Vanavond staat AZ – Sparta op het programma. Een wedstrijd waarin Sparta weinig weg zal moeten geven en af en toe met uitvallen gevaarlijk dient te worden. We zijn de underdog en dat is -om nog maar een under te gebruiken- een understatement. Een punt is al een stunt. Drie punten zouden we mogen bestempelen als een megastunt. En zo’n megastunt is natuurlijk wel van harte welkom!


AZ – Sparta, 24 februari 2018, aanvang 18:30 uur. De wedstrijd staat onder leiding van Serdar Gözübüyük. Van de Ven en Polman vlaggen. Vierde official is het heerschap Bijl.


Effectief

Onze club speelde een aantal prima wedstrijden onder leiding van Dick Advocaat. Scoren bleef daarin een probleem. Kansen genoeg, maar nauwelijks goals. Maar toen was daar opeens de wedstrijd tegen Twente: baggervoetbal, maar ook: 1 kans, 1 goal. Als onze club nou eens het betere voetbal en het kansen creëren kan koppelen aan effectiviteit, dan komen we nog wel van die 18e plek af. Tegen AZ zal het echter zeer moeilijk worden, want dan is gewoon een goed, leuk spelend elftal met veel meer kwaliteiten dan Sparta. Hopen op een stunt!AZ en de halve finale

AZ is een voorbeeld club geworden. Na de geldsmijterij van Scheringa is er nu al jarenlang op alle fronten een geweldig beleid in Alkmaar. Sparta hoeft zich niet te spiegelen aan AZ. AZ is onze club helaas mijlenver voorbij is gestreefd, maar kan Sparta wel leren van zo’n club. Goed doordacht beleid op alle vlakken. Financieel, scouting, jeugdopleiding, etc., alles is doordacht. Alkmaar is geen mega grote stad, er is in de regio de concurrentie van Ajax en ook kleinere clubs als Telstar en Volendam snoepen wat sponsoren uit de regio weg. Maar AZ haalt er gewoon het maximale uit. Een begroting van 24 miljoen euro. Zo’n 3 miljoen euro daarvan gaat naar de jeugdopleiding. Komende zomer worden de trainingsfaciliteiten uitgebreid met een overdekte hal (op voetbalveld formaat) voor wintertrainingen. De club heeft een goede gevulde bankrekening door enkele mooie transfers. Waarschijnlijk is het de beste geleide club uit Nederland. AZ staat momenteel derde. Speelt bij vlagen sprankelend voetbal en staat in halve finale van de KNVB beker tegen Twente. Die bekerpot wordt aanstaande woensdag gespeeld.

En dat laatste is dan maar waar Sparta op moet hopen. Dat de spelers van AZ net niet scherp genoeg zijn omdat ze bij hun hoofd al bij de halve finale van de beker zitten. Misschien spaart John van den Brom 1 of 2 spelers. Als Sparta daar volledige scherpte en wat geluk tegenover zit, wie weet wat dan mogelijk is.


Hans de Koning

Sparta speelt tegen AZ met rouwbanden, vanwege het overlijden van oud-speler Hans de Koning eerder deze week. Zeer terecht dat Sparta met dit kleine gebaar extra stil staat bij het overlijden van deze Spartaanse grootheid. Het belangrijkste deel van zijn voetballoopbaan kwam hij uit voor Sparta. Hij debuteerde voor onze club in 1954, in totaal kwam hij bijna 300 wedstrijden uit voor Sparta en absolute hoogtepunt voor hem – en voor Sparta – was het kampioenschap in 1959. Daarnaast was hij er ook bij aanwezig toen Sparta de historische Europa Cup wedstrijden met Glasgow Rangers uitverkocht. In het seizoen 1962 – 1963 raakte hij zwaar geblesseerd na een botsing met Piet Keizer. Sparta lag op dat moment op kampioenskoers. Sparta gaf het kampioenschap uit handen, mede door de landurige blessure van De Koning. De Koning haalde na die zware blessure nooit meer zijn topniveau en ging afbouwen bij Olympia. De Koning overleed op 83-jarige leeftijd.


Historie

AZ – Sparta werd in de eredivisie 30 keer in Alkmaar gespeeld. 8 keer won onze club. 15 keer won AZ. 7 keer werd het gelijk. Onder meer vorig seizoen, toen Pogba met een heerlijke kopbal de gelijkmaker maakte.


AZ

AZ voetbalde afgelopen weekend geweldig uit tegen NAC. Het werd slechts 1-3, waar een 1-6 eindstand meer gepast was geweest. AZ is dus in vorm, maar AZ wist ook de laatste twee thuiswedstrijden niet te winnen. Tegen Roda werd het 2-2, tegen VVV eindige de pot in Alkmaar in 0-0. Sparta mag er iets van hoop uit putten.De mannen van John van den Brom hebben het thuis soms lastig tegen compact spelende ploegen, die weinig ruimte weggeven. Zo scoorde Wout Weghorst 7 maal in uitwedstrijden, maar in het AFAS stadion maakt hij slechts 3 goals. AZ heeft wat langdurig geblesseerden en Ondøej Mihálik (die afgelopen winter overkwam en bij bij, bij AZ. Hij scheurde zijn kruisband, iets wat ook Calvin Stengs en Marko Vejinovic eerder dit seizoen overkwam. Zij kunnen dus niet meedoen. Tot slot is Jeremy Helmer de laatste langdurige afwezige bij AZ.

De kans is aanwezig dat Guus Til rust krijgt voor het bekerduel met FC Twente. Als hij niet speelt krijgt Van Overeem een kans in de basis.
Ex-Spartaan Illias Bel Hassani zit op de bank.

Vermoedelijke opstelling AZ: Bizot, Svensson, Hatzidiakos, Wuytens, Ouwejan, Midstjo, Til, Seuntjes, Jahanbakhsh, Weghorst, Idrissi


Sparta

Semper zag de laatste training en meende te herkennen dat Nelom en Brogno zouden spelen. Maar na afloop van de training zei onze trainert dat Nelom en Brogno blessures hebben en niet kunnen spelen in Alkmaar. Nelom heeft teveel last van zijn knie, Brogno van zijn voet. Ex-AZ trainer Dickie zal toch niet liegen? Voor nu gaan we er dus maar vanuit dat beide mannen geblesseerd zijn. Net als Thomas Verhaar, Mark Veenhoven, Janne Saksela en Roy Kortsmit geblesseerd zijn. Sander Fischer en Kenneth Dougall zitten een schorsing uit.

Advocaat maakt de opstelling pas vandaag bekend en hij heeft natuurlijk wel wat opties. Hij zou Dos Santos kunnen opstellen tegen zijn oude club. Maar Dos Santos zijn optredens zijn tot nu toe dusdanig slecht dat dit een aparte keuze zou zijn. Goodwin is een mogelijkheid, net als Duarte en Mühren, die ook al tegen zijn oude club in actie kan komen. Maar het lijkt erop dat Advocaat Kramer een basisplaats gunt, Ahannach weer laat terugkeren in de basis en achterin kiest voor Breuer. “Ik moet Breuer een compliment maken. Ondanks de teleurstelling die hij ongewtijfeld heeft omdat hij weinig aan de bak komt, traint hij hard en scherp”, aldus Advocaat. Tot slot staat Friday tegen de club die hem verhuurd heeft uiteraard ook in de basis.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Huth, Holst, Vriends, Breuer, Chabot, Floranus, Sanusi, Van Moorsel, Ahannach, Kramer, Friday

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties