Lennart Thy maakte uit een niet al te best genomen pingel de 2-2 tegen PEC. Diep in blessuretijd kopte onze spits (tegen zijn oude cluppie) zelfs de 3-2 binnen. Een heerlijke overwinning, die onze club brengt naar maar liefst 34 punten uit 28 wedstrijden.

In januari en februari van dit jaar had onze club een zeer teleurstellende reeks resultaten. Daardoor kwam er nog even spanning te staan op de competitie. We leken zowaar nog in degradatienood te kunnen gaan komen. Maar in maart herstelden de mannnen van Fraser zich prima. Niet altijd met even goed voetbal, maar er werd volop karakter getoond. De wedstrijd tegen Zwolle was zo´n wedstrijd die eigenlijk gewonnen moest worden om echt eens zorgeloos naar een einde van het een seizoen toe te gaan leven. En zo geschiedde. Met vlagen speelde onze club goed voetbal en de vechtlust was er ieder moment in het team. Sparta verloor ditmaal geen punten in de laatste seconden, zoals tegen Emmen en Heracles, maar pakte in de laatste seconden de volle buit mee. ´We´ zijn daardoor bijna veilig. De grootste optimisten kijken zelfs al naar het linkerrijtje en benoemen dat zelfs de play-offs om Europees voetbal nog haalbaar zijn. En dat is ook één van die mooie dingen aan voetbal. Waar in februari degradatiestress kan opspelen, kan in april de Europese droom levendig worden. 3 april kwam er vooral een mooi, net iets verlaat, verjaardagscadeau voor de oudste club van het Nederlandse betaalde voetbal.

Een wervelende start

Fraser had ervoor gekozen om Auassar achterin te posteren. De reden hiervoor was dat onze trainert meer voetbalde wenste vanuit achteruit. Dat pakte in het begin goed uit. Sparta was oppermachtig, Zwolle was helemaal nergens. Een kwartier lang was het likkebaardend Spartaans genieten. Na een prachtige aanval moest de opnieuw tegenvallende Wouter Burger eigenlijk scoren, maar hij raakte de paal. Niet veel later scoorde Sparta wel. Na een geweldige aanval, ditmaal via Mijnans en Harroui, die een schitterende assist achter het standbeen langs produceerde, scoorde Pinto zijn derde goal in het betaalde voetbal.

Tweede deel eerste helft gelijk op

Het razende tempo waarmee Sparta gestart was, was niet vol te houden. Niet veel later nam het tempo af. In de loop van de eerste helft kwam PEC ook beter in de wedstrijd. Van het wervelende begin was niet heel veel meer over. Sparta had nog wel een mooi aanval op links, die door Harroui in het zijnet geschoten werd. Harroui en Burger schoten een keer van afstand. En Pinto, die verder een uitstekende wedstrijd speelde, dekte op één moment verkeerd, waardoor Zwolle een grote kans kreeg, maar Pherai miste.

Sparta slecht uit de startblokken

In de tweede helft begon Zwolle juist goed en Sparta kwam stroef uit de kleedkamer. Fraser had in de rust Deroy Duarte ingebracht en Burger eruit gehaald om zo meer diepte in het spel van onze club te krijgen, maar Sparta liep slechts achteruit. Zwolle had een paar leuke aanvallen en kreeg, net als in het laatste deel van de eerste helft, aardig wat corners.

In de 52e minuut werd bij zo´n corner Bram van Bolen vrij gelaten. Van Polen had een doelpoging. De bal werd van richting verandert door Beugelsdijk, waardoor de terechte 1-1 wat ongelukkig op de borden kwam.

Een boeiend duel

Na de 1-1 ontspon zich een boeiend duel. Niet altijd even goed, maar de neutrale ESPN kijker zal zich vermaakt hebben. Sparta leek wakker geschud na de 1-1 en kwam weer tot een zeer aardige fase in de wedstrijd. Onze club trok ten strijde, drukte PEC even terug en de Spartaanse jacht op de voorsprong leek weer geopend. Maar toen gooide Okoye de bal naar Harroui. Slecht gedaan, veel te gevaarlijk. En Harroui verspeelde de bal op nog slechtere wijze. Hij had de situatie niet goed door, draaide op zijn gemakje weg, terwijl 2 PEC spelers hem juist fel opjaagden en hem de bal afhandig maakten. Sparta had ook nog eens de pech dat Slobodan Tedic de door Zwolle veroverde bal op verwoestende wijze inschoot. 1-2.

Daarna ontspan zich een duel dat heen en weer golfde. De zeer behoorlijk spelende Laros Duarte schoot naast, Beugelsdijk raakte de paal -dit was al de tweede keer van de avond voor Sparta- maar ook Zwolle kreeg kansen. Sparta voetbalde aan de bal lekker op het middenveld, maar was verdedigend de grip op het middenveld kwijt. Dit verschil was zo groot, dat Fraser in dubio zal hebben gestaan. Aan de ene kant moet je scoren, maar met een wissel ervoor zorgen dat Auassar voor de welbekende balans op het middenveld terecht zou komen, leek ook logisch. Uiteindelijk besloot Fraser voor de aanval te gaan. Engels kwam voor Mijnans en twee minuten later kreeg Sparta uit het niets een penalty. Thy schoot de pingel erg slecht in. Eigenlijk had Zwolle keeper Mous deze wel moeten hebben, maar goed, hij vloog erin en dan maakt het ook niet meer uit hoe: 2-2.

De wedstrijd was zeker niet altijd goed, maar bleef interessant en kon nog alle kanten op. Zwolle maakte gebruik van de ruimtes, en naarmate de wedstrijd vorderde koos Sparta wat vaker voor iets meer opportunisme. Fraser wisselde weer aanvallend door Kharcouch in te brengen voor Smeets en ook Meijers kwam voor Pinto.

Alleen het genot van een ontploffend Kasteel ontbrak

Geen Zwolle of Sparta supporter zal volledig rustig op zijn stoel hebben gezeten. Een gelijkspel was de terechte weergave van deze wedstrijd geweest, maar de 2-3 of 3-2 kon zomaar een keer vallen, omdat er veel ruimte op het veld werd weggegeven. En in de laatste 10 seconden van de blessuretijd was het dan zover. Uit een lekkere voorzet van Aaron Meijers kwam Lennart Thy ontzettend gretig naar de bal en tussen 2 Zwolle verdedigers in kopte hij de bal perfect binnen. 3-2!! Het was zijn twaalfde van het seizoen.

En stel je eens voor Spartanen …….dat dit was gebeurd op een vol Kasteel. In één van de laatste seconden van de wedstrijd de winnende maken en daarmee direct ‘veilig’ zijn. Het Kasteel was ontploft. Wildvreemden waren elkaar in de armen gevallen; het Spartaanse geluk met elkaar delend. We hadden de spelers bij een ereronde toegejuicht alsof ze ons persoonlijk bevrijd hadden van om even het wat. Zinderend van vreugde en adrenaline waren we met elkaar breed lachend Het Kasteel uitgelopen, de frisse Rotterdamse aprilnacht in. De wereld had even zorgeloos geleken. Sommigen waren nog tot diep in de nacht feest gaan vieren. Anderen waren via auto, fiets of benenwagen direct naar huis gegaan, waren het bed in gestapt om daar tot de conclusie te komen dat slaap nog niet mogelijk is. Die oh zo beslissende minuut en het mooie van het Spartaanse keer op keer herbeleven was beter geweest dan een goede nachtrust. Deze ontknoping had niets anders dan extatisch genot verdiend. Maar het mocht niet zo zijn.

Niettemin een mooie overwinning, op het juiste moment, die in alle Spartaanse huiskamers vrolijk ontvangen is. Bij deze valt de redactie van ITWM een ieder die dit leest op gepaste afstand juichend in de armen.

Veilig

De historie leert ons dat je met 35 minuten altijd veilig bent. Met 34 punten kan je soms net eens pech hebben. Sparta heeft nu 34 punten uit 28 wedstrijden en heeft eigenlijk dus nog minimaal een punt nodig. Maar er zijn genoeg seizoenen waar je met minder punten dan 34 punten ook wel veilig bent. En dat lijkt dit seizoen het geval te zijn. Sparta heeft een voorsprong van 12 punten op VVV en het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat Sparta geen enkel punt meer pakt en VVV nog 12 punten zal pakken in 6 wedstrijden.

Sparta is dus zo goed als veilig na speelronde 28 en dat is een groot compliment voor Henk van Stee, Henk Fraser en de spelers!

Maar het is te hopen dat de laatste wedstrijden van dit seizoen er nog volle bak gegaan wordt. Want er is nog genoeg te winnen. Onze club heeft nog een pittig programma voor de boeg, maar het zou mooi zijn als ‘we’ dit seizoen nog serieus gaan strijden om een plek in het linkerrijtje. En dat is mogelijk. Het gat naar Twente (nummer 8) is nog maar 3 punten, het gat naar Heracles (nummer 9) nog maar 2.

Voor nu maar even genieten van eieren, chocolade en drie punten. Vrolijk Pasen Spartanen!