Oekraïne

Vitesse is in handen van een Rus. Nadat de Arnhemse club na de inval van Rusland in Oekraìne eerst nauwelijks reageerde, stond de wedstrijd tegen Sparta in het teken van vrede. Vitesse pakte grootst uit. Nogal vaak kwam de V van vrede terug. De Russisch-Arnhemse PR-machine werkte goed. Maar van mensen die er iets dieper naar keken kwam kritiek. In het officiële statement van Vitesse werd niet één keer het woord invasie of oorlog gebruikt. Op de LED boarding van sponsoren stond wel ‘no war’ maar: beschikbaar gesteld door sponsoren en het ‘no war’ was niet direct te linken aan Oekraïne. Het was allemaal wel helder wat de boodschap moest zijn. Het was tegelijkertijd ook zeer bewust op sommige punten niet expliciet. Het moest duidelijk allemaal passen binnen de nieuwe Russische regelgeving waarin het verboden is om de oorlog in Oerkraïne een oorlog of invasie van de Russen te noemen. En de Rus van Vitesse wil het uiteraard niet al te lastig krijgen. In Nederland de PR op orde krijgen en Rusland niet tegen de schenen schoppen. Het was een knappe Arnhemse balanceeract. Maar het stevig uitspreken tegen het feit dat de Russen in Oekraïne een oorlog gestart zijn, dat gaat net een brug te ver voor de club uit Arnhem.

Dit laatste bleek ook wel uit het feit dat de Vitesse directie vooraf helemaal niet wilde reageren. En achteraf wilde algemeen directeur Pascal van Wijk alleen voor de camera’s van ESPN verschijnen, nadat de afspraak werd gemaakt dat met hem niet over de Russische invasie in Oekraïne werd gesproken. Dit had ESPN uiteraard moeten weigeren. Je als zender laten censureren over Oekraïne door een club met een Russische eigenaar is dezer dagen eigenlijk te gek voor woorden. Driewerf foei ESPN!

Op het goed bevolkte uitvak waren diverse Oekraïense vlaggen te zien. Daarnaast was er een prachtige spandoek met onze welbekende ‘Sparta voetballer’ met een vuist omhoog, als steun aan de Oekraïne. We kunnen helaas erg weinig doen aan de ellende van de onschuldige mensen daar, maar niets mis met de steun die er was vanuit het uitvak. Overigens ook met de steun vanuit de Vitesse supporters was op dit vlak niets mis.

Sparta begint lekker

Voetbal is relatief als we het vergelijken met een verschrikkelijke oorlog. Maar in ons rood-witte leven heeft Sparta nou eenmaal een belangrijke plek. En dus klopten de Spartaanse harten opnieuw vol van zenuwen. Punten is wat we nodig hebben. Dat is niet eenvoudig, uit tegen Vitesse. Sparta wint bijna nooit in Arnhem en Vitesse heeft aanzienlijk meer geld dan Sparta. Dit puur omdat de eigenaar van Vitesse ieder jaar 10 tot 15 miljoen euro bijlegt. De club heeft een dure huishouding maar trok vandaag maar 9.700 supporters, waaronder zo’n 500 Spartanen. Voor een club die 6e staat en in zo’n groot stadion speelt is dat veel te weinig. Zolang er veel geld stroomt vanuit Rusland zal het Vitesse sportief voor de wind gaan. Maar de vraag is of Vitesse überhaupt wel zou kunnen overleven zonder rijke eigenaar.

Voetbal wordt gelukkig niet gespeeld met euro’s. Sparta bleek vandaag verre van kansloos op een grasmat die zo slecht was dat Manfred Laros overweegt de kunstgrasmat komende zomer aan Vitesse te schenken. De supporters geloofden erin en het uitvak liet zich luidruchtig horen. Sparta trok brutaal ten strijde. Na een geweldige pass van de in de basis startende Van Mullem op Mario Engels, had Engels eigenlijk direct op Dalmau moeten spelen. Dat deed hij niet. De kans leek verloren, maar toch wist Engels met een strakke voorzet Dalmau alnsog te bereiken. In de 5e minuut scoorde Dalmau de 0-1. Een geweldig feest op het uitvak!

Sparta bleef nog even de betere partij, met nogmaals een aardige mogelijkheid voor Dalmau. Daarna kreeg Vitesse de overhand. Er ontspon zich deen niet altijd even goede, maar wel zeer boeiende wedstrijd. Vitesse kreeg via Openda en Domgjoni mogelijkheden en één keer kwam Okoye verkeerd uit zijn doel, waardoor er wat gevaar dreigde. Toch kwam Vitesse niet echt dichtbij een gelijkmaker. Dalmau op zijn beurt leek wel de 0-2 te scoren. Hij lobte de bal heerlijk binnen over de te ver uit zijn doel gekomen keeper, maar de Spartaanse spits stond net met zijn hak buitenspel.

Sparta houdt stand in de tweede helft ondanks Dieperink

In de tweede helft was Vitesse de betere ploeg op het veld. Sparta verdedigde en knokte voor wat het waard was en probeerde uit te breken waar mogelijk. En zowaar kreeg onze club opnieuw de beste kans. Engels verraste Bazoer met een geweldige actie, maar zijn schot was helaas te slap. En het scorend vermogen blijft toch een probleem bij Engels. Verder speelde net als tegen PSV Engels goed. Hij knokte zich helemaal leeg en bleek een prettig duo met Dalmau. Met de twee spelers die zich slim positioneerden en vaak diep bleven gaan had de Vitesse verdediging het erg lastig. Ook Van Crooij knokte en toen hij vol voor de bal ging moest hij het veld geblesseerd verlaten. Mijnans ging er op hetzelfde moment uit. Pinto en Jans kwamen er voor terug. Het was duidelijk. Met nog een half uur te gaan had Fraser besloten dat er er nog maar één doel was: de 0-1 verdedigen. Dit ten koste van vrijwel alles. De strijdlust van de spelers was meer dan uitstekend. Niemand verzaakte, of het moet zijn dat Abels zomaar onnodig een paar corners weggaf. Maar ook Abels vocht voor wat hij waard was. Mooi voetbal was niet belangrijk, alleen de 0 houden telde.

Scheidsrechter Dieperink leek het betonvoetbal van Sparta niet te waarderen. In plaats van voor beide ploegen dezelfde maatstaven te hanteren floot hij wat vaker in het voordeel van Vitesse en kleine overtredingen tegen Sparta werden minder snel bestraft. We klagen hier niet vaak over de scheidsrechter, maar dit was best genant om te aanschouwen. Dieptepunt van het optreden van Dieperink was dat Vitesse een volkomen onterechte penalty kreeg. Okoye redde vervolgens op prachtige wijze, want de pingel van Openda was niet eens zo heel slecht ingeschoten. Niet veel later kwam Engels in scoringspositie – en nog belangrijker, hij had Jans in scoringspositie kunnen brengen. Engels werd aan zijn shirt getrokken, maar Dieperink gaf geen geel. Sterker nog, hij gaf zelfs geen vrije trap op een voor Sparta mooie plek. Hij liet op compleet onbegrijpelijke wijze doorspelen. Engels kreeg vervolgens wel geel voor prosteren. Dieperink had de wedstrijd niet meer onder controle.

Vitesse kreeg nog een vrije trap op een mooie plek en twee andere kleine kansen, maar echt grote kansen kwamen er toch niet voor de Arnhemmers. Fraser had ondertussen ook nog Dalmau eruit gehaald en Vriends ingebracht. Engels was de enige nog echt aanvallende Spartaan op het veld. Met Engels en 10 verdedigend ingestelde spelers had Sparta in de counter de 0-2 kunnen maken. Pinto had het veld open voor zich. Als Pinto een seconde langer gewacht had en iets zuiverder in zijn passing was geweest had Engels nogmaals dichtbij de 0-2 kunnen zijn. Dat lukte helaas niet. De 0-1 bleef staan en Dieperink gaf 7 minuten blessuretijd. Misschien is het door een te rood-witte bril bekeken, maar dit waren er toch zeker 2 of 3 drie teveel.

Supporter op het veld, beker op Okoye, gooien met aanstekers, stalen pinnen en vuurwerk

Dieperink liet de wedstrijd uit de hand lopen, maar eiste niet de hoofdrol van de dag op. Dat deed een deel van de Vitesse-aanhang.

Vlak voor tijd liep de situatie uit de hand toen een supporter het veld op kwam. Niemand van de beveiliging van Vitesse deed iets. De man leek Okoye aan te willen vallen, maar Okoye jaagde hem even van het veld af. Okoye. Fulltime keeper van Sparta & eenmalig beveiliger van het Gelredome. Vervolgens kreeg Okoye een bekertje bier op zijn hoofd. Hij ging erbij liggen en we moeten eerlijk zijn. Daarbij stelde onze uitstekende goalie zich wel wat aan. Maar goed, het hoort natuurlijk niet. Schrikbarender was dat er naast het bier en de aanstekers ook metalen pinnen op het veld werden gesmeten richting de Sparta spelers. Dieperink deed zowaar iets goed en staakte tijdelijk de wedstrijd. Tijdens die staking ontplofte er zwaar vuurwerk, waardoor een cameraman van ESPN gewond raakte. De Vitesse supporters op de Zuid-tribune gingen onderling ook nog even knokken. Apart volk, die Arnhemmers.

Sparta wilde niet meer verder voetballen. Onze club voerde aan het niet veilig voelde voor de spelers om verder te spelen. Uiteindelijk waren het de Sparta directie in overleg met de teammanager die weer contact had met de spelers, die besloten om niet verder te willen spelen. Scheidsrechter Dieperink besloot vervolgens de wedstrijd niet door te laten gaan.

Er valt wat voor te zeggen. Okoye en de Sparta verdedigers hadden nog 5 tot 6 minuten moeten verdedigen voor een tribune waarvandaan net metalen pinnen en vuurwerk waren gegooid, terwijl de Vitesse beveiliging ontoereikend was gebleken. Daar voelt uiteraard niet iedere speler zich prettig bij. En er was ook wel reden om aan te nemen dat het echt gevaarlijk is voor spelers. Fraser gaf nog aan dat hij als trainer ervoor vreesde dat zijn spelers in deze situatie misschien niet meer de juiste focus konden hebben die ze de 92e minuut daarvoor wel hadden. Ook dat is natuurlijk terecht. Als ook maar één speler hierdoor een mindere focus heeft of zich onveilig voelt ben je als team natuurlijk wat minder. Dan valt er zomaar een goal binnen, die waarschijnlijk zonder staking nooit was gevallen. En in de strijd tegen degradatie kunnen we dat niet hebben. Vitesse-trainer Thomas Letsch gaf na afloop aan dat hij echt niet snapte waarom de wedstrijd niet verder kon gaan. En zo heeft ieder zijn eigen verhaal.

Drie opties

De KNVB weten dat ‘het incident’ onderzocht gaat worden door de tuchtcommissie. Het lijkt ons dat het ‘de incidenten’ zullen zijn. Maar volgens de KNVB zal het onderzoek zich richten op de schuldvraag van ‘het incident’. Het bestuur betaald voetbal moet vervolgens een besluit nemen over wat er gaat gebeuren met het restant van het duel. Er zijn drie opties. 1. de tussenstand wordt de eindstand, 2. het duel moet worden verder gespeeld op het moment van staken of 3. de wedstrijd moet in zijn geheel opnieuw gespeeld worden.

Nummertje drie wordt het uiteraard niet. Laten we hopen dat Sparta de oh zo belangrijke driepunter straks gewoon binnen heeft na een vrij bizarre avond.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Maduka Okoye, Dirk Abels, Tom Beugelsdijk, Adil Auassar, Riza Durmisi, Joeri de Kamps, Vito van Crooij (59. Mica Pinto), Jeremy van Mullem, Adrián Dalmau (79. Bart Vriends), Sven Mijnans (59. Laurent Jans), Mario Engels

Abonneer
Abonneren op
398 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties