Daar waar we onze club nog massaal wisten te steunen in de uitwedstrijden “om de hoek” lijkt het de laatste weken bergafwaarts te gaan met de steun voor onze club in de wat verdere uitwedstrijden. Dat is jammer, want Sparta heeft de beste seizoenstart in meer dan 20 jaar en verdiend veel meer support. Zo ook in en bij FC Groningen, waar gisterenavond de teller op slechts 176 verkochte kaarten stond.

In seizoen 2016-2017, waar Sparta na vele jaren baggervoetbal weer mee mocht doen met de grote jongens vulden onze club 47% van de uitvakken over een heel seizoen. We eindigden dat jaar als 7e club op de ranglijst van AwaydaysNL; een twitteraccount dat alles netjes bij weet te houden als het gaat over het bezoeken van uitwedstrijden van alle clubs in de eredivisie en de eerste divisie.

In de eerste divisie, waar de uitvakken een stuk kleiner waren eindigden we vorig seizoen op een derde plaats met 53% gevulde uitvakken. We zagen FC Twente en FC Den Bosch boven ons eindigen en als het om absolute aantallen ging ook nog eens GA Eagles.

En dan dit seizoen…volle bakken tegen Feyenoord en ADO uit en AZ (Bij ADO) voor 88% uitverkocht. PEC uit leverde nog een bezetting van 70% op, maar bij Fortuna was het huilen met de pet op. Slechts 33% van het uitvak was vol. En ook het uitvak bij FC Groningen lijkt niet op het uitvak wat we graag willen zien. We streven af op ca. 38% vol.

Wat is het dan dat als we iets langer in de auto, trein of bus moeten zitten we af gaan haken? Er zijn diverse redenen voor te noemen: Prijsstelling ticket, afstand (=tijd), aanvangstijd, kans op resultaat, speeldag, vervoersregeling etc.

Voor de kans op resultaat, aanvangstijd, prijsstelling ticket, speeldag en vervoersregeling lijkt zondag alles te kloppen. Zondag is de afstand dus de grote boeman die er voor zorgt dat het overgrote deel dat onder nagenoeg gelijke condities wel mee ging naar de uitwedstrijd op Zuid nu niet thuis geeft. Een wrange constatering die er voor zorgt dat we niet “famous for travelling” zullen zijn als deze tendens aan weet te houden. En dat is erg jammer. In diverse interviews hebben de spelers van Sparta aangegeven het “zeer” belangrijk te vinden steun te ontvangen van hun supporters in uitwedstrijden. Ook op de onlangs gehouden forumavond zei Fraser nog hoe belangrijk de steun van het uitvak kan zijn.

Wie ook te weinig doet aan het zorgen van volle uitvakken is de Sparta organisatie. Weliswaar wordt in samenwerking met de SV alles goed georganiseerd en is het zeker niet moeilijk om ene uitwedstrijd te bezoeken; de promotie ervan zou een stuk beter mogen. Op de website van Sparta lezen we te weinig terug hoe belangrijk het bezoeken van uitwedstrijden is. Als spelers en staf aangeven dat het erg belangrijk voor ze is dat die uitvakken goed vol zitten, dan zou je daar als clubleiding alles voor in het werk moeten stellen om net als bij de thuiswedstrijden er zorg voor te dragen dat uit we overal volle bakken hebben. Uiteraard is er geen direct financieel voordeel, maar elke klein beetje dat helpt om Sparta een goed resultaat te laten boeken in uitwedstrijden zou aangegrepen moeten worden. Hoe het wel moet? Ze doen bijna niks goed daar, maar hoe Roda JC hun uitwedstrijden support is een voorbeeld voor veel BVO’s. En zie daar; ondanks de beroerde stand op de ranglijst hebben ze behoorlijk wat uitsupport in de eerste divisie op de benen weten te brengen. Aan het einde van het seizoen zal dat, als dit zo doorzet, naar verwachting uit een hoger aantal bestaan dan bij Sparta.

Bij ITWM zitten we niet op de veroordelende stoel waarbij we supporters de schuld willen geven dat ze niet gaan. Wel zien dat er altijd veel redenen worden gegeven om vooral niet naar een uitwedstrijd te gaan. Maar de keuze om wel te gaan betekent extra support voor de club die je lief is, waarvan je blij wordt als je tussen gelijkgestemden in een stadion staat dat niet op de hand van je club is. Daarbij is succes nooit verzekerd (een understatement), maar de blijdschap is tegen het euforische aan bij een overwinning of een mooi behaald punt.

Heb je na het lezen van dit stuk nu toch opeens zin om mee naar Groningen te gaan om je helden in het Noorden des land een hart onder de riem te steken… Ga dan snel naar spartakaartje.nl en schaf je ticket aan! We zien je in de Euroborg, want wees nu eerlijk: Voetbal beleven doe je in het stadion!

speeldag aanvang datum club afstand # supporters prijs kaartje grootte uitvak bezetting
zondag 14:30 4-8-2019 Feyenoord 9,3 1166 € 23,50 1200 97%
zaterdag 18:30 17-8-2019 ADO 22,9 500 € 26,00 500 100%
zondag 16:45 24-8-2019 PEC 152 350 € 23,50 500 70%
zaterdag 18:30 15-9-2019 AZ (ADO) 22,9 440 € 17,50 500 88%
zaterdag 20:45 28-9-2019 Fortuna S. 189 262 € 14,00 800 33%
zondag 14:30 20-10-2019 FC Groningen 246
176
€ 19,00 525 34%
Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties