Vandaag staat onze club in Den Haag tegenover ADO. Na drie wedstrijden op rij zonder overwinning, opent Sparta in het Cars Jeans Stadion de jacht op een driepunter.

Leidinginfo

ADO – Sparta, zondag 31 januari 2021, aanvang 16:45 uur. Erwin Blank fluit het potje. Jerome de Vries en Yorick Weterings zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Luca Cantineau. Martin Perez heeft de leiding als VAR, waar hij geassisteerd wordt door Frans Ozinga.

Sparta in de brede middenmoot

Met wedstrijden tegen ADO, VVV en Fortuna voor de boeg komen er een aantal belangrijke wedstrijden aan voor onze club. Tegen ADO liggen er op papier ideale kansen om weer eens drie punten te halen, maar Sparta moet in ieder geval niet verliezen. Zelfs bij een nederlaag is het gat met plek 16 nog altijd 8 punten. Dat is aanzienlijk, maar het is toch net effe iets minder comfortabel dan de huidige 11 punten. En er moet geen negatieve spiraal komen in het seizoen dat na een pittige start toch eigenlijk heel soepeltjes verloopt.

Er is een brede middenmoot in de eredivisie die loopt van plek 7 tot en met 14. Als Sparta binnen dat groepje ploegen het vizier omhoog gericht wil houden, dan zijn punten broodnodig. Met name Heracles en Fortuna zijn aan een opmars bezig en hebben met een wedstrijd meer gespeeld nu drie punten meer dan onze geliefde club. Mocht Sparta winnen van ADO, dan staan we op doelsaldo weer boven de Heraclieden en Fortunezen.

De Haagse duiventil met een Chinees randje

Bij Sparta is het een oase van rust. Sportief en financieel gaat het voorspoedig. Er werd deze winterstop een jeugdspeler verhuurd aan Telstar. En onze club haalt waarschijnlijk geen nieuwelingen in de winterstop, of Bakkali moet last-minute alsnog komen, maar die kans is klein.

Bij ADO daarentegen is het onrust troef. Jol is de technische man die veel bepaald. De Chinezen schuiven soms wel, soms niet met euro’s. Een serieuze visie lijkt te ontbreken. Afgelopen zomer haalde de club maar liefst 18 nieuwe spelers. Daar zijn er alweer 4 van vertrokken. De trainer werd eruit gegooid. En deze winter kwam er weer een karrevracht aan spelers. Het levert ADO een selectie op met aardig wat bekende namen. Janmaat, Kramer, Mokhtar, Vejinovic, Goossens. Spelers genoeg die vroegûh op een behoorlijk niveau leuke dingen hebben laten zien.

Maar het draait niet bij ADO. In 2021 wist ADO wel al vier punten tegen tegen concurrenten (drie tegen RKC, één tegen Emmen). Maar de ploeg verloor ook weer van VVV, AZ en Groningen, terwijl Vitesse in de beker te sterk was voor de mannen uit de Hofstad.

De 3-0 nederlaag tegen FC Groningen van vorige week was een dieptepuntje. Direct na die wedstrijd vertelde trainer Ruud dat hij zijn selectie zou gaan inperken. De trainer kreeg verder vragen over keeper Koopmans, die al een tijdje niet best keept. Brood uitte zich in dusdanig vage bewoordingen dat wel duidelijk is dat hij een keeperswissel aan het overwegen is, al lijkt Koopmans vandaag nog een (laatste?) kans in de basis te krijgen. Al met al heeft Brood de toverformule nog niet gevonden. Hij probeert de spirit erin te houden en terecht. Want er zijn pas 19 wedstrijden gespeeld en RKC, Willem II en Emmen zijn directe concurrenten die het ook niet best doen. ADO heeft nog alle kans om boven de beruchte streep te eindigen, maar snak naar een succes. We gaan het de ploeg uit Den Haag, maar vandaag effe niet. Laten we hopen dat Sparta een flinke tik uit kan delen door met drie punten uit Den haag weg te rijden.

Historie

37 keer eerder speelden ADO en Sparta in de eredivisie tegen elkaar in Den Haag.  11 keer werd het gelijk, 15 keer won ADO, 12 keer won Sparta. Dit seizoen stonden ADO en Sparta al drie keer tegenover elkaar. In de voorbereiding werd het 1-1 op Het Kasteel. Sparta vergooide het bekerduel in Den Haag door de kansen niet af te maken. ADO kwam in de laatste minuut terug door een goal van de ADO goalie en Sparta vloog eruit met pingels. In het competitieduel op het Kasteel was Sparta opnieuw beter en nu werden de kansen wel afgemaakt. Het werd maar liefst 6-0.

ADO

Bij ADO ontbreekt Daryl Janmaat. Nieuwkomers Bobby Adekanye en Youness Mokhtar verschijnen daartegen direct aan de aftrap. Adekanye lijkt te gaan starten als buitenspeler en Mokhtar als aanvallende middenvelder, waardoor ADO een op papier redelijk aanvallende ploeg het veld instuurt. Milan van Ewijk en Boy Kemper zijn twijfelgevallen, maar kunnen waarschijnlijk gewoon starten.

Ex-Spartaan Rigo start niet, terwijl Michiel Kramer als ex-Spartaan op een basisplaats mag rekenen.

Vermoedelijke opstelling ADO: Koopmans, Van Ewijk, Del Fabro, Kemper, Castillo, Vejinovic, Goossens, Mokhtar, Besuijen, Kramer, Adekanye

Sparta

Tegen ADO is Coremans tegen opnieuw afwezig. De kans dat Meijers tegen zijn oude club niet kan spelen is aanwezig want hij heeft nog stees een lichte blessure. Hetzelfde geldt voor Auassar, die geblesseerd uitviel tegen Twente. Niets ernstigs, maar toch ook niet helemaal fit. Ook Deroy Duarte is een twijfelgeval. Hij heeft al ontzettend veel gespeeld, maar nog weinig rust gekregen. De kans dat met hem even geen risico wordt genomen is aanzienlijk. Het herstel van Vriends gaat langzamer dan gepland, hij is er opnieuw niet bij, waardoor Beugelsdijk speelt tegen het cluppie waar hij fan van is.

Fraser sleutelt nogal eens aan het middenveld en ook dit keer is de vraag hoe hij gaat spelen. Zeker als Auassar en Deroy Duarte niet meedoen is de vraag hoe dat opgelost gaat worden onze trainert. Mijnans, Laros Duarte en Burger staan te trappelen om mee te mogen doen.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye, Abels, Beugelsdijk, Heylen, Pinto, Harroui, Duarte, Smeets, Mijnans, Thy, Engels

Abonneer
Abonneren op
338 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties