Spartaanse mening

Met het vertrek van Bradly van Hoeven naar Go Ahead Eagles rijst steeds meer de vraag of Sparta de meest in het oog springende talenten van de laatste jaren wel een kans wil geven of men liever inzet op de huur van spelers van andere clubs. Naast van Hoeven vertrokken onlangs ook Elyais Tavsan (naar NEC) en Levi Bouwense (naar Almere City). Het drietal heeft een lange staat van dienst in de Sparta jeugdopleiding.

Daarnaast waren de drie ook jeugdinternationals en liepen ze vanuit de Sparta jeugd de diverse vertegenwoordigde nationale elftallen voor Nederland.

Sparta onder Henk van Stee en Henk Fraser presteert super goed. We promoveerden in een seizoen terug naar de eredivisie en we wisten met gemak het stopgezette seizoen 2019-20 op een gedeelde 10e plaats te beëindigen. Dat maakt het wel dan niet gelijk hebben in een discussie over niet aangewend talent ook zo moeilijk. Er werden door de staf vooral spelers gebruikt die transfervrij over konden komen en te huur waren. Ook werden door Sparta zelf opgeleide spelers ingezet.

Die zelf opgeleide spelers die ingezet werden floreerden wel degelijk, maar werden nagenoeg niet echt gebracht door de technische staf. Ze debuteerden nauwelijks onder Henk Fraser maar waren grotendeels al door zijn voorganger aan het eerste elftal toegevoegd.

De talenten Bouwense, Tavsan en van Hoeven mochten wel aansluiten bij de selectie, maar werden vooral in de tweede divisie gebruikt. Mede door deze talenten wist Sparta zijn status als tweede divisionist te behouden, maar het drietal vond eigenlijk nimmer de doorontwikkeling naar de het eerste elftal onder Fraser. Warmlopen mocht wel. In het jaar dat Sparta promoveerde mocht van Hoeven na maanden lang te hebben warmgelopen een luttele minuut mee doen tegen MVV om vervolgens het seizoen daarna aan de kant gezet te worden. In de tweede divisie was hij een van de dragende spelers van Jong Sparta en werd ook als een van de beste spelers van deze klasse gezien.

En dat is toch iets wat voor een opleidingsclub, die Sparta meent te zijn. vreemd. Al deze jeugdige talenten werden stuk voor stuk geselecteerd als jeugdinternational. Daar kom je niet zomaar, daarvoor moet je behoorlijk wat talent en doorzettingsvermogen hebben.

Waarom haalden deze spelers de hoofdmacht niet en waarom haalt van Stee wel huurlingen? Is het gewoon doorselecteren, een gebrek aan talent in onze opleiding of is het een niet-durven van het aanwenden van eigen talenten? In het betaalde voetbal is de korte termijn schering en inslag. Opleiden doe je voor de lange termijn en Sparta, zoals we vaak uit monde van Manfred Laros mogen horen, ook voor de broodnodige inkomsten.

Hoeveel en of er nog inkomsten zijn gegenereerd uit de transfers van Bouwense en Tavsan is niet bekend. Sparta is vooral scheutig met het maken van PR als het gaat om het halen van nieuwe spelers. Doorgaans informeert men de supporters niet over speler die vertrekken. Van Bradly van Hoeven weten we dat hij inmiddels aan Go Ahead is verhuurd. Dat levert nog wat centen op. Maar mocht bij een van de drie het talent ooit nog eens tot volle ontluiken kan Sparta de daarbij behorende inkomsten die het voor talenten als van Drongelen, Dervisoglu en straks Harroui heeft en zal ontvangen op de buik kunnen schrijven. Meer dan een opleidingsvergoeding zal het niet opleveren.

Nauwelijks Return on Investment van drie talenten die met de stille trom vertrekken. En dat is erg jammer….

Jaap uit Rotterdam

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties