Affiche Sparta - AZ

Sparta trad zondagmiddag voor de eerste keer aan op de fonkelnieuwe grasmat die Het Kasteel sinds dit seizoen rijk is. De toeschouwers van het nagenoeg uitverkochte (maar niet volle) stadion aan de Spartastraat gingen er in de tropische hitte eens goed voor zitten.

Opstelling Sparta

Coach Maurice Steijn stuurde volgende 11 mannen in het rood-wit het fris ruikende gras op: Olij, Abels, Vriends, Auassar, Pinto, Namli, de Guzman, Verschueren, van Crooij, Lokilo, Lauritsen. 

Sevilla aan de Maas

Sparta en de supporters waande zich in het prachtige Estadio Benito Villamarín van Real Betis. Niet dat er 60.000 supporters hadden plaatsgenomen – er waren er vandaag 9.600 wat toch wel een beetje tegenviel – maar meer vanwege de warmte waar zowel fans als spelers last van leken te hebben. De supporters smeerden hun kelen met pilzen van 0,4 liter (€ 4,50 per plastic wegwerpglas) en de spelers hadden al na 20 minuten een eerste drinkpauze te pakken.

Eerste helft

Vorig seizoen schoot Vito van Crooij tegen AZ in de laatste minuut een ‘live-save goal erin. Vandaag, na raadpleging van de VAR, was het na 7 seconden raak voor Sparta. Opnieuw van Crooij! Naar verluid een evenaring van het snelste eredivisie-doelpunt ooit. Leuke statistiek voor pub-quizjes, maar drie punten levert het niet op. Toch mag de Limburger zich vandaag een van de betere Spartanen noemen. De hitte leek Vito niet in de weg te zitten.

Maar het was AZ dat vooral de overhand had. Ze waren veruit de betere ploeg en Sparta moest alle rood-witte zeilen bij blijven zetten. Dat ging niet al te moeilijk totdat Auassar moest corrigeren na een fout van Namli een metertje of tien van de zestien verwijderd. De slecht leidende scheidsrechter van der Laan kon in dit geval niet anders dan wijzen naar de penaltystip. Een cadeautje dat Pavlidis niet onbenut liet. Hij bracht de Kaaskoppen pal voor rust langszij: 1-1. Een enorme opsteker voor de ploeg van Pascal Jansen.

Tweede helft

Sparta bleef het in de aanvangsfase van de tweede helft lastig houden met AZ. De zich met meer kwaliteiten bemiddelde ploeg was heer en meester en Sparta leek geen grip op het Alkmaarse middenveld te hebben. Dit leidde na een vlotte combinatie in de 56e minuut tot een 1-2 van de Wit. 
Sparta kromde de rug en als een duveltje uit een doosje wist Vito van Crooij, op aangeven de Guzman, zijn tweede voor Sparta in het netje te leggen.
Helaas was dat niet de aanzet tot een sterker Sparta. AZ bleef aandringen en Sparta bleef in zwaar weer verkeren. Dat leidde tot hachelijke situaties voor de goal van Sparta. Kerkez Wist hiervan te profiteren en maakte de 2-3 voor de Alkmaarders na 62 minuten spelen. 

Toverdrank?

Engels, de man die vorige week de toverdrank was voor het slotoffensief werd niet gekozen door Maurice Steijn. Wel bracht hij de teleurstellende Brym in. Deze deed echt helemaal niets goed en op de tribunes vroeg men zich dan ook af waarom de altijd hardwerkende en gevaar stichtende cultheld niet van stal werd gehaald.

Het verschil bleef te groot. AZ was tevreden met de 2-3 en vond het allemaal best. En Sparta? Dat kon in de bloedhitte amper nog iets forceren. Een 2-3 nederlaag dus en daarmee is ongeslagen status van Maurice Steijn beëindigd. 

Wat kunnen we zeggen over dit Sparta na twee wedstrijden?

Sparta haalde vorige week verdienstelijk een punt op in het Abe Lenstra stadion. Tegen AZ stond er een tegenstander van een ander kaliber tegen over de mannen van Maurice Steijn. 1 punt uit 2 wedstrijden, waardoor we ook, hoe vreemd dat ook lijkt te klinken, een plaats op de ranglijst stijgen.

Sparta zal volgende week echt uit een ander vaatje tappen. De pijnpunten van dit Sparta lijken na de wedstrijd tegen AZ meer zichtbaar dan na de wedstrijd tegen Heerenveen. Te weinig creëren, te weinig opportunisme wanneer het nodig is en het wisselbeleid dat vandaag niet op orde leek. Sparta zal een tandje bij moeten zetten als volgende week de kampioen-kandidaat nummer 1 langs komt in het mooiste stadion van ons land.

SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner