De transferwindow is gesloten. Sparta houdt het daarom bij 5 nieuwe spelers. Ook vertrokken er diverse spelers.

Meest productieve transferperiode ooit

Het was de meest productieve wintertransferperiode ooit bij Sparta. 5 spelers kwamen. Een hele berg mindere ‘goden’ vertrok.

Deels mogen we daar niet ontevreden over zijn. Vaak zie je dat in de winter gehaalde spelers niet of nauwelijks iets toevoegen aan een team. Nu lijken we met Nelom, Friday en Ahannach in ieder geval drie spelers te hebben gehaald die een directe versterking zijn voor de basis.

Naar het niveau van Dos Santos (matig ingevallen in Heerenveen) en keeper Jannik Huth (grote onbekende voor velen) blijft het nog even gissen.

Backs, op 10 en voorin: goede zaken gedaan

De mogelijkheden voorin en ‘op 10’ zijn hoe dan ook stevig vergroot. Ahannach kan ‘op 10’ en op de vleugels uit de voeten en is gewoon een prima voetballer. Friday is een voor Sparta begrippen goede spits.

Met de komst van Nelom zijn beide backposities opeens dubbel bezet. Als Floranus zijn vorm weer terugkrijgt, dan kan hij ten slotte prima als linksback en als rechtsback uit de voeten. Aangezien Floranus de vorm even niet heeft, is de kans groot dat hij voor nu op de bank plaats moet nemen.

Iedereen die een beetje realistisch naar Sparta kijkt kan niet ontevreden zijn over de mogelijkheden die onze club nu voorin, ‘op 10’ en op de backposities heeft.

Centraal verdedigend en centraal op het middenveld: kwetsbaar

Tot zover het positieve deel van het de afgelopen maand. Maar hoe anders is het centraal achterin en centraal op het middenveld? In de as van het veld blijft het verdedigend kwetsbaar. Laten we eerlijk zijn: iedere Spartaan had gehoopt dat er een goede verdedigende centrale verdediger en/of een verdedigende middenvelder bij was gekomen. Niet gelukt. Balen.

Centraal achterin blijft het kwalitatief erg lastig. We mogen hopen dat Chabot zijn goede niveau van de laatste tijd vasthoud. Een maand geleden kwam hij eigenlijk nog niet in ‘het verhaal’ voor, nu lijkt hij de rots in de branding. Er ligt druk op de jonge Duitser. Weet hij zijn hoge niveau vast te houden? Fischer en Breuer kunnen natuurlijk ingepast worden. Prima voor de breedte, maar voor de basis? Beide mannen hebben dit seizoen aangetoond te vaak niet meer mee te kunnen op eredivisieniveau. Vriends deed het een aantal wedstrijden goed dit seizoen. Hij is een serieuze optie naast Chabot, maar Vriends mist wedstrijdritme en het is altijd maar weer de vraag of hij niet weer geblesseerd raakt. Zou Advocaat het aan durven met de snelle Floranus centraal achterin naast Chabot? Tijd om te experimenteren is er nauwelijks. Punten hebben we nodig, dat is het enige dat het Spartaanse gemoed kan verbeteren.

Centraal op het middenveld mogen we hopen dat Dougall en Sanusi steeds beter in hun spel komen, niet geschorst raken en niet geblesseerd raken. En laten we ook hier eerlijk zijn: dat is nogal wat om op te hopen voor een 2e seizoenshelft (met mogelijk play-offs die volgen). Misschien zelfs niet helemaal realistisch? Met name Dougall heeft het de laatste tijd verdedigend vaak moeilijk, maar wat zijn binnen deze selectie de alternatieven? Misschien Duarte een linie terug halen, of de jonge Veenhoven inpassen? Waar we ‘op 10’ barsten van de mogelijkheden, zijn de 2 posities daarachter erg mager bezet.

Spelers die geen contract hebben zijn nog wel op te halen. Advocaat gaf eerder aan hier niet op te mikken. Blijven zoeken versterkt de onrust in de selectie, aldus onze trainert. Bovendien zijn spelers die geen contract meer hebben, meestal niet zonder reden contractloos: geblesseerd, slechte mentaliteit, vrijwel niet gespeeld het afgelopen jaar, dat werk. Zelden zijn dit soort spelers echte versterkingen. Misschien dat Don Leo blijft zoeken naar een buitenkansje, voor nu moeten we het doen met de mannen die er zijn.

We gaan het allemaal zien. De selectie is per saldo versterkt, dat is wel duidelijk, maar op 2 zeer belangrijke posities in de as van het veld blijven de twijfels erg groot. De wisseling van de trainersstaf, het halen van 5 spelers. Is het voldoende om te klimmen naar de 17e of zelfs 15e plek? We gaan het zien. Om te beginnen zondag, in de zeer belangrijke pot tegen de kruikenzeikers. Als supporters kunnen we niets anders doen dan vol de ploeg steunen. Wie weet, kunnen we dan eindelijk weer eens drie broodnodige punten bijschrijven.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties