen en Saito weer in de basis te laten starten. Dan wordt het alleen weer behoorlijk aanvallend. En bijkomend nadeel voor Saito, is dat hij altijd zo goed invalt. Voor een trainer natuurlijk lekker om iemand op de bank te hebben die de boel op kan schudden in het laatste half uur. Of Steijn voor Van Mullem of Saito kiest zien we vanavond, maar het lijkt erop dat Van Mullem mag starten.

Lokilo is er niet meer bij. Hij is verhuurd aan Istanbulspor. De van Hibernian gehuurde Elias Hoff Melkersen zit bij de selectie.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij, Sambo, Vriends, Auassar, Pinto, Van Mullem, Verschueren, Kitolano, Mijnans, Lauritsen, van Crooij

Abonneer
Abonneren op
185 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties