Cambuur – Sparta, zondag 13 januari 2019, aanvang 14:30 uur. Dennis Higler fluit. Van Deursen en Don Frijn zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Robin Gansner.


Sparta heeft moeite de gewenste versterkingen te halen

Al maanden geleden gaf Henk van Stee aan in de winterstop een (rechtsbenige) centrale verdediger te willen halen. Dat is nog niet gelukt. Met de langdurige blessure van Martis en de niet altijd even sterke optredens van Auassar en Alberto zou een goede linksbenige centrale verdediger wat ITWM betreft ook prima zijn. Maar nieuwe centrale verdedigers zijn er in nog Spartaanse geen velden of wegen te zien.

Sparta haalde wel Laros Duarte. Een verdedigende middenvelder, die op zich ook wel in een 5-3-2 systeem centraal achterin uit de voeten kan, maar al met al toch echt een middenvelder. Fraser lijkt een middenveld met Harroui, Laros Duarte en Deroy Duarte voor ogen te hebben. Leuk, omdat het drie jongens zijn die de Spartaanse jeugdopleiding doorlopen hebben en eerlijk is eerlijk: dat oogt op papier behoorlijk sterk.

Henk van Stee gaf onlangs nog aan in januari het liefste in ieder linie een speler erbij te krijgen. Dat betekent naast Laros Duarte nog een aanvaller en natuurlijk de zo gewenste verdediger. Het viel daarom op dat Sparta Bryan Smeets benaderde: nog een middenvelder, weliswaar aanvallend, maar toch, een middenvelder. Het blijkt erg moeilijk te zijn om tussentijds versterkingen te halen die aan de aanzienlijke eisen van Sparta voldoen. Er zijn nog ruim twee weken te gaan en de kans dat er nog iemand bij komt is nog wel groot. We willen immers promoveren en dan mag de selectie nog wel iets meer kwaliteit.

Het is te hopen dat Sparta tot die tijd niet al te veel schade oploopt. De start in 2019 is immers pitten. Onze club hervat de competitie vandaag met een zware pot in Friesland. Vijf dagen later komt Roda JC naar Het Kasteel, ook geen makkie. Dan Telstar uit en Volendam uit, en tot nu bleek vrijwel ieder uitduel pittig, en dan staat de kraker Sparta – Twente op het programma.

Het is dus van groot belang om vandaag direct goed te starten, willen we blijven meedoen om het kampioenschap.


Cambuur thuis niet best, Sparta uit niet best

Cambuur ging in Spanje op trainingskamp en verloor daar met 0-2 van KV Mechelen. Sparta bleef in Nederland en won moeizaam van Jong Utrecht. Dat zegt natuurlijk allemaal niets. Cambuur uit blijft altijd een moeilijke tegenstander, al mogen we gerust zeggen dat de ploeg uit Leeuwarden dit seizoen tegenvalt. Cambuur was voorafgaand aan het seizoen bestempeld als één van de outsiders voor de titel en zeker een mogelijke ’top 5 ploeg’.

Na een prima start van het seizoen is Cambuur echter weggezakt en zal de club moeten gaan strijden om nog de nacompetitie play-offs te gaan halen. Cambuur wordt thuis altijd door aardig wat fanatieke supporters gesteund, maar juist thuis viel Cambuur de laatste drie wedstrijden tegen. Volendam pakte er een punt, Eindhoven en Twente wisten in Friesland zelfs te winnen. Kortom, er liggen kansen voor Sparta en dat wordt door de historie ondersteund. In totaal troffen de teams elkaar in competitieverband 21 keer. Sparta wist 11 keer. Cambuur won zes keer en vier maal werd er een gelijkspel genoteerd.

Maar makkelijk zal het hoe dan ook niet worde, want dit seizoen is vrijwel iedere uitwedstrijd voor Sparta ontzettend moeilijk. De mannen van Henk Fraser wisten de laatste drie uitduels niet te winnen. Vooral uit tegen Jong Ajax was het saai en laf wat Sparta liet zien. Dat moet dus beter in Leeuwarden. Lars Veldwijk wil dat Sparta in de uitwedstrijden wat dominanter gaat spelen, Henk Fraser denkt dat het vooral in ‘de koppies’ zit. Wat de reden ook is; het mag wat ons betreft flink wat beter in uitwedstrijden.


Video’s


Cambuur

Trainer René Hake moet behoorlijk wat spelers missen. De spits Karim Rossi is ziek en Mathias Schils is geblesseerd en Van Kippersluis is een twijfelgeval. Daarnaast doet Justin Mathieu niet mee omdat hij waarschijnlijk een transfer naar het buitenland zal maken en dat zelfde geldt voor Omar El Baad.

Nieuweling Kevin Jansen kan wel direct starten en ook bij de selectie zit Tyrone Conraad en als Van Kippersluis niet in de basis kan starten zal Conraad waarschijnlijk zelfs in de basis starten. Conraad komt uit de jeugdopleiding van Sparta en zat bij het eerste op de bank gezeten. Hij is 21 en speelde destijds in de A1 en mocht samen Sherel Floranus en Rick van Drongelen structureel onderdeel gaan uitmaken van de selectie van Sparta 1. Maar vlak voordat gebeurde brak hij in de A1 zijn kuitbeen. Hij mocht nadat hij hersteld was vertrekken bij Sparta en ging naar Cambuur, waar hij nu dus voor het eerst tegen Sparta speelt. Hopelijk voor hem wordt zijn contract in Leeuwarden (dat komende zomer afloopt) verlengd, maar vandaag gunnen we hem uiteraard geen heldenrol.


Vermoedelijke opstelling Cambuur:
Mous, Van Wermeskerken, Schilder, Steenvoorden, Sambissa, Van den Beemt, Maulun, Jansen, Kallon, Robertha, Van Kippersluis


Sparta

Thuis won Sparta eenvoudig met 3-0 van Cambuur; het was één van de betere wedstrijden van het seizoen. Maar dat was vorig jaar. Net als zijn college Hake heeft ook Fraser bij het begin van 2019 wat personele zorgen. De vraag is met name wie er op de linksback- en rechtsbackpositie zullen spelen. Drenthe is geschorst en Alberto en Martis zijn beiden geblesseerd. Wijnaldum zou de logische vervanger zijn als linksback, maar hij had tegen Jong Ajax een wel erg dramatisch optreden. Ook Breinburg komt voor de linksbackpositie in aanmerking.

Rechts achterin is Saksela er niet bij. Dabo zou de logische vervanger zijn, maar hij is nog een twijfelgeval. Of hij in de basis kan starten, daarover beslist Fraser vandaag pas. Als Dabo ook niet kan starten, dan zal Harroui naar de rechtsbackpositie verhuizen, dan Breinburg op het middenveld en Wijnaldum zal linksback starten.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Dabo, Wuytens, Vriends, Auassar, Breinburg, Harroui, Laros Duarte, Deroy Duarte, Rayhi, Veldwijk

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties