Sparta verloor tegen Vitesse en wist weer niet te scoren. Resultaat onder de streep dus negatief. Maar iedereen die de wedstrijd gezien heeft, zag aanknopingspunten voor een betere toekomst. Want ondanks de nederlaag ging er zowaar flink wat goed.Spelvreugde

Dick Advocaat had Sparta tegen Feyenoord en Groningen zien spelen en vond de ploeg ‘doods ogen’. Ook tegen Telstar zag de Spartaanse ploeg er in grote delen van de wedstrijd er nog apathisch uit. Tegen Kaiserslautern was het al iets beter, maar de eerste officiële wedstrijd onder leiding van Dick Advocaat tegen Vitesse was natuurlijk de test of de nieuwe technische staf de ploeg had kunnen ‘raken’. Is de passie terug? Hierover kunnen we als supporters tevreden zijn. Er leek weer volop spelvreugde en inzet te zijn; een eerste vereiste om tot prestaties te komen.


Goede eerste helft

De inzet en zichtbare spelvreugde gingen in de eerste helft ook nog eens gepaard met bij vlagen goed voetbal. Nieuweling Fred Friday speelde hierbij een belangrijke rol. Hij bleek een echte aanwinst te zijn. Sterk, goed aanspeelbaar, behoorlijk snel, houdt verdedigers bezig en is regelmatig zoekend naar de ruimte voor een schot. Hij werd geflankeerd door Brogno en Alhaft. Brogno was enkele malen gevaarlijk met schoten vanuit de ’tweede lijn’. Toen Brogno later in de wedstrijd een keer niet schoot toen de mogelijkheid er wel was, werd Advocaat woedend op de Belg. Als de kans er ligt op een schot, dan wil Advocaat ook dat er geschoten wordt.

De woede-uitbarsting van Advocaat richting Brogno was eenmalig; ze zijn blij met elkaar. En waar Brogno tevreden is met de trainerswissel, daar lijkt Alhaft ronduit opgeleefd onder de vleugels van Advocaat. Met heerlijke acties maakte hij het de Vitesse verdediging in de eerste helft erg lastig. Floranus (die het aanvallend goed deed, maar het verdedigend lastig had) kwam er een aantal malen prima overheen. Het liep lekker. Achterin deed Chabot het uitstekend. Chabot zal nooit een geweldige speler worden in de opbouw, maar als verdediger deed hij het prima.

Sparta speelde op papier 4-3-3. Er waren duidelijke accentverschillen ten opzichte van voor de winterstop. Dougall en Sanusi speelden in de controle en schoven minder verder op, dan dat ze onder Pastoor deden. De backs moesten er overheen komen en Alhaft en Brogno zakten verdedigend juist terug naar het middenveld. Tekenend was het moment dat Alhaft meesprintte om verdedigend een gat te dichten. Hij kreeg er van Advocaat een groot applaus voor. De hand van Advocaat leek zichtbaar. De ‘compacte organisatie’ waar Advocaat op hamert was met name in de eerste helft aanwezig. Coachend langs de kant dirigeerde de trainer zijn ploeg soms naar voren om de boel met 10 man vast te zetten. Vlak voor rust trok Sparta zich juist op eerste helft om verdedigend diezelfde compacte stellingen in te nemen en niet vlak voor rust nog ‘in het mes’ te lopen.

Vitesse kreeg de eerste kans van de wedstrijd, maar Sparta gaf in de eerste helft verder geen kans meer weg. Friday, Alhaft en Brogno kregen aardige kansen, maar wisten niet te scoren. De grootste kans was echter voor Mühren. Na een lekker passje van Friday kon Mühren alleen op Vitesse keeper Pasveer aflopen. Het was een gigantische kans, maar Mühren handelde traag en besluiteloos en hierdoor kwam hij uiteindelijk niet eens tot een doelpoging.


Mühren en Fischer

En over Mühren gesproken. Hierboven staat opgeschreven dat er weer spelvreugde was. Dat klopt, maar niet bij Mühren. Althans, dat straalde de Volendammer niet uit. De snaar die Advocaat bij spelers als Chabot, Alhaft en Sanusi duidelijk heeft weten te raken, heeft Mühren helaas gemist. Mühren zal ongetwijfeld weer veel meters hebben afgelegd; hij loopt volgens de statistieken altijd behoorlijk veel. Maar het gif ontbreekt. Mühren is topscorer van onze club en heeft ook nog eens de meeste assists op zijn naam staan. Hij heeft ontegenzeggelijk kwaliteiten en Advocaat zal hem zeker niet direct afschrijven. Maar Mühren zal er echt een tandje bij moeten doen, anders kan hij -vrij snel al- op de bank belanden. Als Duarte weer fit is, kan hij immers moeiteloos de positie van Mühren invullen. Mühren zelf leek er gisteren af en toe niet helemaal bij. Was niet scherp. Sjokte bij zijn wissel van het veld af, in plaats van in het teambelang een sprint te trekken. Niet best.

Ook Fischer deed het niet best. Bij hem lijkt het meer een kwestie van kwaliteiten te zijn. Te traag, geen geweldige timing. Als Fischer op zijn allerbest speelt is hij een speler die misschien net onderin de eredivisie mee kan. Maar hij is niet in vorm en dan is het gewoon veel te weinig wat hij laat zien. Fischer brengt natuurlijk wel de nodige ervaring mee, ook niet onbelangrijk, maar puur als verdediger lijkt het erop dat hij in de pikorde al voorbij is gestreefd door Chabot. Komt er straks nog een centrale verdediger bij, dan is de kans groot dat Fischer naast Breuer op de bank plaats moet nemen.


Tweede helft minder, maar veerkrachtig

Na een flinke hagelbui in de rust begon de tweede helft direct een stuk minder. Vitesse gooide er een schepje bovenop en dan heeft Vitesse gewoon een beter elftal dan Sparta. Dat zagen we terug op het veld. Vitesse had in het eerste half uur van de tweede helft het overwicht. Floranus en Fischer hadden het verdedigend moeilijk. Sanusi bleef in de tweede helft goed overeind, maar Dougall en Mühren gaven het middenveld uit handen. Toch kon Vitesse niet veel kansen creëren. Maar helaas vloog er wel een bal in. Bij Sparta was de organisatie even zoek en Mount profiteerde door een goede goal te maken: 0-1.

Tweemaal was Vitesse dichtbij de 0-2. Sparta had het vlak na de goal dus even lastig, maar stortte niet in. Er kwam nog een aardig slotoffensief, mede dankzij de ingebrachte Verhaar, Ache en Goodwin. Dit leidde tot aardige kansen. Een heerlijk steekpassje van Verhaar leidde net niet tot een goal van Friday. Brogno schoot op de lat. En Goodwin had nog een schietkans in de laatste minuut, die helaas geen doel trof.


Advocaat wil meer (verdedigende) spelers

Een uur lang was onze club de betere op het veld, Sparta gaf weinig weg en kreeg zowel in de eerste helft als in de tweede helft meer en veel betere kansen dan Vitesse. Helaas trof Sparta geen doel. Heeft onze club nu wel of niet genoeg scorend vermogen? Die vraag is lastig te beantwoorden, maar Advocaat lijkt tevreden te zijn over het aanvallende deel van zijn elftal. Hij ziet in Brogno een scorende basisspeler. Met Friday heeft hij een nieuwe spits te pakken. Duarte, Alhaft en Mühren zijn spelers die een goal kunnen maken en met Dos Santos en Ahannach heeft hij nog 2 spelers die aanvallend iets kunnen gaan betekenen.

Advocaat wil er nog spelers bij. Het liefste 3. Een verdedigende middenvelder, een linksback en een centrale verdediger staan hoog op het wensenlijstje. Er zal echt nog wel wat bijkomen, maar ondertussen staat aanstaande zondag weer een thuiswedstrijd op het programma. De derby tegen Excelsior. Aanvang 12:30 uur. Dan is een ‘nederlaag met perspectief’ niet voldoende. Een ‘overwinning met perspectief’, dat is wat we zondagavond graag in een wedstrijdverslag willen neertypen.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties