Vorige week was Mads Tigchelaar de beste man op het veld. Vandaag is onze kersverse stadionspeaker 12 jaar geworden. Gefeliciteerd! Wat is er een mooier cadeau voor hem -en ons allen- dan een broodnodige Spartaanse overwinning?

Volendam – Sparta begint vanmiddag om 14:30 uur en is volledig uitverkocht. De drie punten moeten gepakt worden onder leiding van Richard Martens. Sjoerd Nanninga en Jari de Koning vlaggen. Het heerschap Michael Eijgelsheim is de vierde official. Sander van der Eijk is de VAR. Charles Schaap mag vanwege belangenverstrengeling geen rol spelen bij wedstrijden van FC Dordrecht, maar bij Volendam en Sparta is deze man van harte welkom. Hij heeft vanuit de Zeister bossen vandaag de niet te onderschatten rol van AVAR.

John West!

Volendam heeft aan de redactie van ITWM laten weten dat voor extra gezelligheid er in de rust een door AVROTROS-gesponsord optreden van John West zal zijn! Dat wordt smullen geblazen. Laten we hopen voor de thuisblijvers dat ESPN en RTV Rijnmond de AVROTROS niet in de ban hebben gedaan en hier ook live verslag van zullen doen!

Geen paling voor Spartanen

Een biertje in de bus op weg naar Volendam zit er nog wel in. Maar veel meer ook niet. Volendam heeft een burgemeester die een hekel heeft aan uitsupporters. Het rascuitische type. Als supporters van club het er zelf naar gemaakt hebben, dan snappen we het nog wel. Maar als het jarenlang tussen clubs onderling goed is gegaan, dan zou vrij reizen wel zo prettig zijn. Een beetje normalisatie van de voetbalsupporter, zou het eigenlijk geen voorwaarde moeten zijn voor het verkrijgen van een proflicentie? Als je het profvoetbal als gemeente allemaal niet aan kan, moet je het misschien ook maar niet willen. Geen enkele supporter van een andere club dan Volendam is op wedstrijddagen welkom op ‘De Dijk’ in Volendam. Dus ook Spartanen niet. Erg jammer. Bij iedere wedstrijd worden ook bepaalde wegen voorfgaand aan de wedstrijd afgesloten zodat ‘provocatie tussen Volendammers en andere supporters niet plaats kan vinden’. Het is wat, in dat Volendam.

De wat oudere Spartanen kennen de tijden nog wel dat honderden Spartanen uren voor de wedstrijd in het vissersdorp te vinden waren. Velen van hen maakten er zelfs een lang weekend van. Niet zelden werden de pilseners gezamenlijk met Volendammers gedronken, was de ontvangst van kroegeigenaren gastvrij en besloten zelfs vegetariërs hun principes te laten varen, om onder het genot van zoveel gezelligheid een paling te verorberen. Mooi herinneringen. Die tijden zijn voorbij. Geen paling meer voor Spartanen. We gaan nu gewoon naar de voetbalwedstrijd Volendam – Sparta. Overigens wel weer met een uitverkocht uitvakkie. Laat je horen Spartanen, de ploeg kan alle steun gebruiken!

De zoektocht naar een lekker gevoel

Spelers die vorig jaar top waren zijn nu wat minder. Het vertrek van Van Crooij, Pinto/Meijers en Sambo blijkt niet zomaar op te vangen en zekere basisspelers als Eerdhuijzen en Saito zijn langdurig geblesseerd, de backposities en vleugels zijn zwakker en het systeem dat gespeeld wordt past niet iedere spelers als een Volendamse jas.

Het voetbal van onze club was zelden een hele wedstrijd goed. Vaak zelfs een verschil van dag en nacht tussen twee helften. Dan bleef de schade beperkt, zoals tegen Heerenveen en Go Ahead, door een geweldige Nick Olij. Die wisselvalligheid kon niet goed blijven gaan. En dus ging het tegen Almere mis. Tel daarbij op dat een echt lekker succes, zoals een overwinning in een derby of tegen een topclub ontbreekt en sprankeling die we vorig seizoen hadden -en die je dit seizoen voelt in Deventer- ontbreekt tot nu toe. Desondanks gaat het puntentechnisch redelijk. Echt negatief kunnen we dan ook weer niet zijn.

Historie

In de 25 eerdere eredivisie edities van Volendam – Sparta werd er 5 keer gelijk gespeeld. Slechts 7 keer won Sparta. Maar liefst 13 keer won Volendam. En ook vorig seizoen won Volendam. Tijd om ook de historische cijfers een beetje positief op te vijzelen!

Wegzakken of subtopper blijven

De huidige financiële positie en het relatieve Spartaanse succes van de afgelopen jaren (11e, 8e en 6e in vier jaar tijd ) maakt dat tegen degradatie niet meer voldoende is. Het doel is strijden om een plek in de play-offs. Dat is nog altijd realistisch! Maar dan moeten er wel flink wat punten gepakt gaan worden in de serie: RKC-thuis, Almere-thuis, Volendam-uit en Utrecht-thuis.

Vorig week viel er een domper te verwerken. Maar moet het flink wat beter. Als Sparta na Almere-thuis ook zou verliezen van de Oranje brigade uit Noord-Holland, dan is de vrees om ver weg te zakken meer dan gegrond. Tijd om veerkracht te tonen en drie punten mee te nemen uit het Palingdorp.

De ziekenboeg

Saito zal voor de winterstop niet meer in actie komen voor Sparta. Ontzettend jammer natuurlijk. Beter nieuws is er over de 23-jarige Eerdhuijzen en de 22-jarige Rosanas. Zij zijn op de weg terug. Waarom de communicatie over de blessure van Eerhuijzen zo mysterieus moest blijven is een raadsel. Naar nu blijkt had hij last van een liesblessure. In eerste instantie was dat behoorlijke optimistisch ingeschat door de medische staf van Sparta. Toen klachten bleef houden is hij in september naar het Erasmus MC gegaan. Daar werd hem verteld door een specialist verteld dat hij een blessure heeft waar een maandje of 5 herstel voor staat. Hij traint weer. Binnenkort ook al met de groep. Tegen Utrecht zit hij naar verwachting op de bank, al kan hij dan hooguit zeer kort invallen. Eerdhuijzen heeft een contract tot medio 2026. We gaan nog veel plezier aan hem beleven als hij weer fit wordt.

Sergi Rosanas heeft een contract tot medio 2025, met een optie voor 2 jaren. In theorie dus tot medio 2027. Gaan we ook veel plezier beleven aan hem? Het is nog een groot raadsel. Spartaanse scouts zijn kritisch, want hij stond op geen enkel scoutingslijstje, komt uit het netwerk van Nijkamp en maakte in de voorbereiding een matige indruk. Maar eigenlijk kunnen we er nog niets van zeggen. De Spanjaard werd in september in Barcelona geopereerd aan een blessure, is inmiddels hersteld en als hij straks helemaal fit is kunnen we hem echt gaan beoordelen. Hij traint alweer mee met de groep en ook hij mikt erop tegen Utrecht op de bank te kunnen zitten.

Als dit nou de voorbeschouwing op Volendam – Sparta was, hadden we het gewoon zo neergezet: Eerdhuijzen, Rosanas en Saito zitten alledrie nog niet bij de selectie vanwege blessures. Aleman waarschijnlijk ook niet, maar we denken niet dat daar iemand van wakker ligt. Zou de Spanjaard ooit nog iets gaan betekenen voor onze club? Clement is een twijfelgeval.

FC Volendam

Bij de Palingboeren staat ex-Spartaan Robert Mühren in de basis. Naast Mühren stelt Volendam trainer Matthias Kohler -je verwacht het niet- nog 9 andere veldspelers en een keeper op.

Vermoedelijke opstelling FC Volendam: Backhaus, Buur, Benamar, Flint, Cox, Ould-Chikh, Mirani, De Haan, Twigt, Mühren, Johnson

Sparta

Arno Verschueren is speelgerechtigd.  Hij kreeg een straf van 3 wedstrijden. Hij heeft er eentje uitgezeten (tegen IJsselmeervogels). Maar Sparta vond drie wedstrijden teveel en is op het laatste moment in hoger beroep gegaan bij de tuchtcommissie tegen de hoogte van de straf. Wanneer de zaak voorkomt, is bij de redactie van ITWM niet bekend. Maar totdat de tuchtcommissie uitspraak doet is Verschueren inzetbaar. Dat was tegen Almere het geval en vandaag dus ook weer.

De vermoedelijke opstelling voor vandaag is minder zeker dan in de meeste wedstrijden. De vraag die al weken leeft onder supporters is of Jeroen Rijsdijk blijft spelen worstelen met Clement op een voor hem onnatuurlijke plek. Nadat dit in de eerste helft tegen Almere opnieuw mislukte lijkt het nu toch echt tijd voor iets anders. Zelden zijn Sparta-supporters het op voetbaltechnisch gebied zo eensgezind geweest: Clement is geen vleugenaanvaller. Boukhari, de ervaren Booij en onze hoofdtrainer hebben er voor doorgeleerd en dachten er tot nu toe anders over. Kijk dus niet vreemd op als je Clement straks toch weer op de vleugels ziet. Toch kunnen wij van ITWM ons niet voorstellen dat een trainer opnieuw deze keuze maakt. Misschien wordt Rijsdijk ‘geholpen’ in zijn keuze, want Rijsdijk heeft last van zijn knie en is een twijfelgeval.

Als Clement fit is, is 4-4-2 met Clement op zijn favoriete plek op het middenveld en Lauritsen-Brym is een optie. Brym in plaats van Clement kan natuurlijk ook. Het zou er met die laatste variant allemaal wel een stuk aanvallender op worden. De vraag is of Rijsdijk dat aandurft, maar de kans lijkt groot dat dat hem gaat worden.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij, Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust, De Guzmán, Kitolano, Verschueren, Neghli, Lauritsen, Brym

Abonneer
Abonneren op
258 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties