Afgelopen week kregen jullie al een groot deel van het verslag van de forumavond van afgelopen maandag te lezen. Vandaag, in een weekend van oninteressant interland voetbal plaatsten wij het tweede deel van het verslag. Van stadionperikelen tot hoe het shirt van Sparta tot stand komt. Alles kon gevraagd worden. Heb je nog vragen over deze forumavond die in dit verslag niet beantwoord worden? Stel ze dan aan je mede Spartanen in dit topic.


We waren in deel I van het verslag geëindigd met Piroe die voor de tweede seizoenshelft gehaald werd. Wie er verder nog gehaald moet worden, daar waren de leden van het panel het roerend over eens, dat is een linksback. Dat dit niet gelukt was met de bijna in kannen en kruiken transfer van Warmerdam, daar baalde van Stee eigenlijk nog steeds van. Zo gaat het dus in het betaalde voetbal, als je denk beet te hebben kan de vis nog wel eens los laten. Neemt niet weg dat er een klein budget over is om in de winterstop op de transfermarkt te gaan shoppen. En dat een linksback daar de voorkeur heeft kwam maandagavond dan ook wel naar voren als we Henk van Stee mochten aanhoren. Mocht Halil Dervisoglu trouwens doorverkocht worden dan is er een doorverkooppercentage bedongen. Wel zo’n lekkere gedachte gezien de onstuimige ontwikkeling van deze groeibriljant.

Volgend seizoen zullen er naar verwachting een stuk of 6 spelers ons gaan verlaten, hiervoor dient de selectie aangevuld met nieuwe betere spelers, aldus van Stee. En als het dan gaat over iemand die Sparta graag behoudt, dan is het Rayhi. Met hem zou Sparta dan ook graag doorgaan. Van Stee heeft daarover gesprekken met zowel Rayhi als zijn manager.

Hoe staat het verder met onze samenwerking met Ajax? Levert dat al wat op, wat kunnen we ervan verwachten? Laros gaf als eerste toe dat er “in den beginne” best wel één en ander beter had gekund aangaande deze samenwerking die niet elke Sparta supporter direct zag zitten. Met name het sentiment is nogal over het hoofd gezien en de communicatie in deze had dan ook beter geregeld moeten worden door Sparta. In ieder geval zitten we als het aan Sparta ligt gelijkwaardig aan tafel met Ajax en valt te melden dat de samenwerking tot nu toe heeft opgeleverd dat er maar 5 talentvolle jeugdspelers uit onze jeugdopleiding “opgehaald” zijn. 3 zijn naar Ajax gegaan en 2 naar Feyenoord. Voor de spelers die naar Ajax zijn gegaan is een vergoeding betaald, naast de vaste vergoeding die Sparta verkrijgt in de vorm van scouting, netwerken en faciliteiten. Op de vraag uit de zaal of dat als Feyenoord een zelfde deal had voorgesteld als Ajax Sparta daar dan ook mee in zee was gegaan bleef het panel stil. Er is geen samenwerking met Feyenoord, maar uit alles viel op te maken dat zelfs een zakelijke deal met Feyenoord er in had kunnen zitten als deze beter was geweest dan die van Ajax. De commercie lijkt zo nu en dan belangrijker dan het geweten van een voetbalclub…..

Dan weer even terug naar het stadion. In het eerste deel van het verslag lazen we al dat Sparta eerst alles op Terbregge in orde moet hebben om vervolgens te gaan (ver)bouwen op Spangen. En dat ook allemaal nog eens op basis van financiering waar de Gemeente Rotterdam garant voor moet staan. De volgorde is dus. Terbregge verbouwen zodat daar een volwaardige trainingscomplex ontstaat, Stadion verbouwen (Sponsorruimtes, verhogen capaciteit) en dan de lang gekoesterde wens om een echte grasmat aan te leggen. Voor wat de capaciteitsuitbreiding is het eerder gepresenteerde plan dat de uitstraling had van een Aldi filiaal in de Beverwaard in de prullenbak gegooid. Zowel sponsors, supporters en andere stakeholders vonden dit helemaal niets. De bedoeling is nu dat er een gefaseerde capaciteitsuitbreiding gaat komen met stapjes van 500-1.500 plaatsen per keer. Manfred Laros gaf aan dat dit zorgvuldig moet gebeuren om er voor te zorgen dat het stadion altijd vol blijft, daar dit de exposure van Sparta te goede komt. Half lege stadions, die je steeds meer tegenkomt in de Eredivisie, is een gruwel in de ogen van onze clubleiding. Het in de diepte gaan lijkt daarbij, gezien de geringe mogelijkheden, eigenlijk ook geen optie. Dat betekent dus als Sparta uit gaat breiden dat mogelijk toch verbouwen in de hoogte gaat worden. (Sparta mag 30 meter hoog bouwen volgens het bestemmingsplan, red.)

Als er gebouwd gaat worden zullen ook supporters een stem krijgen en zal de SV een belangrijke rol spelen.

Als laatste kwam het shirt ter sprake. Hoe komt zo’n shirt nu tot stand en wie hebben er allemaal inspraak. Laros kwam met een heel verhaal waaruit bleek dat ongeveer de halve club zich hiermee bemoeit. Als eerste gaan de professionele tekenaars van Robey er mee aan de slag. Deze worden bijgestaan door een select groepje van bekende supporters, Vervolgens wordt het shirts aan de spelersraad voorgelegd en wordt aan hen een akkoord gevraagd. Bij een akkoord wordt de stichting 1888 als laatste gevraagd akkoord te gaan en gaat het shirt in productie.

Dat daarbij het Esset logo niet is afgekeurd, heeft te maken met de commerciële keuzes van Sparta. Dit logo levert de nodige centen op die Sparta volgens Laros hard nodig heeft. Ook kiest Sparta voor een 8-tal sponsoruitingen op het shirt i.p.v. het shirt exclusief te laten voor 1 sponsor. Bij het vertrek van een exclusieve sponsor is het afbreukrisico vele malen groter dan bij het vertrek van 1 van de 8. Een bewuste keuze dus…..

De ITWM verslaggever van dienst heeft zijn best gedaan om de twee verslagen zo reëel mogelijk te noteren. Mochten er nog fouten in het verslag staan of zaken ontbreken, laat dit dan in de reacties weten.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties