Daar waar het betaald voetbal minimaal tot 1 juni 2020 stil legt zijn de supporters eigenlijk nog niet aan het woord geweest. Het waren vooral clubs, tv-stations en (internationale) bonden die gehoord werden. Niet zo vreemd, want bij hen is er veel aan gelegen om de cash-flow in stand te houden zodat de broek opgehouden kan worden. Als laatste in de rij worden nu eindelijk ook de supporters gehoord. Het supporterscollectief zal a.s. dinsdag een overleg met de KNVB hebben.

Afgelopen week zagen we dat er een aantal clubs per direct met de competitie wilden stoppen. Zowel de clubs aan de bovenkant als aan de onderkant van de eredivisie ranglijst vonden dat de competitie, als het aan hun zou liggen, afgelopen zou zijn.

Sparta heeft in dit geheel laten weten dat het de vergadering van de KNVB van 7 april afwacht. In het Algemeen Dagblad zegt Henk van Stee hierover het volgende: “Niemand weet wat komen gaat met die verschrikkelijke ziekte. Het RIVM niet, de regering niet, dus ook de KNVB niet. Ik vind het volkomen logisch dat de bond nu daarom niet zegt: ‘We kappen ermee.’ Juist omdat de UEFA nadrukkelijk verzoekt de competities uit te spelen. Daar moeten de clubs maar begrip voor opbrengen. Is het nou echt te veel gevraagd om nog even te wachten met zijn allen.”

Ook vindt van Stee, die een uitspraak van Louis van Gaal erbij haalt, dat clubs die vooral bovenin (m.u.v. Feyenoord) en onderin staan een belang hebben bij het beëindigen van de competitie. En mocht er toch gestopt worden heeft Henk van Stee de volgende mening: “Als de competities stoppen, moet de huidige stand de eindstand zijn’. En daar de gebruikelijke promotie- en degradatieregeling op toepassen. Dat is het meest eerlijke.”

Dan weer even terug naar de supporters. Veel supporters zijn aangesloten bij een supportersvereniging of een sfeergroep. Deze hebben zich georganiseerd in het zogenaamde Supporterscollectief Nederland. Zowel de supportersvereniniging “De Sparta supporter” alsmede de sfeergroep Spangenaren zijn aangesloten bij dit collectief.

Afgelopen week hield het collectief een enquete onder haar deelnemende leden over we zouden moeten omgaan met het restant van de competitie. En sinds vandaag kan elke supporter in Nederland deze enquete ook invullen. Ook voor niet leden van de supportersvereniging of zonder banden o.i.d. met de Spangenaren.

De enquete kan je vinden op een enquete website van het Supporterscollectief

https://nl.surveymonkey.com/r/JDLGP6T

ITWM heeft ook naar de standpunten van de Spangenaren en het bestuur van “De Sparta supporter” gevraagd hoe zij in de wedstrijd zitten. Daarop kwamen de volgende statements binnen:

Reactie Spangenaren:

Het liefst zouden wij door voetballen als spangenaren. En als groep samen komen.

Maar uiteraard staat de gezondheid voorop en we denken niet als je dat niet kan garanderen, dat je niet moet gaan spelen met publiek.

Of dat er dan zonder publiek verder gevoetbald kan worden moet je denk ik aan de experts over laten. Hoe graag we ook als groep samen willen komen en ons Sparta willen supporten de gezondheid staat altijd voorop.

Reactie Bestuur “De Sparta Supporter”:

Vooropgesteld: We realiseren ons dat er over nagedacht moet worden, maar de bizarre en keiharde realiteit is dat er gevochten wordt voor mensenlevens. De hypothese en theorie versus de keiharde praktijk.

Wat ons betreft zou de competitie uitgespeeld kunnen worden in de zomer, maar echt en alleen als dit 100% verantwoord is. Er is nu geen zinnig woord over te zeggen. Mocht er sprake zijn van een financiële compensatie voor seizoenkaarthouders, dan hopen wij dat een ieder hier van af zal zien. Onze club zal de steun van supporters op alle fronten goed kunnen gebruiken na deze crisis. Midweekse speelrondes zijn onoverkomelijk wanneer je weer langzaam richting oude speelkalender wilt. Zonder publiek geniet uiteraard niet onze voorkeur, maar als dat de oplossing zou zijn om het huidige seizoen af te ronden en het is 100% verantwoord voor de spelers, dan zullen wij ons daar niet tegen verzetten.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties