Voorafgaand aan de wedstrijd toonden FC Twente-supporters mooie spandoeken voor Kick van der Vall en Eddy Achterberg (De Keu). Beeld is gemaakt door Joeri van Zwoll.

Sparta heeft in Enschede nipt met 3-3 gelijk gespeeld tegen FC Twente. Na een 1-0 achterstand, zorgden twee goals van onze spits Tobias Lauritsen voor een voorsprong. Maar na een eigen doelpunt van Dirk Abels en een goal van Cherny mocht toch FC Twente er bijna met de buit vandoor. In een chaotische slotfase maakte Sambo (rebound na een vrije trap van Van Crooij) de 3-3, waarna hij rood kreeg vanwege provocatief juichen. Assistent Jeroen van Rijsdijk liet zich gaan met een onbezonnen actie en kreeg in de laatste minuten ook rood. Sparta blijft vijfde staan in de competitie.

Vroeg in de veren, dat moesten wij als Sparta-supporters. Na een ontbijtje in het home richting Tukkerland. Biertje in de bus. Geen biertjes of andere drank in het uitvak met net. Voor de wedstrijd wat keuvelen en FC Twente prachtige spandoeken met Eddy Achterberg (De Keu) en Kick van der Vall zien hijsen. Een wedstrijd tegen FC Twente betekent ook altijd aandacht voor vader en zoon Steijn. En dan komen daar in de media ook automatisch de verhalen van Gert en Rick Kruys achteraan. Gert Kruys is misschien wel de meest slechte trainer van Sparta ooit. Maar toen we naast Ron Jans keken in de dug-out zat daar een oud-bekende: Adri Bogers. Die speelde, ondanks de goede resultaten, zulk saai, zeg gerust zaaddodend, voetbal in zijn tijd als Sparta-trainer dat je beter naar een toernooitje in Kerkwerve van 40+ spelers op Schouwen-Duiveland kan gaan kijken.

Middenveld niet 1 op 1 laten spelen. Graag zone-verdediging.

Overigens begon Sem Steijn op de bank. Hij zou er in de 63e minuut inkomen. Over die belangrijke fase in de wedstrijd later meer. Eerst gaan we naar de beginfase waarin FC Twente Sparta bij de strot pakte. Brenet had Saito in zijn binnenzak en zag ook nog eens mogelijkheid om aan te vallen. Pinto had zijn handen vol aan Cherny, die vaak uitgleed op het veld. De thuisploeg was echt een maatje te groot. Dat kwam voornamelijk omdat er op het middenveld 1 op 1 werd gespeeld en Vito van Crooij en Koki Saito dat niet kunnen aanlopen. Die kunnen beter zone-verdedigen. Een leermomentje voor de technische staf. De 1-0 van Cherny (waar waren de meelopende middenvelders?) lag daar aan ten grondslag. Omdat Twente de linies goed gesloten hield, dicht op de bal voetbalde en de ruimtes klein liet, kon Sparta geen vuist maken.

Wederopstanding van Sparta is van korte duur

Al balde Sparta wel de vuist. Dat is het mooie dit seizoen. Nooit opgeven, ongeacht de stand. Waar je als supporter in andere jaren dan een ouderwetse nederlaag verwacht, is het dit seizoen anders. Sparta recht altijd de rug. Mike Eerdhuijzen ging goed door, bezorgde de bal bij Verschueren die geen pisbal bij de eerste paal afgaf, maar een goede voorzet aan de sleurende (met Brenet als een vlieg aan zijn arm) Lauritsen. Hij kopte de 1-1 binnen. Zijn tiende goal. Sparta’s 16e kopbal van de toen gemaakte 48 goals in totaal. Puik. Een wederopstanding van Sparta. Want tien minuten later is het weer raak. Kitolano knalt op de keeper. De corner van Van Crooij belandt bij Eerdhuijzen die naar Lauritsen kopt. Van dichtbij schiet de spits zijn elfde goal binnen. 2-1 voor. Dan ga je lekker rusten.

Blauwe ballen moet je legen. Zowel strandballen als tintelende balzak

Na rust moest Namli al snel vervangen worden vanwege een blessure (schouder uit de kom?). Van Mullem glijdt drie minuten na zijn invalbeurt wat ongelukkig uit en krijgt een gele kaart. Daarvoor ontsnapte de wedstrijd aan zijn einde. Vanaf de tribune worden blauwe strandballen op het veld gegooid. Wij denken als het over blauwe ballen gaat, eigenlijk aan ballen die nodig geledigd moeten worden. Dat doet een steward van FC Twente ook, maar dan anders. Hij haalt de lucht uit de ballen. Overigens had scheidsrechter Joey Kooij (wat een man!) bij het raken van een speler door die ballen de wedstrijd moeten staken.

Buitenspelgoal Lauritsen, eigen doelpunt Abels. FC Twente draait het om

De wedstrijd gaat door. Sambo maakt geen strafbaar hands. Lauritsen ziet een derde treffer in de zestigste minuut wegens buitenspel afgekeurd worden. Dan komt het wisselmoment van Jans. Sem Steijn erin voor Sadilek. Van Wolfswinkel (die al zes keer scoorde tegen Sparta) maakt plaats voor Ugalde. FC Twente pakt het moment. Cherney schiet scherp voor, Olij kan er niet bij, Abels nog wel, maar werkt in eigen doel weg. Ahum. 2-2 gelijk. De Grolsch Veste schudt op zijn grondvesten. En schudt helemaal los als de Tsjech Cherney twee minuten later mooi raak schiet. Lauritsen gefrustreerd geel na overtreding op Propper.

Vliegend bier. Rood. Billen knijpen. Tijd. Rijsdijk rood. Afgelopen.

In de slotfase lijkt FC Twente er met de buit vandoor te gaan en met lege ballen over ons heen te wippen in de stand. Maar Propper vergrijpt zich in de negentigste minuut aan Eerdhuijzen. Gele prent voor de aanvoerder van FC Twente. Erger nog voor de Tukkers: een vrije trap op de rand van de zestien meter. Muurtje metselen. Stilte in het stadion. Van Crooij achter de bal. Het schot. Unnerstall heeft hem niet helemaal. Sambo alert in de rebound: 3-3. Vliegend bier. Weg bij die tribune daar, Sambootje. Kooij geeft rood voor provocatief juichen. Maar laat in de blessuretijd lang doorspelen. Jeroen Rijsdijk kan zijn emoties niet te baas en laat zich in de laatste minuten tegenover FC Twente-spelers onnodig gaan. Hij krijgt ook rood. Daarom is hij nog geen hoofdtrainer. Zeker als trainer moet je boven zulke momenten staan. Laten gaan zulke gebeurtenissen. Leermomentje voor Rijsdijk, die de vorige speelronde door VI nog tot trainer van de week werd gekozen. Kooij fluit na 100 minuten af. Door het gelijke spel blijft Sparta vijfde staan. En FC Twente zesde. Nu afwachten wat AZ vanavond doet tegen RKC Waalwijk.